Det har varit en omtumlande resa för de sju deltagarna från dansbandskulturen som nu har gått i mål med det stentuffa träningskonceptet 16 Weeks Of Hell. Det finns, enligt huvudcoachen, naturliga orsaker till att deltagare har mött stora utmaningar under projektet, men till slut lyckats bemästra prövningarna med fantastiska resultat.
Tony Andersson driver 16 Weeks Of Hell tillsammans med sin bror Robert Andersson och de har kunnat räkna in över 10 000 deltagare som har slutfört programmet genom åren.
Det är Tony som är ansiktet utåt när det kommer till coachandet, kopplat till träning och kost. Och han konstaterar att dansbandsgänget har lyckats med otroliga resultat i slutänden. Men att resan dit har varit kantad av utmaningar för flera av deltagarna.
– Ja och de utmaningarna är inte ovanliga, särskilt inte med tanke på att flera av de här deltagarna har haft många dagar på resande fot. Det är förstås enklare om man har en vardag där den ena dagen är någorlunda lik den andra för då är det lättare att planera. I det här gänget så flyger och far deltagarna en hel del och då blir det en extra utmaning.
Energi som går upp och ner
De flesta deltagarna vittnar om hur perioder när man har känt sig stark och motiverad följs av perioder när det har varit betydligt tyngre och när man upplever att träningen inte ger effekt.
– Att energin går upp och ner är inte något konstigt. Så är det i livet för alla människor oavsett om man följer ett träningsprogram eller inte. Men det fantastiska är ju att man här i slutändan mår otroligt bra.
– Det kan ta lite tid att ta sig dit och att ändra vanor gör man inte alltid helt obemärkt, utan man får bita ihop lite, och det har deltagarna gjort väldigt bra!
Flera av deltagarna säger att väldigt bra planering är enda chansen för att lyckas. Är det din bild också?
– Ja planeringen är det absolut viktigaste. Dålig planering leder till dålig disciplin och bra planering ger oftast bra disciplin. Så att detaljplanera sitt liv är betydligt bättre även när det gäller såna här enkla saker som vad man ska äta, när man ska äta och samma sak med träning. Det gör att många upptäcker att de besitter en fantastisk disciplin som i slutänden leder till väldigt fina resultat.
En extra stor press
Under de 16 veckorna har man kunnat följa dansbandsgängets utveckling och utmaningar inför helt öppen ridå, via kontinuerlig rapportering på Dansbandsnytt.se. Det har varit väldigt lyckat, säger Tony Andersson. Samtidigt som det ställer ytterligare krav som måste hanteras klokt.
– Ja för de som har följt gänget så är det givetvis extra roligt att få komma så nära deltagarna och ta del av deras känslor och resor. Sen vet jag sedan tidigare att det finns en risk då att man vill ta sig igenom programmet för någon annans skull, och då gäller det att man är där och påpekar att det faktiskt är för sin egen skull som man gör det här.
– Vi är ju trots allt bara mänskliga och det är inte konstigt om det ibland går upp och ner. Det gäller ju att deltagare som bestämmer sig för att göra det på det här sättet, som dansbandsgänget, är beredda på att den yttre pressen kan bli negativ om man inte hanterar den på rätt sätt. Jag och mina coacher är uppmärksamma och hjälper till där om vi märker att det kan behövas.
Vad tror du om deltagarnas förutsättningar för att behålla träning och klok kost även efter det här programmet?
– Det är 100 procent möjligt för samtliga om de vill det. Det gäller att göra kloka aktiva val även framöver. Att välja en hälsosam och aktiv livsstil är ett val man måste göra och man måste leva med aktiva val varje dag.
– Jag vänder ibland på det och påstår att leva ett ohälsosamt och inaktivt liv faktiskt också är aktiva val för alla friska vuxna människor. Så det är bara upp till deltagarna att bestämma vad som är viktigt här i livet. Är hälsan viktig så gör man de aktiva valen, och tycker man att hälsan är oviktig väljer man att leva ohälsosamt. Det är bara att välja vilken väg man ska ta!
/NIKLAS LINDH, REPORTER