Hoppa till innehåll

Ett år med Dansbandsnytt – Profilerna: ”Det här har breddat intresset för dansmusik”

Henrik Sethsson, Tom Lindquist, Markus Redman, Britt-Marie Laine och Fredrik Engdahl. Foto: Privat/pressbilder

Med anledning av att Dansbandsnytt fyller ett år på lördag, har vi bett flera av dansbands-Sveriges profiler att tycka till om satsningen på Dansbandsnytt, och vad som saknas för att skapa en ännu bättre nyhetssajt. Här kan du läsa svaren från fem av den svenska dansbandskulturens profiler.

Frågorna som Dansbandsnytt ställde var: ”1. Vad tycker du om Dansbandsnytt? Hur har det första året med Dansbandsnytt varit?” Och ”2. Vad skulle du vilja se mer av hos Dansbandsnytt framöver?”. Här kan du läsa svaren från fem av dansbandsprofilerna som har fått frågorna.

Fredrik Engdahl, Engdahls

1. Vi i Engdahls tycker det är väldigt positivt att det finns professionell media som bevakar dansbandsbranschen. Att ha någon som kan se helheten, zooma ut eller zooma in, är väldigt värdefullt. Dansbandsnytt har på väldig kort tid etablerat sig och fått många följare/läsare. Skoj och bra. Artiklarna är lagom långa och håller hög journalistisk nivå.

2. Vi ser gärna fler typ ”hemma-hos-reportage” där man får lära känna/läsa om dansställen, arrangörer och band. Vi tror att många, framför allt arrangörer, skulle ha nytta av sådan uppmärksamhet.

Engdahls på Kulturfestivalen i Stockholm 2023. Foto: Engdahls

Britt-Marie Laine, dansare

(en av personerna bakom danserna i Haninge Kulturhus)

1. Dansbandsnytt har på ett mycket professionellt sätt bidragit och hjälpt till att lyfta vår dans i Haninge vilket har gjort att den har fått en sådan fantastisk spridning. Vi känner ett stort förtroende för Niklas, vi tre (personerna bakom idén) och kommunen med Göran i spetsen (kultursamordnare) är mycket nöjda över samarbetet.

Dansbandsnytt gör många bra och intressanta inlägg, väcker tankar och vågar lyfta på frågor som engagerar. Ett extra plus är att Dansbandsnytt är noga med att alla som vill kommentera inlägg har en god ton.  

2) Bra om Dansbandsnytt syns mer ute på våra danser och gör mer intervjuer med arrangörer och de som dansar. Fånga de yngre i reportagen och låt dans-Sverige som nu börjat blomma ut få mer spridning. 

Dansentusiasten Britt-Marie Laine och Haninge kommuns kultursamordnare Göran Lidbrink. Foto: Privat

Henrik Sethsson, Casanovas

1. Dansbandsnytt är en ny aktör som på ett föredömligt sätt hjälpt dansbandskulturen att nå ut ännu mer i stor-media på olika sätt! En lite annan vinkling än andra aktörer gör Dansbandsnytt till en aktör som har breddat intresset för dansmusik i Sverige

Röda Korset

2. Nu vet jag inte om ni redan HAR detta, men bland alla gäst-krönikörer kanske man skulle haft mer av en dansares visioner (alltså både tävlings- och amatördansare ) för mångfalden. Nu tycker jag i och för sig att vi från scenen och till exempel Tony Irving med flera ger en oerhört sann bild av verkligheten och lyfter våra frågor på ett bra och proffsigt sätt. Men för att kanske öka intresset inom danscommunityn skulle det kunna ge Dansbandsnytt ännu större bredd!

Casanovas, med sångaren Henrik Sethsson, på Lilltorpet i Falun. Foto: Niklas Lindh

Markus Redman, dansbandskännare

1. Jag tycker Dansbandsnytt är en jättebra sida. Trevligt med en oberoende nyhetssajt som verkligen jobbar för hela branchen. Det har ju inte funnits någon sådan tidigare. Man riktigt märker att Dansbandsnytt är på hugget. Så fort det sker något i branchen så är det ju på Dansbandsnytt

Som man får ta del av intervjuerna och kommentarerna. Jag tycker att det första året har varit kanonbra. Mycket intressanta reportage och krönikor som skapat vettiga och sakliga debatter. Så man kan säga att Dansbandsnytt kom in som en mycket positiv och välbehövlig fläkt i branschen. 

2. Jag skulle vilja läsa mer om lite mindre kända band som har spelat i många år och som kämpar på utan stora bolag i ryggen. Band som på egen hand ger ut skivor, bokar spelningar med mera. 

Det är många som nöjer sig med att vara i skiktet under de stora, men de strävar efter att få fler spelningar och vidga sina vyer turnémässigt.  Även reportage om små dansställen hade varit trevligt.

Markus Redman bakom kameran på danspremiären i Degerfors i år.

Tom Lindquist, musiker, poddare, tidigare gitarrist i Callinaz

1. Jag gillar verkligen Dansbandsnytt. Det är en dansbands-nischad nyhetskälla med seriösa reportrar och krönikörer som jag upplever har saknats innan. Det är intelligenta och kunniga människor som driver sidan och det ger en väldigt trygg, trovärdig och stabil tyngd tycker jag. 

2. Dansbandsnytt är ju inte främmande för att väcka känsliga debatter mellan dansare och dansband och jag tror att det är bra att fortsätta göra det. Jag upplever det som att det finns mycket som skaver mellan band och dansare men man kör bara på som vanligt av ren rutin utan att nästla i och reda ut problemen. Så jag vill se ännu fler intelligenta diskussioner, reportage och nyheter. Kanske till och med rörligt material!

Tom Lindquist, längst till höger, är programledare tillsammans med Joakim O Agerskov, för podcasten ”Nonstop – ett samtal om dansband”. Pressbild: Nonstop

Fler reaktioner på ettåringen Dansbandsnytt publiceras inom kort.