Hoppa till innehåll

Engdahls gör 140 spelningar i år – slog säsongsrekord i Bergvik

Engdahls är ett flitigt turnerande heltidsband som nu laddar för en ny intensiv sommar. Pressbild

Engdahls är ett framgångsrikt dansband från västra Skåne som startades 2014. Idag gör bandet cirka 140 spelningar per år och i vinter kommer deras tredje fullängdsalbum. På måndag spelar de på Dansbandsveckan i Malung.

Dansbandsnytt når gitarristen och sångaren Fredrik Engdahl i Bollnäs där bandet stannat för en lunchpaus. På fredagskvällen blev det säsongsrekord när Engdahls gästade Bergsviksparken. 400 personer kom för att dansa.

– Det var en bra kväll, säger Fredrik Engdahl med viss stolthet i rösten.

En paus på ett knappt år

Tillsammans med kompisen Lars-Göran ”Gas” Petersson startade han bandet 2014. Duon hade haft en liten paus från musiken efter att ha lämnat bandet Voize.

– Pausen från musiken blev knappt ett år. Vi vill hålla på med musik och gillar dansmusik med en liten mer mogen stil. Det har gått riktigt bra för oss och vi är nu uppe i cirka 140 spelningar per år och spelar på heltid. Det känns skoj att kunna leva på musiken, säger Fredrik Engdahl och fortsätter:

– Tidigare fanns det band som tjänade så pass bra med pengar att de kunde sätta undan en del, men så ser det inte riktigt ut i dag. Det går att leva på musiken, men jag hade nog tjänat mer på ett vanligt kontorsjobb. Allt går inte att mäta i pengar, jag älskar musiken!

Grävde vatten och avlopp under pandemin

Coronapandemin blev en tuff tid, precis som för hela dansbandsbranschen. Det blev en utmaning på många olika sätt.

– Det var en tuff tid. Jag själv gick in och arbetade på en trädgårdsfirma i Bjuv. Vi grävde bland annat in vatten och avlopp på en koloniträdgård. Sedan räddade vi bandet genom att söka och få de kulturbidrag som fanns kopplade till coronan, säger Fredrik Engdahl.

Hur har tiden efter coronan varit?

– Lite trögt först, men sedan tycker jag att det har lossnat riktigt. Vi har haft en bra vår och en riktig kanonsommar. Många kommer för att dansa när vi spelar och vi slog ju säsongsrekord i Bergsätra. Vi är stora live, säger Fredrik Engdahl.

Engdahls har två fullängdsalbum bakom sig, båda finns på Spotify. I våras släppte man singeln ”Tänk om du såg dig själv” som tagits emot på ett bra sätt. Två singlar till kommer bandet att släppa under hösten, innan den tredje fullängdaren kommer i vinter.

– Vi gör allt själva. Vi spelar in i allt i min egna studio. Det tar tid, men blir bra, säger Fredrik Engdahl.

Laddar för Malung på måndagskvällen

Nu väntar Dansbandsveckan i Malung. Spelningen är på måndagskvällen.

– Det är alltid kul att komma till Malung och spela och få chansen att träffa andra band. Dansbandsveckan betyder mycket för dansbandsbranschen. Många som inte vet så mycket om dansband, brukar ändå ha koll på Malung och vad som händer där, slutar Fredrik Engdahl.

Engdahls medlemmar: Fredrik Engdahl, gitarr och sång, Lars-Göran ”Gas” Petersson, trummor och sång, Staffan Ekström, bas och sång, Ronny Palm, keyboard och dragspel.

/Anders Norin, reporter