Hoppa till innehåll

Elisa om kritiserade upplägget i Mello: ”Lite snöpligt”

Elisa Lindström när hon framförde låten "Forever Yours". Foto: Stina Stjernkvist, SVT.

SVT har fått tuff kritik från flera håll, inte minst från tittarna, efter lördagkvällens femte och sista deltävling som snabbt förbyttes i en kvaltävling. Det upplägget gynnade lördagkvällens trea och fyra, enligt kritikerna, då det var just de som röstades fram till finalen på bekostnad av övriga deltagare. ”Det kanske inte blev helt hundra bra”, säger Elisa Lindström till Dansbandsnytt.

Dansbandsnytt fick en pratstund med Elisa när hon befann sig vid Vasaloppets målområde i Mora för att invänta att hennes partner skulle gå i mål efter en dag i fädrens spår. Och när hon tänkte tillbaka på händelserna kvällen innan, när hennes låt som var med i den första omgången hamnade sist i kvalet, så säger hon så här:

– De som gick till final var väldigt väldigt bra (Jay Smith och Annika Wickihalder). Men upplägget kanske inte kändes helt hundra bra. Vi var många som kände det redan från start och att det kunde påverka negativt om man hade tävlat i tidigare deltävlingar. Så det var lite snöpligt.

– Jag hade kanske inte gått vidare ändå eftersom jag kanske har en lite smalare publik än många andra, men känslan när man åkte därifrån var: ”SVT kanske inte ska göra samma sak igen”.

Låtskrivaren Henrik Sethsson, artisten Elisa Lindström och studiokompisen Hence Axelsson i samband med deltävlingen i Malmö Arena. Foto: Jenny Sethsson

”En vinst ändå”

Artister från dansbandskulturen, eller som i likhet med Elisa har sitt ursprung där, lyckas inte alltför ofta ta sig vidare till några topplaceringar i melodifestivalsammanhang – men låtarna kan bli stora succéer ändå. Ett exempel på det är fjolårets låt med Casanovas, ”Så kommer känslorna tillbaka”, som inte tog sig till finalen men som blev en monsterhit ändå. Det blev massor av spelningar i radio, tv och låten spelades och spelas fortfarande för högtryck på streamingtjänsterna. 

När det gäller Elisas låt har den fått en bra start och spelas flitigt på flera radiokanaler.

– Det är ju den stora vinsten för mig, att låten har blivit omtyckt och att jag är nöjd med det som jag har bidragit med. Så jag är jättenöjd! Och Melodifestivalen är en sak men sen får ju låtarna helt egna liv och det visar sig ju på topplistorna, så själva tävlingsresultatet i Mello är ju inte hela sanningen om hur det har gått.

Elisa är aktuell för Diggiloo under sommaren. Foto: Markus Gårder

Skriver just nu barnmusik

Mycket av 2024 är uppbokat. Succémusikalen ”De´ e´ det här vi kallar kärlek” med Elisa, har avslutats i Malmö och sätts upp i september i Stockholm. Under sommaren ingår Elisa i Diggiloo-gänget och fram till dess är det en del spelningar. Men Elisa avslöjar också en annan satsning som hon nu ska engagera sig i.

– Jag håller på med ett projekt vid sidan av min egen sångkarriär där jag skriver barnmusik tillsammans med min syster bland annat.

Röda Korset

– Jag fick ju barn själv för fem år sedan, och det var väl i den vevan när hon började växa och få sina egna tankar och funderingar, som det blev ett sätt att processa att vara mamma. För Irma har verkligen inspirerat mig så mycket och hon har börjat lyssna mycket på barnmusik. Då kände vi att vi har nåt att bidra med och så började kreativiteten att flöda.

Hur är det att jobba med det här?

– Det har varit jätteroligt och det är fortfarande ett väldigt trevligt projekt. Vi får se vart det landar, men det är väldigt lustfyllt.

Gör ni mestadels egna tolkningar av befintliga barnlåtar eller skriver ni helt egna?

– Vi skriver själva.

När får vi höra resultatet?

– Det är väldigt svårt att säga för det är så mycket nu som rullar. Men vi kan väl säga ”så småningom”. (Skratt)

/NIKLAS LINDH, REPORTER