Hoppa till innehåll

Efter ”domen” blev träning livsviktigt – nu har succéarrangören gjort 16 Weeks Of Hell

Ann-Cathrine Friberg, dansarrangör vid Utängens Loge, är i toppform nu när danssommaren har inletts. Foto: Privat

Den mest hektiska tiden på året har nu inletts för entreprenören, butiksägaren och dansarrangören Ann-Cathrine Friberg. Under onsdagen slutförde hon det stentuffa tränings- och hälsoprogrammet 16 Weeks Of Hell – men satsningen blev en kamp mot klockan…

Hon har många strängar på sin lyra, Ann-Cathrine Friberg som förra året tog över som arrangör vid Utängens Loge i Tanumshede. Danssommaren vid logen har inletts med imponerande publiksiffror samtidigt som Ann-Cathrine driver verksamheten i sina två butiker – och dessutom har hon tränat två och en halv timme per dag. Hon är nämligen en av de sju deltagarna från dansbandskulturen som tackade Ja till den stentuffa hälsoutmaningen 16 Weeks Of Hell.

– Det största skälet till att jag tackade Ja är att jag älskar utmaningar och att jag vill vara kompis med mig själv när jag blir äldre, sa Ann-Cathrine till Dansbandsnytt direkt innan utmaningen inleddes.

Träning har länge varit livsviktigt för Ann-Cathrine. Sedan 32 år tillbaka är hon reumatiker och för 20 år sedan fick hon sin ”dom” – ett liv i rullstol var vad som väntade. Enligt läkaren var det träning, minst tio timmar i veckan, som skulle krävas för att undvika rullstolen. Sedan dess har Ann-Cathrine prioriterat träning i sitt liv. Även astma har utmanat henne genom åren och krävt medicinering. 

”Inte mått så bra på över 20 år”

I vintras fick hon möjlighet att genom de 16 så kallade helvetesveckorna ta träningen och hälsan till nya nivåer. Hon tackade ja, och gav järnet…

– Efter 16 Weeks mår jag så otroligt mycket bättre i min reumatism och astma. Jag tar inte något extra i medicin utöver min underhållsdos, och så bra som jag mår nu har jag inte mått på åtminstone 20 år! Det är helt otroligt alltså.

Sedan träningsutmaningen inleddes har Ann-Cathrine blivit sju kilo lättare och nio cm smalare runt midjan – detta trots att hon var vältränad redan innan.

Under de 16 veckorna så ingår en timme power walk per dag, 84 pass på gymmet, en form av proteinfasta där man endast äter fast föda åtta timmar per dygn och så ”ren”, nyttig och proteinrik kost. Det ingår också perioder med deff, med ett minimum av kolhydrater – och deffen tycker Ann-Cathrine har varit tuffast under programmet.

– Ja jag tycker att det har varit jättejobbigt att deffa! Men jag har också fått extra kalorier via coacherna som har stöttat oss och det har ändå hjälpt väldigt mycket. Men jag bränner så mycket energi varje jag att jag behöver extra mycket för att fungera bra.

Röda Korset

Hur har du klarat att hinna med allt – att driva två butiker, att förbereda för sommarens danser i Utängen och dessutom göra 16 Weeks Of Hell?

– Det finns ett ord som gäller där. Och det är planering! Jag är en ganska strukturerad människa så det har fungerat bra för mig. Jag har gjort veckoschema så att allt ska fungera på ett bra sätt.

Gymmet är sedan lång tid tillbaka en viktig plats för Ann-Cathrine. Foto: Privat

Så fortsätter träningen efter 16 Weeks…

Att fortsätta att satsa mycket på träning och klok kost är en självklarhet för Ann-Cathrine. Och nu går hon tillbaka till det gymschema som hon hade tidigare, med träning två dagar och ledigt den tredje. Dessutom blir det en hel del cykelträning i sommar.

– Ja så ska jag köra hela sommaren, och sedan när vinterhalvåret kommer så gymmar jag gärna tre dagar och är ledig den fjärde. Och att cykla är också något som jag verkligen älskar så det ska jag börja med nu igen.

– Sen är det många övningar på gymmet från 16 Weeks Of Hell som jag kommer att ta med mig in i nästa steg.

Och du som dansarrangör, hur mycket mer energi tror du att du har fått i den rollen efter det här projektet?

– Jag har ju alltid varit en energisk människa, men jag är inte lika trött nu som jag kunde vara förut. Och på danslogen så är de flesta som hjälper mig lite äldre, som inte orkar springa runt lika mycket. Och då säger de att det får ungdomen sköta, och så pekar de på mig och ler. Jag fyller 59 år på fredag. (Skratt)

/NIKLAS LINDH, REPORTER