Hoppa till innehåll

Efter Callinaz – nya scener och satsningar för Tom

Tom Lindquist vid en spelning tillsammans med bandet Rymdklang. Foto: Lars Classon

Under lördagen kliver han upp på scenen igen. Då väntar en spelning med ett av de segrande banden från tv-programmet Dansbandskampen. Men det är bara ett av flera olika typer av uppdrag. Så här ser livet ut idag för Tom Lindquist – ett halvår efter den sista spelningen med Callinaz.

Varje vecka har mängder av musikintresserade möjlighet att höra hans stämma i den nya podcasten ”Nonstop – Ett samtal om dansband”. Tom Lindquist är programledare för satsningen tillsammans med Joakim Agerskov. Podcasten har tagits väl emot och tillhör en av de absolut mest avlyssnade musikpoddarna i Sverige.

– Vi har enbart fått positiva reaktioner. Folk har varit jätteglada över den här satsningen, så det är väldigt roligt!

Vad tror du det beror på att så många lyssnar på en dansbandspodd och är så positiva?

– Det är nog för att det har saknats en sån här podcast. Podden Danspassion är ju jättebra på alla sätt men den har en inriktning mot dansarna, och det har inte funnits något som är riktad särskilt mot dansbanden och dansbandsmusiken. Sen vill jag tro att vi har gjort ett ganska bra jobb också. (Skratt)

Filmer, dubbning och musik

Det är snart ett år sedan Tom Lindquist meddelade att han skulle lämna Callinaz efter nio år. I ett starkt Facebookinlägg hyllade han hela dansbandet och kapellmästaren Carolina Skaarup-Lagerborg som ”den bästa chef som jag någonsin haft”. I slutet av oktober gjorde han sin sista spelning med bandet.

Sedan dess är det, förutom podden, fler olika projekt som har fyllt Toms agenda.

– Ja jag jobbar ibland lite på en biograf och ibland dubbar jag lite film, bland annat en animeserie på Netflix som heter Bakugan. Och ibland spelar jag med ett band som heter Rymdklang, där också Krister Classon från Stefan & Krister spelar bas. Och så vickar jag lite med Playtones då och då.

Under lördagkvällen är det just en spelning med Playtones som väntar för Tom. Playtones blev älskade över hela landet efter att de segrade i den andra upplagan av SVT-programmet Dansbandskampen år 2009, och bandet har också deltagit i Melodifestivalen. 

Tre ackord och inga krusiduller

Även om rockabillybandet numera gör betydligt färre spelningar jämfört med storhetsåren, så brukar en stor publik lockas till spelningarna. Så kan det också bli under lördagkvällen när bandet kommer till ”Pumpen” i småländska Södra Vi.

– Det är jätteroligt att spela med Playtones. Det är väldigt trevliga grabbar som spelar bra musik. Det är inga krusiduller, det är oftast tre ackord och rock´n roll, och bara att köra!

Hur mycket folk tror du det kommer till parken, en kväll som lovar rätt bra försommarväder?

– Det finns alla förutsättningar för att det ska kunna bli en riktigt bra kväll. Vi har väl Eurovisionfinalen i tv emot oss visserligen, men jag har ingen aning om det skulle kunna påverka. 

Saknad efter åren med Callinaz?

Efter många år som turnerande musiker med Callinaz är frågan, nu när det har gått ett halvt år efter den sista spelningen, om Tom har börjat sakna dansbandsscenerna och turnélivet?

– Jag saknar kollegorna i Callinaz jättemycket! Men jag saknar inte turnélivet det minsta faktiskt. Och många av dansarna saknar jag också jättemycket. Men jag har absolut gjort rätt val.

Men var kan vi hitta Tom Lindquist framöver, om några år, när det gäller musiken?

– Only time will tell. Jag vet faktiskt inte. Det är nog mycket med bandet Rymdklang som jag kommer att fokusera på nu. Där spelar vi mycket Spotnicks-aktiga låtar med mycket gitarr. Där är det nåt eller ett par gig i månaden och det är ganska lagom känner jag.

Bandet Rymdklang med Tom längst till höger. Foto: Lars Classon

Kommer du att engagera dig eller intressera dig för dansbandskulturen framöver, vid sidan av podden, även om du har lämnat branschen?

– Jag kommer nog alltid att finnas med i periferin på något sätt, men jag ser det som ganska osannolikt att jag skulle bli verksam som musiker på hundra procent i branschen igen.

Men kan kortare vikariat i dansband vara intressant?

– Nej jag har tackat nej till det. Jag vill inte spela upp till dans. Jag tycker att det är för långa gig och för mycket jobb och slit, helt ärligt. Så jag finner det osannolikt.

/NIKLAS LINDH, REPORTER