Hoppa till innehåll

”Det pirrar i magen” – Olle Jönsson inför lördagens deltävling i Mello

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 4 min read
Lasse Stefanz inför sitt deltagande i Melodifestivalen. Foto: Anders Norsell, SVT

Det är nära nu innan repetitionerna inleds för Lasse Stefanz och de andra artisterna i lördagens deltävling i Melodifestivalen. I en intervju med Dansbandsnytt berättar Olle Jönsson om nerver, rutin, tävlingsbidraget och så om hur låten kan tas emot av tv-tittarna.

– Jag försöker nästan att inte tänka på det nu, för då känns det i maggropen. Man ser framför sig hur man kommer in på scenen och ser den där röda lampan på tv-kameran. Då vet man att det är skarpt läge och det är bara att försöka leverera. Så  får man hoppas att de här åren som man har i bagaget ska hjälpa till.

Så trots 57 års rutin av oändligt många scener, tv-framträdanden och röda lampor så känns det inombords…..?

– Ja man ska uppleva det där lilla pirret i maggropen, även om det förstås inte får ta över. Och om man inte känner något, då tror jag att man är fel ute.

Lite som ”Guld och gröna skogar”

Det är nu på lördag, i den fjärde av fem deltävlingar, som Lasse Stefanz medverkar som femte bidrag. Låten heter ”En sång om sommaren” och är skriven av Anders Wigelius, Anderz Wrethov och Robert Norberg. 

– Ja det är en låt som ju för tankarna till sommar i glada vänners lag, när man kanske sitter och sjunger vid lägerelden och dansar, med lite fiol och så där… 

Kan man beskriva det här som en typisk Lasse Stefanz-låt?

– Det skulle jag vilja säga. Och den kanske också för tankarna lite åt Hasse Anderssons Guld och gröna skogar. Det var ju en låt som kom in som en frisk fläkt och som gick hem både hos gammal och ung.

Lasse Stefanz på Galaxen i Borlänge – en av flera utsålda spelningar för bandet i vinter. Foto: Elina Lundström

Publiken och röstningen 

Lasse Stefanz enorma popularitet och storhet, årtionde efter årtionde, har inte minst visat sig nu i vinter med mycket stora publiksiffror och med utsålda hus på flera ställen. Frågan är om den populariteten kan avspegla sig i omröstningen på lördag? 

– Jag har ingen susning om det. Det är jättesvårt att säga det där, men vi tycker att vi har en låt som folk ska kunna tycka om. Sen behöver man ju inte vinna. Det är väl lugnast för oss om vi inte vinner. (Skratt) Men det är en bra sommarlåt som vi kan ha med oss på sommarturnén inte minst.

Olle Jönsson konstaterar att det förstås har stor betydelse att få möjlighet att framföra en låt inför kanske två miljoner tv-tittare. Och som en representant för dansbandskulturen så är det viktigt att den här genren är synliggjord i såna här sammanhang, konstaterar Olle.

– Ja man hoppas ju att det ska ha betydelse. Det är ju samma som när jag fick vara med i ”Så mycket bättre”, när man förhoppningsvis fick visa att vi inte är några konstiga kufar som åker runt och spelar dansband, utan att vi är ganska vanliga människor. Och jag hoppas att det kan ha hjälpt till att stärka bilden av oss som jobbar inom dansbandskulturen.

Bland artisterna som deltar på lördag återfinns bland andra Danny Saucedo och Dotter. Och så Lia Larsson som Olle Jönsson sjöng en låt tillsammans med på Allsång på Skansen i somras.

Planerar inför julen

Annars fortsätter turnélivet för Lasse Stefanz, efter ett par veckors semester. Under våren spelar bandet upp till dans på ett stort antal platser, från södra Sverige och upp till Piteå i norr. Men planeringsarbetet ligger längre fram än så. För trots att det bara är en månad sedan julpynten städades undan, så förbereds inför en julshow i november och december.

– Ja det blir en show med lite amerikanska förtecken – lite countryjul och så. Vi håller på och knåpar ihop det nu också. Man får nästan ligga ett år framåt i tiden.

Så ni planerar för att köra vidare i Lasse Stefanz i ungefär samma omfattning som tidigare?

– Ja, men vi får ta ett år i taget nu när man börjar bli lite gammal. Jag är 70 år snart. Fy fasen… Man började när man var 12… Det har runnit en del vatten under broarna.

Och på lördag är det dags för ännu ett kapitel i historien om Lasse Stefanz. Det återstår att se om det blir en hitlåt i både dansbands-Sverige och i Melodifestivalen.

/NIKLAS LINDH, REPORTER