Hoppa till innehåll

De var flera år före Lasse Stefanz med bokstaven Z

Arvikabandet Jan Lennertz, som från början hette Lennart Jahns. Foto: Privat

Att Lasse Stefanz skulle ha varit först av dansbanden med att använda bokstaven ”z”, har varit en välkänd uppfattning. Men Dansbandsnytt kan nu berätta om bandet som var flera år före Lasse Stefanz med att ha bokstaven z i slutet av bandnamnet. ”Vi tyckte att det såg coolare ut så”.

Dansbandsnytt fick ett tips om att bandet Jan Lennertz kan ha varit först i landet med att använda bokstaven z i slutet av sitt bandnamn. Det var i mitten av 1960-talet, ett par år innan Lasse Stefanz bildades, och innan begreppet dansband egentligen hade börjat användas.

En av medlemmarna i Jan Lennertz var basisten Stefan Ericsson från Göteborg. 

 – Det här var 1963 eller 1964. Vi bildade ett band, ett gäng grabbar som var mellan 15 och 17 år. På den tiden var ju The Beatles populära och det var mitt i popsvängen. Och vårt band hette Lennart Janhs. Det var väl nån som hette Jahn och nån som hette Lennart…

”Tog ut svängarna med ett z”

Men Stefan hade svårt för bandnamnet då han ansåg att det signalerade att man spelade för en äldre publik och kanske fokuserade på gammeldans eller något i den stilen

– Jag var ju ett popsnöre och jag tyckte ju att bandnamnet lät lite gammeldags och vi spelade ju modern musik då. Så då blev det en diskussion hur vi skulle få ett lite modernare bandnamn. Så då kastade vi om namnen, ändrade på Lennart till Lennert för att det skulle bli fräckare, och så tog vi ut svängarna fullständigt och la till ett z på slutet. (Skratt)

Hade ni fått inspiration någonstans ifrån att ha z på slutet?

– Nej för tusan. Vi hade inte sett det någonstans innan. 

Vad tänker du kring att den allmänna bilden är att det var Lasse Stefanz som var först med att använda z i slutet av sitt bandnamn?

– Jag vet inte vad man ska dra för växlar på det, men vi var ju i alla fall tre år före innan Lasse Stefanz ens startade, och de hette ju Lasse Stefans med s på slutet till att börja med. Vårt namnbyte handlade ju om att vi tyckte att det lät alldeles för mossigt med Lennart Jahns. 

Stefan Ericsson som har spelat i alltifrån Jan Lennertz och Limmericks till Spotnicks. Foto: Privat

”Har tänkt på det här många gånger”

Det var i samband med att Lasse Stefanz skulle genomföra en folkparksspelning i Kristianstad som antalet ”s” inte räckte till utanför parken, så arrangören använde istället ett z i slutet av bandnamnet. Bandet har i efterhand berättat i intervjuer att de tyckte det såg så fräckt ut att de valde att använda bokstaven z även på riktigt. Det inspirerade en mängd dansband att följa efter Lasse Stefanz exempel.

Men Dansbandsnytt kan nu berätta att historien såg lite annorlunda ut än den som hittills har berättats – nämligen att Lasse Stefanz inte var först i Sverige med z.

Kjell Rapp spelade med i Jan Lennertz samtidigt som Stefan. Kjell var trummis i bandet och han berättar så här för Dansbandsnytt:

– Vi var väl inget typiskt dansband, utan vi spelade också mycket Eagles, The Beatles och sånt. Men folk ville hellre höra låtar som ”Lilla Ann” och det tyckte inte vi var lika kul. Jan Lennertz var hur som helst ett väldigt bra band med mycket duktiga musiker.

Kjell Rapp berättar för Dansbandsnytt att han många gånger har funderat kring den allmänna historieskrivningen om att Lasse Stefanz var först med att använda bokstaven z i sitt bandnamn.

– Varje gång jag har hört det där om Lasse Stefanz och sitt z så har jag funderat om jag skulle tala om hur det egentligen var, eller om jag ska strunta i det och inte bry mig. Så jag har tänkt på det många gånger. Och nu är det ju roligt om det kommer fram att vi var före dem, säger Kjell Rapp.

Kjell Rapp är längst till vänster i bild, och Stefan Ericsson längst till höger.

Dansband och rally

Bandmedlemmarna i Jan Lennertz bodde och spelade i Arvika, som då kallades för Sveriges Liverpool, minns Stefan Ericsson. Och han berättar att det då fanns 24 registrerade orkestrar där, i en tätort med bara omkring 15 000 invånare.

– Ja var man ung grabb och bodde i Värmland på den tiden så endera körde man rally eller också startade man dansband. (Skratt)

I början av 70-talet åkte Jan Lennertz runt i folkparkerna och spelade tillsammans med Monica Forsberg. Men då hade Stefan lämnat bandet och spelade tillsammans med Göran Zetterlunds orkester ett par år, innan det blev en flytt från Värmland till Göteborg. Då började Stefan spela tillsammans med dansbandet Limmericks.  

– Det var Sveriges bästa band kan jag säga utan att ta i så jag spricker. Vi var långt före vår tid på det sättet att vi visserligen spelade en handfull svensktoppslåtar men så spelade vi mycket låtar som vi hämtade direkt från de internationella listorna. Och vi var alltid först med de låtarna bland dansbanden, säger Stefan.

1979 slutade Stefan Ericsson hos Limmericks och började då istället spela med Spotnicks. Han har varit med där sedan dess, och även tillsammans med det ena av två band som fortfarande finns, med originalmedlemmar från Spotnicks, och som går under benämningen Spotnicks Legacy. 

I år fyller Stefan 74 år och han är fortfarande aktiv musiker. Och mycket talar för att han kommer att ställa sig på scenen igen tillsammans med ”Spotnicks Legacy”. Men det är en helt annan historia.

/NIKLAS LINDH, REPORTER