Hoppa till innehåll

De nya tiderna för Sannex: ”En del i bandets utveckling”

Andreas Olsson, sångare i Sannex. Foto: Charlotte Strömwall

Det är mycket som har varit annorlunda för Sannex på senare tid. Färre spelningar, mer country, och så spelningar för sittande publik. Dessutom väntar en ny countryturné och ett nytt fullängdsalbum. ”Countryn betyder otroligt mycket för mig”, säger sångaren Andreas Olsson i en intervju med Dansbandsnytt.

Det är mycket spännande saker på gång för dansbandet Sannex i höst och vinter. Dansbandsnytt slog en signal till Sannex frontman och sångare Andreas Olsson för att höra mer om bandets planer för hösten och vintern. I höst väntar en ny turné där publiken kan förvänta sig att få se en nygammal sida av bandet.

Hallå där Andreas. Hur är läget? 

– Det är bra. Det har tagit lite tid att anpassa bandets verksamhet efter pandemin, då en del av oss hittat extrajobb vid sidan om,  men vi satsar ändå 100 procent framåt. Vi spelar lite mindre,  men har då också märkt  att det kommer mer publik till våra danser/spelningar, vilket känns jättebra och var förhoppningen.  

 Hur har sommaren varit? 

– Jag tycker att det har varit en jättebra sommar, förutom vädret då förstås. Vi har turnerat överallt i hela landet. Förutom våra danser har vi även gjort spelningar för en sittande publik. Vi vill aldrig någonsin sluta med dans, men det är trevligt när folk sitter och lyssnar. Man får en annan sorts kontakt med publiken på det sättet. 

Några höjdpunkter från sommaren?

– Malung är alltid en höjdpunkt i och med att det är så blandad publik där, framför allt då i Grönlandsparken. En annan höjdpunkt var Kulturfestivalen i Stockholm där vi uppträdde i Kungsträdgården. Vi släppte också en sommarsingel; ”Nu är det sommar igen” som vår publik tog till sig direkt – en riktig livelåt!

Hur ser era närmaste planer ut?

– I vinter/vår kommer vi att släppa ett fullängdsalbum som har varit på gång sedan år 2020. Det kommer som vanligt att bli en blandning av dans, pop och countrylåtar.

– Annars är det mycket fokus på vår turné ”Country Roads” som vi gör ihop med Fredrik Lundman och Gottfrid Krantz som bland annat är kända från Idol. Det blir en konserthusturné som sträcker sig från Sundsvall i norr till Ystad i söder.  

Vad kan publiken förvänta sig där och då?

– En massa countryhits som man känner igen och stort fokus på sång och mycket stämmor. En resa där musiken får stå i centrum, blandat med humor. Vi går tillbaka till ”Nashville-Sannex” och showen riktar sig verkligen till alla åldrar. 

Sannex ger sig ut på countryturné tillsammans med Fredrik Lundman och Gottfrid Krantz. Pressbild

Berätta mer om countryn. Vad betyder den för dig?

– Den betyder otroligt mycket för mig. Jag är uppväxt med country, både på svenska och engelska och jag var helt såld när jag såg The highwaymen på tv som liten grabb. Det roliga är att både jag, Fredrik och Gottfrid har liknande historia och idoler! 

– Jag brukar ibland säga att jag är född i fel land. Jag är en ”Crocodile Dundee” som går omkring och lyfter på hatten för alla. Ha ha..

Vad har country och dansband gemensamt som du ser det?

– Väldigt mycket. Dansband från 70-talet fram till 90-talet hade kanske inte jättemycket gemensamt mer än att texterna hade samma tema;  ”Hjärta och smärta”, samt tempot på låtarna. Men jag tycker att dansbandsmusiken har blivit mer och mer lik countrymusiken de senaste 20 åren. Både sound och texter påminner nu mer om den amerikanska countryn. 

Andreas vill vara tydlig med att Sannex inte ska sluta spela till dans, men att countryturnén är en del i bandets utveckling. Han har en önskan om att bandet inte ska stå still utan gärna ge sig ut på countryns dammiga vägar. Och vem blir inte sugen på en helkväll med härlig countrymusik och ett svängigt Sannex?

/JOHAN ERIKSSON, REPORTER

Snabbfakta om Sannex

– Sannex är ursprungligen från Uppsala och startade 1977 som ett skolprojekt.

– SLog igenom som kompband åt Ann-Louise Hansson.

– Andreas Olsson är uppväxt i Kävlinge/Skurup och bor nu i Ystad och har sjungit och spelat gitarr i Sannex sedan 2007.

– Sedan 2013 driver Andreas Sannex. 

– Patrich Rundström kommer från Nybro och har spelat piano i Sannex sedan 2013.

– Peter Brodin bor i Örby och började i Sannex 2019.

– 2015 vann bandet för andra året i rad priset som ”Årets dansband” och spelade för över 80.000 personer, samt slog flera publikrekord.

– År 2021 deltog de i Melodifestivalen med låten ”All inclusive”.

– 2022 fick Simon Westerberg jobbet som ordinarie trummis i Sannex.

– Den närmaste tiden: I samband med Country Roads kommer Sannex att släppa låten ”Going home”, featuring Fredrik Lundman och Gottfrid Kratz.

– Den 1 oktober kommer Sannex dessutom att medverka i Bingolotto.