Legendariska dansbandet Perikles har funnits sedan 1974. 2024 fyller bandet 50 år. Det ska firas med en stor jubileumsfest i hemstaden Ystad. Planerna är redan i full gång.
– När vi fyllde 40 år bjöd vi in alla som någon gång varit medlemmar i bandet och hade gästartister som Hasse Andersson, Thorleif Torstensson och Clabbe på scenen. Vad det blir den här gången är inte riktigt klart, men något kul blir det, så mycket kan jag säga, säger Pex Svensson, basist och sångare.
Det var Pex Svensson som tillsammans med Anders Olsson och Jan Wellbo bildade bandet. Trion håller fortfarande ihop. Bandnamnet tog man efter den danska ”ölgubben” Perikles, som Tuborg använde i sin reklam.
– Vi hade inget att göra efter skolan och beslöt oss för att starta ett band tillsammans, som en fritidsaktivitet. 1974 hade vi vår första officiella spelning och sedan 1980 har vi spelat på heltid, säger Pex Svensson.
Kom i kläm i Skåne
I tidernas begynnelse hade Perikles så mycket spelningar i Norrland att bandet skaffade sig en bas i Sundsvall. Ett hus köptes där medlemmarna hade tillgång till källaren och där resten av huset hyrdes ut för att finansiera det hela.
– Med vårt moderna sound kom vi lite i kläm hemma i Skåne. Där och då var det moget eller disco som gällde. Vi fick inga spelningar. I Norrland gick det bättre, vi gjorde femveckorsturnéer, och etablerade oss. Då var det skönt att ha en fast förankring, och det blev huset i Sundsvall, säger Pex Svensson.
Den makalösa hitlåten
1982 kom bandets stora genombrott med dunderhiten ”Var ska vi sova i natt”. En cover på den italienska gruppen Ricchi e Poveris låt ”Sará perche ti amo”.
– Vi hade hört en dansk version av låten och skrev en skön skånsk text till den. Låten har ju blivit en riktig monsterhit här i Sverige. Det måste ju vara rätt roligt när italienarna får streaminguppgifter och STIM-pengar, och att de ser att pengarna kommer från Ystad i Sverige.
Vad har låten betytt för Perikles?
– Det är för det första en fantastisk bra låt, men det är klart att den har betytt jättemycket för oss. Den har hängt med länge nu, men dess popularitet håller i sig. Publiken går alltid igång på den.
Ni tröttnar aldrig på att spela den?
– Nej, nej. Det kommer vi nog aldrig att göra heller. Låten är viktig för oss. Nu finns den även i en Epa-dunk-version. På Spotify har den streamats mer än 31 miljoner gånger. Jag tror också att låten gjort att besökarna också fått upp ögonen för andra låtar som vi gjort.
– Spelar vi hemma i Skåne kan många texterna till flera av våra låtar, vilket känns bra i ett musikerhjärta, säger Pex Svensson.
Alla är 65 plus
Perikles är ett väldigt samspelt gäng. Pex Svensson, Anders Olsson och Jan Wellbo är originalmedlemmarna som funnits med från starten, och alla har passerat 65-årsstrecket. Lars Lundgren kom in i bandet 1989 och Joachim Sehlin 2008.
Bandet fick Ystads kommuns kulturpris 2014, och har också varit med i Melodifestivalen en gång. Bandet blev sexa 1994 med låten ”Vill du resa till månen med mig”.
– Det är mycket som har hänt under de här snart 50 åren som bandet funnits, och tänk vad mycket av Sverige vi har fått se, säger Pex Svensson.
Turnerar över hela landet
Perikles kan vid det här laget turnélivet utan och innan. Turnéplanen sträcker sig över hela Sverige och antalet spelningar som bandet gör per år ligger på cirka 120. Även om sommarmånaderna är mest hektiska så sitter de inte heller sysslolösa på vintern.
– I somras gjorde vi 27 spelningar på 33 dagar, men då var det inte bara fyra timmar långa dansspelningar vi gjorde, utan vi gjorde några renodlade shower också. På vintern är det av naturliga skäl lite lugnare för oss, men det rullar på bra ändå.
Hur länge kommer ni att hålla på?
– Folk gillar vår musik, vi är ett gediget och bra band, så vi kör på.
/ANDERS NORIN, REPORTER