Hoppa till innehåll

De hoppar av karusellen mitt under högsäsongen: ”Alla vet att vi gör så”

Micke Ahlgrens laddar för sommarturné med ny platta i bagaget. Foto: Privat

Samtidigt som Micke Ahlgrens just har gett ut ett helt nytt album, så laddar bandet för en intensiv sommar. Men bara fram till Dansbandsveckan i Malung. ”Alla vet att vi satsar på att ha semester. Så brukar det vara!”. Möt Micke Ahlgren – med över 50 år i dansbandsbranschen.

”Det har vänt uppåt i branschen nu under våren. Det är väldigt positivt!”

Det konstaterar den 69-årige kapellmästaren som har varit med i branschen som musiker ända sedan 1971. Då hette bandet Roynes.

– Vi bytte namn 1990 till Micke Ahlgrens, så jag har varit med om mycket upp- och nedgångar om man säger så. Tidigare fanns det ett sånt enorm underlag av publik, men nu efter en pandeminedgång så är det tydligt på väg uppåt igen. Det finns en positiv anda! Den märker man tydligt på människor runt omkring!

Albumet ”Dyker upp” med Roynes, med Micke Ahlgren med blombukett i handen.

Så här lät Roynes i en inspelning av låten Ubåt till salu. Micke Ahlgren är tvåa från vänster på skivomslaget, med en blombukett i handen.

Senast som Micke Ahlgrens gav ut ett helt album var år 2017, om man bortser från 2020 och den julskiva som bandet gav ut under pandemin. Det nya albumet hade sin release under fredagen, inte bara på Spotify utan också som CD.

– Det är egentligen alla de låtar som vi har gjort under pandemin och fram till nu. Det gick ju två år när vi inte mötte några människor, så ett sätt att hålla liv i det här var att ge ut låtar löpande. 

– Och även om försäljningen av CD-skivor har reducerats kraftigt så är det bra att kunna ha med en ny platta ut på turnéer. Och sen är det många som åker med husvagnar och husbilar där man fortfarande har CD-spelare i fordonen. Så många av de som vi spelar för, 50-, 60- och 70-talister, de vill gärna ha ett fysiskt exemplar.

Micke Ahlgrens laddar upp för sommarturné. Foto: Privat

Fem veckors semester under högsommaren

Det nya albumet har titen ”Till min allra bästa vän”, som också är en av de 14 låtarna på plattan. Den finns nu på Spotify men också som CD att ta med ut på sommarens spelningar.

Micke Ahlgrens har en sommarturné som skiljer sig från många andra dansband som passar på att spela oerhört mycket under alla sommarmånaderna när efterfrågan är särskilt stor. Micke Ahlgrens har valt att planera in en fem veckor lång semester direkt efter sin spelning på Dansbandsveckan i Malung den 16 juli. 

Tanken var att de inte skulle vara tillbaka på scenerna igen förrän slutet av sommaren, den 22 augusti. Den planen sprack dock med tanke på en sent inkommen spelning under slutet av den planerade semestern – en spelning som bandet definitivt inte ville tacka nej till (Se längre ner i artikeln).

– Så här har vi gjort jättelänge. Det här med semestrar berodde från början på att vi i bandet hade små barn, som vi ju ville vara tillsammans med under somrarna. Nu är det bara en av oss, Petter, som har en liten tjej. Men vi har sagt att vi verkligen vill unna oss en sommarsemester varje år, precis som så många andra.

– Så vi lirar för fullt i maj, juni och halva juli och sen av tradition så börjar semestern alltid direkt efter vår spelning i Malung.

Vad har ni fått för reaktioner på det?

Röda Korset

– Det har blivit så etablerat genom åren så arrangörer och bokare vet att vi har semester. Vi älskar ju verkligen att lira, men livet är också så mycket mer än det.

En unikt låg omsättning på bandmedlemmar

Man brukar ofta tala om att populära arbetsgivare brukar ha en låg personalomsättning. Så är det verkligen när det gäller Micke Ahlgrens. 

– Tittar man på gubbarna som ingår i bandet så har de varit med i 33 och 32 år. Och Jörgen, ”den nye” som vi brukar kalla honom, han har varit med i 23 år. (Skratt) 

– Så jag skulle tro att vi leder ligan i Sverige av professionella band som har haft med alla medlemmar under så många år. 

Micke Ahlgrens hyllar arrangörer som vågar tänka nytt och lyssna in publiken. Foto: Privat

Hyllar initiativet med tedanser

Många arrangörer försöker tänka nytt och hitta sätt att attrahera danspubliken. Ett av de initiativ som under vinterhalvåret har fått störst uppmärksamhet kommer från Brunnsparken i Örebro där en ”räddningsaktion” sjösattes från årsskiftet för att rädda dansarrangemang till klassisk dansbandsmusik. 

Räddningsaktionen bestod i att dessa dansarangemang, som tidigare anordnats på lördagkvällar inför minskande publiksiffror, istället blev eftermiddagsdanser på lördagar. Det blev ett positivt gensvar från publiken, och just Micke Ahlgrens var bandet som var först ut i januari när nyordningen sjösattes.

– Det blev jättebra. Vi dubblade ju siffrorna från när vi spelade där en kväll någon månad tidigare. Så vi såg verkligen en radikal skillnad. Det är ett klokt tänkande!

– Vi i bandet har faktiskt länge sagt att man måste titta på publiken och göra en anpassning. Titta förresten på torsdagsdanserna i Uppsala där det kommer mellan 400 och 500 personer på danserna, som är mellan klockan 13 och 17. Så det är helt rätt tänkt.

Överkalix, Kungsträdgården och Malung 

Nu är det några dagar ledigt innan en intensiv sommarturné inleds för Micke Ahlgrens, med spelningar från Malmö i söder, via Skansen, Väddö och Stjärnsund till Överkalix i norr.

– Ja och så har vi en spelning under Kulturfestivalen i Stockholm, som infaller i slutet av vår planerade semester. Det är ju ett stort evenemang som vi definitivt inte ville tacka nej till. Och så har vi Dokka i Norge som är en dansbandsfestival som vi kommer att spela på. Så det är rätt mycket såna grejer i sommar faktiskt.

Det ser ut som det blir en fartfylld och rolig sommar, när man tittar på er turnéplan..?

– Ja jag har själv reagerat på det. Det ska bli en riktigt kul sommar det här!

/NIKLAS LINDH, REPORTER