Hoppa till innehåll

”Därför är Melodifestivalen så viktig för våra dansband”

Erica Sjöström är krönikör på Dansbandsnytt. Foto: Privat

Under fredagen stod det klart att dansbandskulturen återigen finns representerad i nästa års deltävlingar i Melodifestivalen. Det fick Dansbandsnytts krönikör Erica Sjöström att jubla, fatta pennan och skriva en ny krönika. Och hon jämför julens festligheter med Mello:

En av Sveriges största folkfester drar igång och SVT har presenterat och avslöjat årets tävlande. Visst är det underbart att dansbandens artister också får plats och tar del av denna stora musiktävling, en tradition sedan 1958. 

I det nya årets upplaga av Melodifestivalen har vi inga mindre än Lasse Stefanz och Elisa Lindström i startfältet och vi önskar dem Varmt och Stort Lycka Till! 

För mig är det samma spänning varje år och sedan jag var liten har jag självklart drömt om att få vara en av artisterna i Melloyran! Vem har inte det egentligen? 

Jag minns med kärlek när det var en enda tävling , alltså en direktfinal med stor liveorkester och där bästa Anders Berglund dirigerade varje låt med full inlevelse och glädje till musiken, låtarna, arrangemangen och artisterna. 

Det var folkfest redan på den tiden trots att det bara var ett enda tillfälle.
I varje gård och hus (i alla fall i vår by) lagades det finmiddag och man samlades tillsammans framför tv-apparaterna med inköpta kvällstidningar där man fyllde i sina poäng och sedan jämförde med det riktiga resultatet. 

En mysig och härlig familjeaktivitet som jag minns det. Nästan lite som på Julafton när klockan slår 15.00 och Kalle och hans vänner skickar stämningsfulla julhälsningar till oss. Hela familjen tittar tillsammans och nynnar med i både repliker och sånger. 

Visste ni förresten att bara Kalle och hans vänner har haft högre tittarsiffror vid något tillfälle. Annars är det nog svårt att slå Melodifestivalens rekord. 

Ett av dem starkaste melodifestivalminnena för mig var ändå 1983 när Carola, endast 16 år gammal, sjunger Främling och frälser hela svenska folket med sin vackra och kontrollerade stämma och fina personlighet. Vilket genombrott! 

Det var där och då som min dröm föddes. 

Många av våra största framgångsrika stjärnor startade sina karriärer i detta sammanhang, just på Melodifestivalens scen. 

Nu andas vi Mellofest och yran är snart igång med buller och bång. Med start i februari glittrar hela landet ikapp och lyser upp i neon av regnbågens alla färger.
Vi bakar festivalbakelser i bagerier, vi pyntar allt från bensinmackar till arenor och butiker, och kända melodifestivallåtar ljuder över gågator och torg. 

Ja vart vi än går så är det Mellofeber! Jag älskart ́!

Röda Korset

Men det är inte alla som gör det!

Det har vi ju pratat om förut att alla har samma rätt i samhället att tycka som man vill. Men däremot har vi ingen rätt att klandra våra medmänniskor för att vi inte tycker och tänker på samma sätt. 

Många tycker att det är för mycket ståhej och pompa och ståt kring arrangemanget. Men tävlingen har ju i modern tid blivit den största produktionen och turnerar runt till städernas arenor, så självklart ska det slås på stora trumman! Med all rätt. 

Det innebär folkfest och samtidigt en chans för många artister att komma med, då det är flera deltävlingar. Och det är stort för varje kommun som har äran att få ta del av arrangemanget och det krävs ett idogt arbete om man får arrangera festivalen. 

Vi pratar om en stor summa pengar, kanske över två miljoner kronor, som en kommun satsar som en del i ett långsiktigt arbete för att öka turismen och antalet invånare i staden. Nu snackar vi business och man menar att det stora eventet ”ger tillbaka”. 

Genom åren så har i alla fall några av de tävlande artisterna varit ”frontare” i dansband, som till exempel Lotta Engberg, Kicki Danielsson, Nick Borgen, Christer Sjögren, Carina ”Kia” Jaarnek, Paula ”Pearl” Åkesdotter Jarl och Magnus Carlsson, för att nämna några av dem. Och så allas vår Charlotte Perrelli (då Nilsson) som kammade hem hela balunsen och vann även Eurovisionfinalen 1999 med Tusen och en Natt. Vilken otrolig sångerska och artist hon är. 

Från branschens orkestrar har man också lyckats få med hela dansband, som Arvingarna, Barbados, Casanovas, Friends, Thorleifs, Sannex, Highlights, Date och Forbes, med flera. Så visst får vi se dansbanden i detta stora forum, även om jag tycker att det gott kan få vara fler, då det är så många deltävlingar och därmed fler melodier nu för tiden. 

Det tusende bidraget framfördes år 2021 så i framtiden vore det väl inte mer än rättvist om fler dansband får chansen. 

Men nu kan vi glädjas åt Lasse Stefanz och Elisa´s framgångar, och i februari stå förenade och jubla högt, känna stämningen i hela showen, skriva hemmagjorda skyltar, vifta med färgglada ballonger, rösta och känna spänningen genom hela festivalen. 

Och i gemensam kör ropar vi: NU KÖÖÖÖÖÖÖR VI! 

ERICA SJÖSTRÖM, KRÖNIKÖR