Hoppa till innehåll

Danzbanderz inför världspremiären: ”Lite nervös är man allt”

Linus Lindholm, mannen bakom Danzbanderz. Foto: Privat

Danzbanderz har tagit Sverige med storm. Sedan starten 2020 har dansbandsversionerna av kända låtar streamats mer än 18 miljoner gånger på Spotify. Nu är det dags att möta publiken live för första gången. Världspremiären sker i Surbrunnsparken i Ystad den 9 september.

– Lite nervös är man allt. Det har ju blivit dags att sätta båten i sjön och möta publiken för första gången. Det är en riktig partykväll i Ystad som står på programmet och en timme kommer vi att hålla på. I övrigt är det Sannex som står för dansen den kvällen, säger Linus Lindholm, mannen bakom Danzbanderz. 

Första spelningen närmar sig alltså med stormsteg och tanken är att den ska följas av fler, även om några fler spelningar inte finns inbokade just nu.

– Jag har sagt att jag ska testa med att köra några spelningar. Sedan får vi se hur framtiden kommer att se ut. Var nästa spelning blir är inte klart än. Under spelningen i Ystad kommer jag att ha med mig två musiker på scen. Vi har inte hunnit att repetera än, men det löser sig nog, säger Linus Lindholm, som har ett civilt arbete som mäklare med områdena Katrineholm och Vingåker.

Spelade i Jontez och Mats Bergmans

Ny i dansbandsbranschen är han inte. Linus startade sin karriär som tonåring i Jontez och blev sedan sångare i Mats Bergmans. 2014 valde han att lägga av med musiken. Andra saker lockade mer.

– En orsak var att jag såg svårigheten i att kunna leva på musiken då branschen blev allt mindre för varje år. 2010 hade jag också börjat studera deltid på universitetet. 2014 hade jag läst klart. I samma veva fick vi vårt första barn och då kände jag att det var läge att hoppa av musiken och göra något annat. Sedan dess har jag arbetat som mäklare, ett arbete jag verkligen trivs bra med, säger Linus Lindholm.

2020 hade suget kommit tillbaka för att göra musik igen. Det var då han valde att starta upp Danzbanderz. Första låten som spelades in var ”Lördag på fredag”, skriven av Danne Stråhed.

– Jag visste väl inte vilken riktning jag skulle välja riktigt och spelade därför in lite olika sorters låtar. Sedan gjorde jag en dansbandsversion av Victor Leksells låt ”Svag”. Sedan släppte jag fler dansbandsversionen av kända låtar. Ryktet började sprida sig, mina låtar hamnade på Spotify och blev genast bra streamade och på den vägen är det, säger Linus Lindholm.

En partykväll i Ystad är vad som nu väntar för Danzbanderz. Pressbild

Kriterierna för Danzbanderz

”Tystnar i luren”, ”Trubaduren”, ”En kväll i juni”, ”Sommar och sol”, ”Ensam” och ”Ego” är några kända låtar som nu kan höras i dansbandstappning genom Danzbanderz försorg. Tidigare i år släpptes den digitala samlingen ”Zamlade Zinglar” och nyligen singeln ”Ikväll”, Bolagets stora hit.

– Jag vill gärna göra dansbandsversioner på låtar som redan är stora och som har en stor publik, det är ett av kriterierna jag sätter upp för mina låtval. Det andra kriteriet är om det är möjligt att göra om låten och sätta mitt signum på den. Går det, då kör jag. Idag har Danzbanderz låtar mer än 18 miljoner streamningar på Spotify, det är jättekul, säger Linus Lindholm.

Vilka är det som lyssnar på dina dansbandsversioner?

– Ser man på statistiken på Spotify kring vilka som streamar låtarna är personerna i åldern 18 till 60 år, med en övervikt för gruppen 28 till 50 år. Det ska bli spännande att se hur åldersstrukturen kommer att se ut bland de som kommer för att se mig live.

Gör du också Epadunkversioner av dina låtar?

– Ja, vi släppte ”Tystnar i luren” och den blev populär. Jag kommer också att släppa ”Svag” i en Epadunkversion framöver. Det är kul att dansbandsmusiken når ut till en helt ny generation på det här sättet.

Nu på söndag, den 3 september, är Linus värd för P4-dans i Sveriges Radio. Starttid är klockan 20.03.

– Programmet är redan inspelat. Jag spelar i huvudsak musik av Jontez, Mats Bergmans och Danzbanderz. Sedan blir det även country och lite annat. Det känns som en kul grej att få göra detta.

/ANDERS NORIN, REPORTER