Hoppa till innehåll

Danskvällarnas längd och ekvationen som inte går ihop

Therese Sundahl, sångerska i Excess, är också en av krönikörerna på Dansbandsnytt. Foto: Privat

När Therese Sundahl från dansbandet Excess skriver sina krönikor hos Dansbandsnytt, så är det få som lämnas oberörda. För de frågor som hon lyfter skapar många gånger debatter, som kan pågå länge. Hennes förra krönika var ett exempel på det. Och nu försöker hon dra slutsatser av åsikterna som kom fram, om en danskväll verkligen behöver vara fyra timmar lång….

Therese Sundahl: Hoppsan! Ännu en gång har min krönika skapat heta diskussioner på sociala medier. Så otroligt roligt att så många vill dela med sig av sin åsikt. Jag har läst alla kommentarer och jag kan konstatera att majoriteten vill att danskvällen ska pågå i minst fyra timmar.

Genomgående verkar många tycka att danserna börjar alldeles för sent, när man normalt brukar gå och lägga sig. Men å andra sidan anser många att dansen inte får börja för tidigt för då hinner man inte fram till danskvällens start om man har en bit att åka. Samtidigt påpekas att dansen inte får sluta för sent om man har långt hem. En ekvation som kan bli svår att lösa i mina ögon/öron. Ett dygn har ju bara 24 timmar. 🙂

Det är just det här som fick mig att fundera på om en danskväll verkligen måste pågå i fyra timmar? 

Jag läser också om många kreativa idéer gällande just danskvällarnas längd. En idé som flera verkar ha “nappat” på är att köra en spellista före kvällens start, kanske ca 30 minuter, som en uppladdning inför kvällen. Jag tycker det låter som en kreativ och bra lösning! Självklart är det upp till arrangören att bestämma. Det innebär ju även att arrangören måste vara klar med sina förberedelser tidigare plus att det ska finnas personal på plats som kan öppna entrén. 

Vad jag också kan läsa och tolka in i kommentarerna är att många verkar ha väldigt höga tankar om oss dansbandsmusiker, hur mycket ork och energi vi har, vilket är smickrande. 🙂 

När vi pratar om längden på en kväll så tycker en del att vi ska spela MER än fyra timmar inklusive paus! 

Vår energi ska dock räcka till mycket mer än att bara stå på scen! För vad många kanske inte vet och tänker på är att vår dag kan vara ganska lång för att  genomföra en spelning på fyra timmar. Oftast startar arbetsdagen redan på morgonen om vi har några mil att köra.

Väl på plats packar vi upp alla våra prylar, levererar vår musik och när danskvällen är över packar vi ner allt igen. Därefter åker vi hem eller vidare mot nästa spelning. 

Slår du ihop alla timmarna så är det inte ovanligt att vår arbetsdag kan vara cirka 15 timmar lång för att genomföra EN spelning. Detta arbete gör vi oavsett hur många timmar vi står på scenen.

Jag hoppas att vi tillsammans kan skapa det bästa för branschen men då måste alla hjälpas åt! Som en dansare skrev i en av alla kommentarer: “Trivs ni band, trivs vi och arrangören”.

Se det som ett kretslopp där vi alla behövs! En arrangör som ordnar en dans, ett band som spelar musik och en publik som kommer och dansar och lyssnar. Behöver det vara svårare än så? 

THERESE SUNDAHL/KRÖNIKÖR