Hoppa till innehåll

Dansbandsnytt fyller ett år – så skapades Sveriges största nyhetsförmedlare för dansbandskulturen

Niklas Lindh är grundare av Dansbandsnytt och har jobbat som journalist på SVT och SR i 25 år. Nu laddar han för att återvända till Dansbandsveckan för 29:e gången, och nu för Dansbandsnytts räkning.

Det var den 13 juli 2023 som de allra första artiklarna publicerades på det som skulle bli landets största professionella nyhetssajt för dansbandskulturen – Dansbandsnytt.se. ”Våra artiklar öppnas hundratusentals gånger varje månad av vår snabbt växande läsekrets” förklarar Niklas Lindh, grundare av nyhetstjänsten.

Allt började med en målsättning att vara en professionell nyhetsförmedlare som tar den svenska dansbandskulturen på stort allvar, både i form av skarpa, roande, berörande och ibland upprörande artiklar och krönikor. Ett team sattes ihop bestående av professionella aktörer inom journalistik, dansband och dans, och mycket snart började hjulen att rulla på riktigt allvar.

– Jag och tidigare nyhetsjournalisten Anders Norin hade pratat mycket om den här idén, som även involverade tidigare SVT-fotografen Kurt Sundin, Tur-Åke Lindqvist och så småningom också Johan Eriksson. Ulf Georgsson blev vår allra första krönikör, och snart etablerades också ett samarbete med Tony Irving, berättar Niklas Lindh. 

Debatter om alkohol och ”Spotifydanser”

Dansbandsnytt blev mycket snabbt en erkänd och uppskattad ny aktör, som tog upp ämnen som ofta ledde till debatt i de sociala medieflödena. Det kunde exempelvis handla om alkoholservering i samband med dansarrangemang, och om danskvällarnas längd. 

Och när nyhetssajtens krönikör Therese Sundahl, även sångerska i dansbandet Excess, tog upp ämnet med så kallade ”Spotifydanser” så ledde det till långvariga och ofta känslostarka debatter. Det debatterades bland annat om uteblivna ersättningar för både upphovsmän och musiker, och om principen att välja bort levande musik för att istället dansa till inspelad musik.

– Det ska vara högt i tak hos oss, men under kontrollerade och professionella former. Vi kommer att fortsätta att ställa utmanande frågor och vara modiga, men också att med stor respekt och kärlek lyfta alla dessa positiva nyheter som finns med koppling till dansbandskulturen, som nu verkligen är på väg uppåt igen.

När två olika världar förenades

Att tänka nytt och väcka oväntade idéer och perspektiv, är också viktigt för Dansbandsnytt. Som när nyhetsförmedlaren ingick ett samarbete med det stentuffa tränings- och hälsokonceptet 16 Weeks Of Hell, och inför öppen ridå lät sju dansbandsprofiler genomgå träningskonceptet. Det blev fullständigt otroliga resultat för profilerna.

Blir det någon fortsättning på satsningen?

– Vi får väl se. Håll utkik på Dansbandsnytt under Dansbandsveckan i Malung så kanske det dyker upp någon spännande nyhet….

Röda Korset

Flera olika mediaaktörer

Med hundratusentals lästa artiklar och krönikor på dansbandsnytt.se varje månad – och med en räckvidd på Facebook på ofta en halv miljon användare – och ibland uppemot 900 000 – så har har aktörerna bakom sajten lyckats skapa något stort och relevant på väldigt kort tid. Men är det rätt att kalla sig för Sveriges största nyhetsförmedlare för dansbandskulturen?

– Absolut. Får Jag Lov är ju ett tidningsmagasin som kommer ut varannan månad och som inte satsar så mycket digitalt, Dansbandssidan är en omtyckt sida som drivs av en flitig fotograf och influencer, och det finns flera olika sidor på nätet som sammantaget ger en fin, viktig och bra bild av vår älskade dansbandskultur. 

– Dansbandsnytt har dock rutinerade journalister som ofta skapar ”snabba” renodlade nyheter som förhoppningsvis har relevans för den här sfären, och som tillsammans med våra krönikor publiceras frekvent och når ut brett. Så vi har bidragit med något som inte fanns tidigare, och det verkar uppskattas av publiken. Dansbands-Sverige förtjänar verkligen att tas på stort allvar via seriös och professionell journalistik.

Vad är det viktigaste för Dansbandsnytt just nu?

– Att nå ut till ännu fler. Visserligen växer vi snabbt, men vi ska också vara i framkant i utvecklingen och ständigt våga tänka nytt, på olika sätt. Och för att det ska kunna bli så krävs att vi även fortsättningsvis har läsarnas förtroende, och det ska vi förtjäna varje dag.

Hur ska ettårsdagen firas?

– Med jobb, inför Dansbandsveckan i Malung. Det är mycket spännande att rapportera om där. Det kommer i sin tur troligen leda till den vecka där Dansbandsnytt slår nya rekord med ännu fler läsare av våra artiklar. Så vi firar med jobb och framför allt tacksamhet över hur fint vi har blivit emottagna. Tack alla för förtroendet. Vi lovar att vi ska förvalta det väl!

/REDAKTIONEN