Hoppa till innehåll

Dansbands-Sverige är i sorg – så här minns de Ulf Georgsson 

Ulf Georgsson hyllas av Mona Gustafson, Olle Jönsson, Pär Winberg, Henric Sethsson, Hans Östh och Anders Nordlund.

Efter beskedet att dansbandsmusikern och låtskrivaren Ulf Georgsson avlidit är uttrycken för en oerhört stor sorg och saknad tydlig inom hela dansbandskulturen. Dansbandsnytt har pratat med nära vännen och bandkollegan i Bhonus, Hans Östh, och Olle Jönsson i Lasse Stefanz.

Det var under helgen som Ulf Georgsson somnade in efter en kort tids sjukdom. Det var ett ofattbart besked för vännen och Bhonuskollegan Hans Östh.

– Det är en sån chock att han nu är borta. Jag bara sjönk ihop. Jag saknar honom så fruktansvärt mycket!

Går det att beskriva vad Ulf har betytt för dig?

– Vi har ju spelat ihop i Bhonus så otroligt många år. Det är min bästa kompis som jag dessutom har ägnat hela mitt yrkesverksamma liv tillsammans med. Och det är inte bara att vi har stått på scener tillsammans, utan det är ju allt som händer i bussen och runt omkring. Det är Ulf och jag som alltid har jobbat med att hålla ihop Bhonus genom alla år. 

Hans Östh, nära vän och kollega med Ulf Georgsson sedan tidigt 80-tal. Foto: Privat

Det blev enormt starka känsloreaktioner i sociala medier på beskedet om Ulfs bortgång. Vad tänker du att det står för?

– Det beror på Ulf som person. Alltid glad och så otroligt trevlig mot alla! Omhändertagande och lyssnar alltid. Han ställer alltid frågor, och pratar aldrig om sig själv. Han ser alltid alla och han är genuint intresserad av alla. Det är därför som alla älskar honom.

– Sen, förutom att ha spelat i Bhonus och Flamingokvintetten, så har han skrivit låtar till nästan hela dansbands-Sverige och har haft kontakt med banden om låtarna. Och vi har också skrivit låtar tillsammans och började med det väldigt tidigt. Han är så otroligt snabb att skriva sina texter, och de blir så himla bra och fyndiga också! 

Olle Jönsson: ”Tungt när hjältarna försvinner”

Även Olle Jönsson uttrycker stark sorg och saknad efter beskedet att Ulf Georgsson har avlidit.

– En så fruktansvärt snäll människa! Han var så otroligt vänlig när man träffade honom. Och så gjorde han väldigt fina texter. Och när han gjorde nån text åt oss så tänkte han väl lite på mig, att jag skulle sjunga den, som ”När countryn kom till Skåne”. Och så en fantastisk låt som heter ”På egna vägar”. Det här är en stor förlust! Jag tycker fasen inte att man ska behöva gå bort när man är så ung som 61 år.

Lasse Stefanz när de spelade på Galaxen i Borlänge i vinter. Foto: Elina Lundström

– Det är så tungt när de här hjältarna försvinner. Jag tog väldigt illa vid mig när jag såg att han hade gått bort, säger Olle Jönsson till Dansbandsnytt.

Anders Nordlund om första mötet på 80-talet

För Anders Nordlund, betydde Ulf Georgsson särskilt mycket i början av Fernandozsångarens karriär:

– Med stor chock och sorg nåddes jag igår av beskedet att en kär kollega och vän Ulf Georgsson avlidit efter en tids sjukdom. Jag träffade Ulf första gången i slutet av 80-talet när han spelade med Bhonus i Sysslebäcksparken. Jag var precis i starten av min dansbandskarriär så jag såg verkligen upp till dessa välspelande herrar på scenen. Efteråt bytte vi några ord och jag tyckte Ulf var en enormt trevlig och sympatisk person.

Röda Korset

– Sedan dess har våra vägar korsats massor av gånger….alltid samma goa, trevliga Ulf. Genom åren har han också bidragit till en hel del låtar och texter till våra album. Dansbands-Sverige har förlorat en riktig profil som präglat branchen med sina ord och toner. 

Henrik Sethsson: ”En klok välartikulerad ambassadör” 

Låtskrivaren, producenten och sångaren i Casanovas, Henrik Sethsson, lyfter särskilt fram sidan av en mycket klok ambassadör för hela dansbandskulturen. Så här skriver han i ett meddelande till Dansbandsnytt:

– Ja förutom fantastiska texter till våra gemensamma låtar var han också en röst för branschen. En klok, välartikulerad ambassadör på så många plan. Men mest minns jag honom som en gentleman som alltid hade ett gott ord över och var den första att gratulera, pusha och klappa en i ryggen när han uppskattade nåt som man gjort. Vare sig det var på scenen, i låtskriveriet eller i debatten om dansbandens situation i musik-Sverige. 

Mona G: ”En fanbärare för dansbandsmusiken”

Även Mona Gustafson skriver till Dansbandsnytt om Ulf Georgsson som en oerhört vänlig man med ett mycket stort hjärta:

– ”Dom Gud älskar tar han till sej ”. Ja, vi är många här nere på jorden som älskade denna otroligt  begåvade musikant,  låtskrivare och textförfattare. Och en fanbärare för dansbandsmusiken med sina kloka idéer och uppslag. Men inte bara det, utan han hade också det största av hjärtan. Jag kunde ibland känna mej lite ”off” med de yngre moderna banden, men Ulf kunde med sin vänlighet verkligen få mig att känna tilltro och mod. 

Mona G har uppträtt tillsammans med Bhonus. Pressbild

– En gång fick jag sjunga med Bhonus på Oleo i Växjö. Hela bandet var vänligheten själv . Ett vackert minne. Vila i frid finaste Ulf. Ta några av dina fina låtar med till Himlens orkester där de andra musikanterna möter och välkomnar dej med öppna armar. Det är dags för Änglarna att ta vid… ”Jag är inte så långt borta,jag har bara gått lite i förväg ”…

Hyllningar i etern

På söndag kommer radioprogrammet P4 Dans att hylla Ulf Georgsson genom att reprisera programmet då Ulf själv var programvärd, år 2021. Programmet sänds med start klockan 20.03 och kommer att kunna höras på SR Play under en månad. Och Pär Winberg från Atenzia Records kommer under sitt veckoprogram som han sänder på Facebook och Youtube på fredag klockan 11 att särskilt hylla Ulf Georgsson och hans musik. Så här skriver Pär Winberg själv om Ulf Georgsson:

– Först och främst var Ulf en fantastisk människa. Alltid ett varmt genuint leende på läpparna och ett mjukt sätt att vara. Samtidigt hade han integritet och var en av de som stod på barrikaderna i olika frågor. Allt från att vara en av de som kämpade mest mot den orättvisa straffmomsen på dans till att få alla dansband att rapportera låtarna de spelade ute. Så han kunde bita ifrån också och på ett sätt där egentligen ingen kunde säga emot. 

Pär Winberg från Atenzia Records minns Ulf Georgsson med tacksamhet och glädje. Foto: Privat/Niklas Lindh

– För mitt bolag Atenzia Records har han betytt oerhört mycket då han varit med och skrivit oerhört mycket bra låtar till våra band under åren. Dessutom hade Ulf ofta en fingertoppskänsla och mailade låtar som han tyckte passade till just det och det bandet. Och ofta mitt i prick som resultat. En sak som jag uppskattade väldigt mycket med Ulf var också hans proffsiga sida då han ALLTID levererade saker i tid. 

– Det kommer att bli ett stort stort tomrum efter honom på låtskrivarsidan. På det mer personliga planet tar jag med mig de skratt vi haft under de kvällar vi var i Malung och hängde i bussar och snackade musik och mycket annat. Ulf hade ett stort musikintresse utanför sitt yrke och vi delade många favoritband.

– Jag kan bara beklaga till hans familj och det är en oerhörd förlust.

/NIKLAS LINDH, REPORTER