Hoppa till innehåll

Efter den tuffa tiden: Så får nya Shine balans i livet

Det har hittills varit en hektisk sommar med mycket spelningar för deltidsdansbandet. Foto: Anna-karin Köhler

När dansbandet Shine bildades 2017 blev intresset extremt redan från start och hjulen snurrade alldeles för snabbt. Men nu – några år senare – gör beslutet att istället satsa som deltidsband allt så mycket lättare. Det konstaterar sångerskan Jessica Andersson i en intervju med Dansbandsnytt.

Den pågående sommaren beskriver bandet som fantastiskt fartfylld och rolig, med härliga spelningar inför en entusiastisk publik. Dansbandsveckan i Malung, Västgård Game Fair, Höljesparken och Hågelbyparken är bara några exempel på det.

– Ja det har varit roligt och intensivt, och vi har särskilt märkt efter Malung att intresset har ökat för oss och att det är fler som hör av sig, säger Jessica Andersson.

Bandet Shine är ett deltidsband, då medlemmarna har andra jobb samtidigt, och familjeliv. Jessica jobbar till vardags som arkivarie på vård- och omsorgsförvaltningen inom Karlstad kommun, med mycket frågor kopplade till information om hur patientjournaler och personakter ska hanteras, samt pedagogiskt arbete, kartläggning och utredning av vilken typ av information som ska sparas.

Det låter som skilda världar – att vara arkivarie och dansbandssångerska?

– Ja det är det, (skratt) men samtidigt så är båda världarna ganska spännande. För den scenvana som jag får som sångerska, kan jag använda i mitt ordinarie yrke också. Det gör jag när jag håller föredrag och föreläsningar inför folk, för att försöka skapa ett intresse för det som jag gör i kommunen och varför det är viktigt.

Jessica Andersson är sångerska i Shine. Foto: Anna-karin Köhler

Intresset bara exploderade

Bandet Shine såg dagens ljus för omkring sex år sedan. Och redan innan bandet egentligen hade klivit upp på scenerna, så blev intresset extremt bland dansarrangörerna.

– Det var verkligen som att allt exploderade, och innan vi ens hade stått på scenen och folk hade hört oss så hade vi mellan 40 och 50 jobb bokade. Och det första året hade vi nåt hundratal jobb och när vi skulle försöka balansera upp det med våra vanliga jobb och familj så gick det inte särskilt bra. Jag brände ut mig då.

Det blev för mycket helt enkelt, så efter ett år tog bandet en timeout, och några av bandmedlemmarna gick åt andra håll. Efter en tid tog dock den musikaliska drivkraften överhand, och tankar på att göra en nysatsning började gro.

– Ja man är ju så förtjust, inte minst i den här folkliga genren, att få komma nära publiken, träffa människor och att vara en del av den där härliga folkparkskänslan som man får på sommaren. 

Pandemin stoppade planerad comeback

Så Jessica, och Daniel som spelar klaviatur, bestämde sig för att göra en ny satsning med Shine. Repetitionerna inleddes hösten 2019 tillsammans med några nya medlemmar. Den första spelningen i den nya konstellationen var planerad till mars 2020 i Huskvarna, men en vecka innan ställdes allt in, då pandemin kom i vägen. 

– Det blev jordens antiklimax. Och så blev man orolig på flera plan, för i vår bransch så blev det ju så oerhört påverkat. Det där med att hålla avstånd….ja just det… 

Det blev några digitala livesändningar under pandemin för Shine, på samma sätt som för många andra dansband. Men efter pandemin kunde bandet dock komma igång igen på allvar, men inte i samma hektiska tempo som tidigare.

Röda Korset

– Nej tanken nu är att vi vill bygga upp det här långsamt. Siktet är inställt på att vi vill vara ett deltidsband åtminstone ett par år och att vi sedan får se hur det ser ut och hur det blir med efterfrågan. Och inte minst vart branschen tar vägen för vi vill ju ha en känsla av trygghet också.

Det har hittills varit en hektisk sommar med mycket spelningar för deltidsdansbandet. Foto: Anna-karin Köhler

Vilken är din bild av hur dansbands-Sverige mår just nu?

– Det märks ju att det inte riktigt har kommit igång efter pandemin ännu. Man märker ett publiktapp i viss mån, men när vi har gjort satsningar på att marknadsföra oss så har det kommit många fler till danserna.

– Sen fick vi ju med oss från Malung att många, inte minst unga, hade anmält sig till nybörjarkurser i dans och det bådar ju verkligen gott. Sen tror jag att den här branschen behöver få synas mer, få vara med mer i media och synas i tv och andra sammanhang. Det är ju då som man kan nå ut till publiken på allvar. Men känslan är att branschen är på väg tillbaka.

Föräldraskap, musik, jobb och studier

Efter sommaren laddar bandet vidare för att spela under hösten och vintern, men i mindre omfattning för att få balans i livet, mellan spelningar, jobb och familjeliv. Jessica är mamma till en son som snart blir tonåring.

– Ja han fyller snart 13 så han blir större och större, och det är snart inte så kul att hänga med morsan längre. Det är viktigt att ta vara på tiden.

I höst deltar Shine i bland annat Gävlemaran på Estraden, som är den sista danshelgen på det klassiska nöjesstället innan det rivs. Men Jessica har också andra saker på gång, bortsett från musiken.

– Ja det är så att jag har lite studier som jag ska slutföra lagom till jul. Jag studerar informationssäkerhet. Och GDPR. Det är också spännande. (Skratt) Och om man vill jobba lite friare framöver som konsult inom informationssäkerhet så är ju det bra om man vill satsa lite mer på musiken framöver. Så det finns en liten tanke i det. För balans i livet.

Bandet Shine består av Daniel Andersen, klaviatur, Jessica Andersson, sång, Jimmy Lundin, gitarr och Fredrik Forsberg, trummor. Foto: Anna-karin Köhler

Kan du idag ändå önska att Shine framöver blir ett av våra största dansband framöver?

– Det är klart att man vill hålla på med musiken, och samtidigt så är det en livsstil som blir krävande, inte minst med alla resor. Sen önskar vi så klart att vi ska locka en stor publik. Men vi måste vara rädda om magin så vi inte spelar på rutin, för det är precis det som man uppskattar som deltidsband, att man inte gör det varje kväll. Men sen ska vi förstås spela in fler låtar, och så vore det väldigt roligt att få spela på Bingolotto förstås.

– Skulle chansen komma så tackar man nog inte nej till att satsa mer. Men jag hålls tillbaka lite av att det gick för fort när vi startade 2017 och att vi har varit inne i den karusellen. Men nu sitter vi ju med erfarenheten på ett annat sätt, så vi får väl se vad som händer. 

/Niklas Lindh, reporter