Hoppa till innehåll

Dansbanan byggdes upp efter branden – viktig samlingspunkt i byn

Festligt i folkparken i Venjan, och dans en gång per år. Foto: Venjans AIK

Det blev en fantastisk kväll i den lilla byns folkpark med hela 500 personer som kom till årets enda danskväll, när Larz Kristerz spelade upp till dans. Men folkparks-eran i byn kunde tidigare ha fått ett tragiskt slut. Det är nu åtta år sedan branden som förstörde den så viktiga samlingspunkten byn.  

Dansbandsnytt gjorde ett besök under årets stora dag i folkparken i byn Venjan, som ligger i Mora kommun. Något hundratal personer är bofasta i byn, som i likhet med många mindre byar lever upp särskilt under sommaren. Och just den här kvällen anordnades årets enda dans i byns folkpark.

Larz Kristerz spelade på årets enda dans i Venjans folkpark. Foto: Venjans AIK

Dansen är en del av den så kallade Venjanskarnevalen, där bland annat ett karnevalståg med diverse ekipage tar sig fram genom byn, det anordnas barnmaskerad och annat kul. Och dagen innan danskvällen med Larz Kristerz hade en danskurs anordnats i folkparken.

– Ja vi hade en danskurs inför den här danskvällen. Det var uppemot 15 personer som kom på kursen, så det var lite kul, säger Björn Holmberg, ordförande i Venjans AIK som arrangerar karnevalen i byn, tillsammans med motorklubben i Venjan som ansvarar för cruisingen.

Dansbanan byggdes upp igen år 2016 efter branden året innan. Foto: Venjans AIK

”Lite tungrott med funktionärer”

Karnevalen är det enda dansarrangemanget i folkparken numera. Annat var det förr då det var mycket arrangemang i folkparken, i likhet med många andra små folkparker som har tvingats lägga ner på senare år.

– Det är tungrott att få funktionärer att ställa upp på sin fritid, även om det här i byn är ganska bra ändå. Man ställer upp när det behövs, men det är tyvärr svårt att hålla igång det för att få till fler danser. Det är synd, säger Björn Holmberg.

Vad tror du det beror på att det är svårt med den ideella kraften?

– En teori är väl att det finns så mycket konkurrens. Det är så mycket annat som man kan göra. Och vi ser ju att det har blivit lite mindre engagemang i byn inom föreningslivet. Här i Venjan har vi exempelvis inte längre något fotbollslag. Att ha ett lag i byn är ju bra, både för det sociala och ekonomiska.

Det blev en härlig karneval i Venjan, även om vädret ibland var lite ostadigt. Foto: Venjans AIK

Björn Holmberg pratar om den gamla folkparkskulturen med bydanser, som är vitt skild från de danser som anordnas och som lockar riktiga dansentusiaster. Där är själva dansen det primära och folkfesten runt omkring har en lägre prioritet.

– Ja det är en helt annan kultur. Och man skulle ju vilja ha tillbaka mer av livet kring de gamla folkparkerna som finns kvar tycker jag.

Röda Korset

Dansbanan totalförstördes i brand

År 2015 drabbades byn Venjan av ett hårt slag. Då brann dansbanan i folkparken ner, i en misstänkt anlagd brand. Det betraktades av byborna som en sorgens dag. 

Men folkparken bedömdes vara så viktig att året efter hade en ny fin dansbana under tak byggts upp igen. Den kunde invigas lagom till Venjanskarnevalen 2016, ett arrangemang som då hade hela 80 år på nacken.

– Det var ingen tvekan om att dansbanan skulle byggas upp igen. Den var så viktig för oss här i byn.

Aktiviteter för hela familjen är viktigt för karnevalen. Här var man inomhus i den vackra folkparksbyggnaden. Foto: Venjans AIK

Årets dans mycket populär

Årets dans i Venjan, en fartfylld lördagkväll i augusti, blev något av en succé. Larz Kristerz stod för dansmusiken i parken där det också var lotterier, chokladhjul, pilkastning och servering av fika, mat och dryck. 

Att 500 personer kom till årets dans i folkparken är ett kvitto på att dansen och folkparkskulturen behövs för Venjans del, och för byarna runt omkring. Även om det bara sker en gång per år.

– Här i Venjan är vi glada att vi ändå kan anordna dans åtminstone en gång per år. Och det kommer att fortsätta så också, avslutar Björn Holmberg.

/TUR-ÅKE LINDKVIST, REPORTER

Läs mer om Dansbandsnytt-medarbetaren Tur-Åke Lindkvist som också känner ett starkt engagemang för dans till dansband i folkparker.