Hoppa till innehåll

Dansarrangören: ”Det har gått så bra att jag får nypa mig i armen”

Jessica Andersson driver företaget JA Dans. Foto: Privat

Dansbandsnytt fortsätter att ge musiker, arrangörer och andra profiler inom dansbandskulturen möjlighet att skriva gästkrönikor så här i storhelgstider. Nu har turen kommit till en av de arrangörer som vågade satsa under 2023, och tänkte nytt. Och satsningen visade sig bli något av en succé. Dagens gästkrönikör är Jessica Andersson, från företaget JA Dans:

TACK 2023! Vilket år, så bra det känns! JAdans arrangerar danser i Hallands län och tillsammans är vi några arrangörer som kör konceptet: 

– Måndagsdanser. 

Det finns en lång tradition kring detta i Tofta bygdegård, som ligger norr om Varberg. Och tillsammans har vi arrangörer måndagsdans de flesta måndagarna på ett år, och på olika platser.

Året som har gått har JAdans satsat på att utöka måndagsdanserna och finnas på fler ställen i Halland och det har gått bra! Så bra att jag får nypa mig i armen. 

Fler dansmöjligheter har ökat antalet dansare vill jag mena. Jag ser fler nya ansikten än innan, när det finns möjlighet till dans på hemmaplan. Det finns många inbitna dansare som kan åka både tio och 20 mil eller mer på dans. Men de som är nya i dansens värld har svårt för att tänka sig att åka så långt, har jag fått för mig. Så genom att starta upp dans på mindre platser vill jag mena att det är lättare att starta upp ett dansintresse.

Fler yngre som dansar

Under året som gått upplever jag också en stor andel yngre personer som har hittat till dansgolvet – vilket känns fantastiskt. På JAdans socialdanser, och danskurser med för den delen, finns alla åldrar, samt både nybörjare och vana dansare. Det är helt nyktra tillställningar som vänder sig till alla som vill dansa – ingen utesluts. 

Vi har också upptäckt att konceptet vi kör med: varannan låt snabb och varannan låt långsam innan paus – manar till fler byten på dansgolvet. När man dansat en snabb och en lugn låt så har det varit naturligt att byta, för då har man fått prova både bugg och fox med den personen. Efter pausen har det varit ”the old fashion-way”:  två snabba och två långsamma låtar har spelats. 

Vid två tillfällen har banden tyvärr sagt nej till detta, vilket folk reagerat på. Jag har fått frågor som ”Varför gör de inte som vanligt?” och en kvinna som sa: ”Jag har åkt jättelångt just för att ni kör ”enkeldanser” innan paus. Vad tråkigt att det inte blev så ikväll.” 

Det, jag personligen uppskattar som dansare, är fler byten och mer nya kontakter med nytt folk. Det är lätt att det blir små trygga grupper som bara dansar med varandra, om inte man som arrangör styr upp. Så jag vill mena att konceptet ”enkla danser innan paus” – uppmuntrar dansarna till att knyta kontakter med fler, och nya dansare får fler chanser till dans. 

Röda Korset

Efter paus så tänker jag att då får banden sin önskan att köra sin konsert/show, precis som de vill. Visst skulle det vara det bästa av världar!

”Olika är spännande”

Jag vet att detta har varit en snackis på olika forum och på Facebook. Jag vill mena att det är fantastiskt kul med olika upplägg på olika ställen man kommer till. Olika är spännande! 

Det är lika viktigt för en arrangör att profilera sig som för ett band. Det är svårt att vara arrangör när man vet vad som går hem hos ens publik och sen inte få det fullt ut som man vill ha och betalar för. Man blir kluven som arrangör för man vill att alla ska få som de vill – både dansare och band.

Merparten av bandmedlemmarna dansar inte och har ingen förståelse för hur det är på dansgolvet. Det måste de veta om de vill nå till den breda publiken. Vem har förresten bestämt att just två snabba låtar och två långsamma är det rätta? Nej, låt ställena vara olika, låt arrangörerna nischa sig och kunna uppfylla dansares önskemål tillsammans med bandens. 

Kanske är det detta, att inte få det man vill ha på dansgolvet, som är drivkraften i ”Spotify-danserna” som det också har varit många diskussioner kring?

Kompromisser är bra – så min önskan inför 2024: låt alla få som de önskar, för den bästa kvällen tillsammans både på golvet och på scenen.

Mer dans åt folket,

/JESSICA ANDERSSON, JA DANS