Hoppa till innehåll

Boogart tillbaka med ny musik – laddar för återförening

Ny musik med Boogart och ny återförening. Foto uppe till vänster: Köhlers Dansfoto, övriga bilder, foto: Boogart

Det har gått 18 år sedan heltidsbandet Boogart genomförde det som var tänkt att bli den allra sista spelningen. Men på senare år har bandet återuppstått, i princip en gång per år, och snart sker det igen. Dessutom har bandet i dagarna släppt ny musik på Spotify.

Det var på klassiska Estraden i Gävle som Boogart genomförde sin sista spelning i oktober 2006 innan det oerhört populära heltidsbandet skulle läggs ner. Därmed sattes det punkt för ett hyllat, ständigt nytänkande och många gånger prisat dansband. 

Men nu har bandet släppt en ny låt på Spotify och laddar för att åter äntra dansbandsscenen. Det sker i samband med den så kallade ”Retromaran” i Gräsmyr den 26 och 27 juli.

– Det ska bli så roligt att klockorna nästan stannar. Det är jättekul, säger sångerskan Anna Lundberg till Dansbandsnytt.

Boogart har på sistone gjort en återförening per år, och Gräsmyr är en riktig höjdpunkt under sommaren enligt Anna Lundberg.

– Det är så härligt att få träffa alla de som dansade till oss förut, att få träffa bandet igen och att spela tillsammans och umgås. Det är otroligt härligt, och husvagnar precis överallt. Och då kommer många ut på dans som inte går ut längre och dansar i vanliga fall. De gör det en gång per år och det blir egentligen till en helt fantastisk återträff.

Från en av Boogarts återföreningar. Foto: Köhlers Dansfoto

Tog storslam på Guldklavengalan

Boogart har sina rötter från 1980-talet i Malå i norra Västerbotten. 

– Ja jag började redan när jag var 13 år, och vi blev ett heltidsband när jag var 18, berättar Anna.

Med tiden började Peter Ericsson, från 80-talsbandet Modesty, att skriva låtar till Boogart och så småningom blev han själv basist i dansbandet och fann kärleken i sångerskan Anna. 

Boogart fick nya medlemmar och Gävle blev så småningom dansbandets nya hemmaplan. 

Bandet lockade mängder av dansare och sågs som nytänkande i sin musik, vilket ledde till flera priser, bland annat fem guldklavar. För exakt 20 år sedan, år 2004, fick exempelvis Anna en guldklav som det årets bästa sångerska samtidigt som Peter fick en guldklav som det årets basist.

– Ibland brukar jag titta på bilder från den prisutdelningen och det känns verkligen jättekul!

Röda Korset

Det blev verkligen storslam för Boogart på den guldklavengalan, då man även fick pris för Årets album ”This is it”.

– Det var så roligt! Och på danserna var det alltid väldigt mycket folk. Vi försökte ju locka en yngre publik…ungdomarna. Och nu är den publiken inte ungdomar längre… (Skratt) Vi spelade modern dansbandsmusik – musik som vi själva tyckte om.

Bild från nonstopdans 2023, med Blender och Boogart. Foto: Emil Särnehed – SarnehedPhoto

Har återuppstått flera gånger

Två år efter den magiska guldklavengalan lades bandet ner då Anna och Peter prioriterade det gemensamma familjelivet, med barn. Men trots nedläggningen så har Boogart återuppstått vid flera tillfällen och på senare år har det blivit något av en tradition att bandet och dansarna återförenas en gång per år.

Dessutom har Boogart släppt ny musik, skriven av Peter, och den senaste låten som släpptes i fredags har titeln ”Oh My God Herregud” 

– Det är uptempobugg i en fantastiskt snygg modernt poppig produktion, skriver Pär Winberg på skivbolaget Atenzia Records om låtsläppet.

”Musiker in i själen”

Det har släppts flera Boogartlåtar de senaste åren, berättar Anna.

– Ja det är ju Peter som skriver all musik till bandet och så släpper vi nån låt då och då, och så har vi alltså spelning en gång per år. Dessutom är vi inne studion och gör och spelar in musik. Peter skriver mycket – inte minst för sin musiksatsning ModX.

– Vi älskar att spela musik. Vi är musiker in i själen, alla vi i Boogart, säger Anna, och förklarar att det finns fler låtar klara, som kommer att ges ut efter hand.

Med tanke på att Boogart faktiskt lever kvar, finns det någon chans att ni återuppstår också som ett turnerande dansband framöver?

– Nej den tanken har inte funnits. Det är ju också en stor process att vara ute med dansband och man ska ha orkesterbuss med mera. Vi har ju också yrken vid sidan av musiken så vi har inte haft möjlighet till det. Men vi brukar säga: ”Man vet aldrig. Man kan inte vara säker på vad livet har framför sig”.

/NIKLAS LINDH, REPORTER