Hoppa till innehåll

Beslutet om årets dansbandsvandring: ”Nu ska drömmar uppfyllas”

14-årige Elias och pappa Gobben Haugland vandrade 34 mil till Malung förra sommaren. Foto: Privat/Niklas Lindh

Nu kan Dansbandsnytt berätta vilken välgörenhetsorganisation som kommer att få stöd i samband med ”Dansbandsvandringen” som anordnas i sommar. Och det blir en organisation som uppfyller drömmar…

Förra året var det Strokeförbundet som stöttades i samband med den alltmer uppmärksammade Dansbandsvandringen. Omkring 40 000 kronor skänktes till förbundet efter aktiviteter i samband med Dansbandsvandringen 2023. Det var pengar som skänktes av både privatpersoner, företag och dansband – bland annat av Utängens loge och Larz Kristerz.

Dansbandsvandringen genomfördes ifjol av Gobben Haugland, som vandrade den 34 mil långa sträckan från hemmet i Tanumshede till Malung, och kom fram i tid efter sju dagar, lagom till Dansbandsveckan skulle inledas. Med på vandringen fanns även Gobbens då 14-årige son Elias, och flera personer var med och vandrade under någon eller några etapper.

Gobben Haugland tillsammans med Larz Kristerz som var med och stöttade Dansbandsvandringen 2023. Foto: Dansbandsvandringen

Och nu berättar Gobben för Dansbandsnytt att han har beslutat vilken organisation som ska stöttas i samband med årets dansbandsvandring till Malung.

– Vi har fått in en hel del förfrågningar, och vi vill stötta organisationer som inte har möjlighet att ha de här stora galorna, och stora insamlingar via radio och tv. I år har det landat på att vi gör den här vandringen till förmån för organisationen Min Stora Dag. Så nu ska vi kunna bidra till att uppfylla drömmar för barn som har en allvarlig sjukdom eller diagnos.

Sprider livsviktig glädje

Organisationen Min Stora Dag är en rikstäckande välgörenhetsorganisation som har till uppdrag att ”uppfylla önskningar och sprida livsviktig glädje till barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser”.

Röda Korset

Tusentals barn får varje år vara med om olika upplevelser, som organisationen kallar för ”stora dagar”, och som ska ge kraft till att orka fortsätta kämpa genom tuffa vardagar. Enligt organisationen kämpar idag 200 000 barn och unga med en allvarlig sjukdom eller diagnos.

– Vi hoppas ju att vi med Dansbandsvandringen ska nå ut ordentligt med budskapet om vilka vi vandrar för och kan berätta varför de finns. Vi hoppas både kunna hjälpa Min stora dag med insamlade pengar från generösa givare, och att kunna informera om deras verksamhet, berättar Gobben Haugland.

Förra året var Gobbens son Elias med på vandringen, och det återstår att se om han även blir med på sommarens Dansbandsvandring. Men mycket talar för att både Elias och några av hans syskon blir med åtminstone en del av sträckan. Dessutom kommer sannolikt Min Stora Dag att också ha med volontärer under vandringen, och ytterligare personer brukar ansluta under vissa delsträckor, särskilt under den sista etappen in mot Malung.

– Det ser ut som att det blir större uppslutning än tidigare och vi har också samtal med några dansband om att vara med under några etapper. Det här kommer att bli en stor upplevelse som engagerar många, och som leder till många stora dagar för allvarligt sjuka barn, avslutar Gobben Haugland.

/NIKLAS LINDH, REPORTER