Hoppa till innehåll

Beskedet från juryn: Här är de nominerade till Guldklavengalan

Söndag den 14 juli är det dags för Guldklavengalan 2024. Foto: Niklas Lindh

Under nationaldagen presenterades vilka som är nominerade till de olika priserna i årets Guldklavengala. Nomineringarna tillkännagavs vid ett extrainsatt P4 Dans på Sveriges Radio. Vilka som är nominerade hittar du här.

ÅRETS BAND: De första som är nominerade i kategorin Årets band är Casanovas. Även Donnez är nominerade som årets band. Och det tredje bandet som är nominerade i kategorin är Perikles, som i år firar 50 år som band.

ÅRETS LÅT: I den här kategorin är Larz Kristerz-låten ”En riktig Volvo EPA” nominerad. Låten är skriven av bandmedlemmarna Trond Korsmoe och Anders Tegnér. Även melodifestivallåten ”En sång om sommaren” med Lasse Stefanz är nominerad i kategorin. Den låten är skriven av Robert Norberg, Anders Wigelius och Anders Wrethov. Och den sista låten att nomineras i kategorin Årets låt är ”När jag viskar ditt namn” som framförs av Blender. Låten är skriven av Andreas Åhlin.

ÅRETS VOKALIST: Henrik Sethsson, sångare i Casanovas är den först nominerade i kategorin. Kjetil Granli och Kenny Samuelsson är tillsammans nominerade i kategorin. Då båda är starka sångare i Streaplers så intar duon en gemensam nominering i kategorin. Och till slut nomineras Maria Rolf, sångerska i Titanix, som årets vokalist.

ÅRETS ALBUM: Den första nominerade är Martinez med albumet som har titelspåret ”I dina händer”. Även bandet Allstars har nominerats för årets album, med titeln ”Old, new, borrowed & blue”. Och det tredje albumet som nomineras i kategorin är Streaplers nyligen utgivna”Still going strong”.

ÅRETS MUSIKER: I den här kategorin nomineras Lars ”Lunkan” Lundgren, gitarrist i Perikles. Han får sällskap av gitarristen och basisten i Matz Bladhs, Lars Olof ”Lollo” Karlsson. Och slutligen Ronny Pihlgren, basist och kapellmästare i Pia Pihlgrens.

Röda Korset

Det finns också kategorier som Årets uppstickare och Årets hederspris som juryn beslutar om, och där det inte är möjligt för lyssnarna att rösta. När det gäller kategorin ”Årets arrangör” så är det banden som röstar fram vinnaren.

Det är lyssnarna som avgör vilka som vinner genom att ringa in och rösta.

Magnus Carlsson kommer att vara programledare under Guldklavengalan som anordnas söndagen den 14 juli. Radiosändningen i P4 kommer dock först söndagen den 21 juli kl 20.00. Orsaken till det är att EM-finalen i fotboll sänds på kvällen den 14 juli.

Här hittar du 2023 års pristagare vid Guldklavengalan.

/NIKLAS LINDH, REPORTER