Hoppa till innehåll

Beskedet: Då tas Birkafartyget i trafik – satsar på flera destinationer utöver Åland

Fartyget M/S Birka Gotland som tas i trafik i mars månad. Foto: Gotlandsbolaget

Nu står det klart – fartyget Birka kommer att ha sin premiärkryssning i slutet av mars månad. Det meddelar Gotlandsbolaget på tisdagsmorgonen. Dessutom avslöjas det nya namnet på fartyget: ”M/S Birka Gotland”.

Enligt Gotlandsbolaget kommer den första kryssningen att avgå från Stockholm till Mariehamn, i samband med påskhelgen, och under våren och sommaren blir det även flera avgångar till Visby. Även destinationer som Härnösand, Ystad och Bornholm kommer det att gå kryssningar till och under nästa vinter även till Riga.

–Vi utgår från de två vackraste öarna i Östersjön och kärleken till havet, skärgården och den unika närmiljön. Det finns en stor efterfrågan för både kortare och längre kryssningar i regionen. Extra stolta är vi att kunna presentera möjligheten att åka till undersköna Visby under våren och sommaren, vilket ger resenärerna chansen att upptäcka Gotland när det är som vackrast, säger Susanne Kaarnimo-Knight, vd för det nya bolaget i ett pressmeddelande.

Biljettförsäljning från januari

Biljetterna till kryssningarna kommer att släppas först i januari månad och ska säljas via Birka Gotlands nya hemsida, som håller på att konstrueras.

Det nya bolaget som gemensamt ägs av Gotlandsbolaget och Viking Line kommer att ha anslutningsbussar från 78 svenska orter.

Det finns ännu inga uppgifter om vilket nöjesutbud som kommer att finnas på Birkafartyget.

Röda Korset

I samband med att Birka Gotland tas i trafik kommer Viking Lines fartyg M/S Cinderella att flyttas från linjen Stockholm – Mariehamn till linjen Helsingfors – Mariehamn – Stockholm.

Så här ser trafikplanen ut för M/S Birka Gotland:

Stockholm-Mariehamn-Stockholm: Dagliga avgångar med undantag för datumen nedan
Stockholm-Mariehamn-Visby-Mariehamn-Stockholm: 31 avgångar under perioden mars-augusti 
Stockholm-Mariehamn-Härnösand-Stockholm: 7 avgångar i maj, juni och september 
Stockholm-Mariehamn-Riga-Stockholm: 4 avgångar i september och december
Stockholm-Mariehamn-Bornholm-Visby-Stockholm: 3 avgångar i maj och augusti
Stockholm-Mariehamn-Ystad-Visby-Stockholm: 2 avgångar i maj och augusti

/NIKLAS LINDH, REPORTER