Hoppa till innehåll

”Bästa låten jag någonsin har skrivit” – skapades på väg hem från mammans grav

Mona G är på g med nytt album. Pressbild

På självaste midsommarafton är det premiär för Mona Gustafsons nya album. Det består av en rad hyllningslåtar till Dolly Parton, med Mona G vid sångmikrofonen och musiker från Nashville. Men där finns också tre låtar som Mona har skrivit själv. ”En av dem är den bästa jag har gjort någonsin”, säger Mona.

Det sprudlar av energi och glädje från Mona G. Med 55 år i branschen så besitter hon en rutin och erfarenhet som är få förunnat. Och under midsommaraftonen släpps dessutom hennes nya album – ”Dolly & jag”. Det är en musikalisk kärlekshyllning till Dolly Parton med ett stort antal Dolly-låtar som Mona har sjungit in, och till toner från oerhört rutinerade musiker från Nashville.

– Mitt livs album är här, lagom till midsommar, konstaterar Mona glatt.

Det är snart ett år sedan Mona Gustafson var på väg hem från Dansbandsveckan i Malung i bil, tillsammans med Pär Winberg från skivbolaget Atenzia Records. Det var då som idén föddes om att Mona borde göra en platta med Dolly Partonlåtar. Idén kom från herr Winberg, och Mona tände på den från första stund…

 – Ja och jag sa…. ”Då gör vi väl det då”.. (Skratt) Och under tiden därefter så har jag nog läst alla böcker om Dolly som finns, och har hittat många paralleller mellan henne och mig. 

– Dolly Parton kom ju från ett väldigt fattigt hem och det gjorde jag också. Hon gick till skolan med en kappa som hennes mamma hade sytt, och så blev hon retad i skolan för det. Och jag blev också retad i skolan…både för att jag var väldigt kraftig som barn och för att jag hade kläder som min mormor hade sytt. Men jag tyckte att kläderna var fina… 

Duett med välkänd countrystjärna

Flera av Dollylåtarna har redan släppts på Spotify och hyllats av lyssnarna, som exempelvis ”To know him is to love him”, ”Silver threads and golden needles”, ”Coat of many colors” och ”Before the next teardrop falls”. Och nu kommer hela albumet lagom till midsommar. 

Då finns också en av Dolly Partons mest klassiska låtar med – superduetten som hon gjorde tillsammans med Kenny Rogers – ”Islands in the stream”. I Mona-versionen sjunger hon låten tillsammans med den stora countrystjärnan Mike Lusk från Nashville i delstaten Tennessee. 

– Han sjunger verkligen som en gud och våra röster passade så himla bra ihop. Det är fantastiskt att få sjunga tillsammans med en så stor artist inom countrygenren.

Har du funderat på att höra av dig till Dolly Parton själv och berätta om din hyllningsplatta till henne?

Röda Korset

– Ja Pär Winberg föreslog det. Egentligen så vågar jag inte göra det, men å andra sidan så är det väl inte farligt att göra det heller…

”Det känns som att hitta hem”

Men det är inte bara Dolly-låtar på Mona G:s nya album, utan där finns också tre låtar som hon har skrivit själv. Och en av dem, som är nyskriven, hävdar Mona är den bästa låt som hon någonsin har skrivit – ”Där mitt hjärta bor”.

– Ja det känns faktiskt som att det är den bästa hittills. Den är i grund och botten ganska positiv i texten, men lite känslig. Att man har hittat hem, att man har landat i något som får en att känna sig nöjd. 

Refrängen i låten kom väldigt snabbt, direkt från hjärtat och från Monas barndoms bygder, rakt in i hennes huvud. Hon var på hemväg i bilen, en lite grå höstdag, från Steninge…

– Jag hade både besökt min moster och varit vid min mammas grav. I ”hemmet”, där mitt hjärta bor… i Steninge. Och då började pusselbitar att falla på plats och så kom låten till mig i bilen på väg därifrån. Det känns som att det här är den bästa låt som jag har skrivit någonsin. Det blev en livshistoria på tre minuter och 40 sekunder, som kom direkt från hjärtat.

Mona Gustafson från det fartfyllda fjolåret 2023, bland annat med spelning i Malung. Foto: Hans Persson (Atelje´ Braun)/Markus Redman/Lisbeth Torstensson (bilden längst till höger)

Sommaren bjuder på gott om spelningar för Mona, bland annat på Dansbandsveckan i Malung. Hon medverkar nämligen återigen på scenen i Grönlandsparken.

– Det känns fantastiskt roligt, inte minst att få ha med sig ett nytt album i bagaget som vi är så nöjda med. Det ska bli så härligt att få komma ut och sjunga i sommar, och inte minst att återvända till Malung igen.

Det återstår att se om det kläcks nya musikaliska idéer i bilen på resan hem från Malung även i år.

/NIKLAS LINDH, REPORTER