Hoppa till innehåll

Barndomsdrömmar förverkligas – nytt album och delad scen med idolen

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 6 min read
Dansbandet Brogrens växte fram under pandemin. Nu satsar de framåt. Foto: Brogrens

Redan som sjuåring hade Melissa en dröm om att en dag sjunga i dansband. Monia Sjöström i Grönwalls var den stora idolen. ”Det var henne som jag försökte härma framför spegeln varje dag”, säger Brogrens sångerska. I somras – 28 år senare – blev drömmen sann då de stod på samma scen. Nu är det dags för nästa dröm att förverkligas – att ge ut en helt nytt album.

Det är i den lilla orten Dalby, en mil utanför Lund, som Melissa Brogren Larsson bor och lever. Hon är uppväxt med dansbandsmusik och har fått sitt musikaliska ”arv” från båda föräldrarna. Och i barndomshemmet spelades ofta dansbandsmusik.

– Ja så var det, och jag lärde mig dansa som liten så jag fick tidigt en känsla för vilken typ av dansbandsmusik som jag tyckte om. Och i väldigt unga år började jag sjunga och det var alltid dansbandsmusik, så hjärtat för dansbandsgenren har ständigt funnits där, säger Melissa Brogren Larsson.

Hjärtat finns också för countryn. Dansband och country kan ofta gå hand i hand, säger Melissa, som är 35 år och bor i Dalby tillsammans med sin man och sina tre barn. Till vardags jobbar hon som undersköterska, och ledig tid ägnar hon åt bandet Brogrens som bildades härom året. 

En snabb utveckling

I år handlar det om ett 30-tal spelningar för Brogrens, bland annat på Dansbandsveckan i Malung i somras och på M/S Cinderella. Och i takt med att spelningarna blir fler, så är det också dags att ta itu med nästa dröm som Melissa hade tidigt i livet.

– Ja min barndomsdröm var inte bara att bli dansbandssångerska som vuxen, utan också att släppa en skiva, att ge ut ett album. Och det gör vi nu. Det har gått ganska fort för oss som band, alltså hela vår resa, så vi kände att vi ville göra ett komplett album och släppa digitalt. Där finns det både en del nytt och fräscht för att locka en ny publik till oss, och så lite äldre material som vår nuvarande publik känner till.

Melissa Brogren Larsson förverkligar sin barndomsdröm i och med satsningen på dansbandsmusik. Foto: Brogrens

Med rötter från 1974

Brogrens är än så länge ett ganska nytt dansband, men namnet har sina rötter långt tillbaka i dansbandshistorien där Melissas en släkting – Jan-Erik Brogren –bildade ett dansband år 1974. Det bandet hette Trio me Brogren, bytte namn till Trivs me Brogren och efter ytterligare några namnbyten blev det just namnet Brogrens som användes. Det bandet var aktivt ända fram till år 2011.

Tio år senare, i slutet av år 2021, användes bandnamnet Brogrens på scenen igen – nu med Melissa som sångerska. Det var dags för den allra första ”riktiga” spelningen. Då hade hon använt tiden under pandemin till att sätta ihop ett dansband och tillsammans hade bandmedlemmarna övat in en repertoar. Och nu väntade en riktig utmaning, tillsammans med giganterna inom dansband – Lasse Stefanz.

– Vi hade visserligen haft några mindre spelningar under hösten 2021, men i november det året så spelade vi på Ekebo, i Munka-Ljungby. Det var nonstopdans med oss och Lasse Stefanz!

Vilken rivstart! Hur var det?

– Jag var fruktansvärt nervös. Det kändes som att ribban låg väldigt högt, men vi sa att det här måste verkligen bli bra. Det fanns inga alternativ. Och eftersom Lasse Stefanz drog en så stort publik så fick vi omedelbart känna på hur det var att spela inför så många. 

– Vi var också väldigt tacksamma för att vi fick den här möjligheten så snabbt! Och vi kände så tydligt att det är precis det här som vi vill göra. Det är det som vi brinner för.

Sade upp sig för att satsa på musiken

Nu tar Brogrens nya steg framåt. Melissa har själv sagt upp sig från sin tjänst som undersköterska för att istället bli timanställd, och på så sätt få mer tid över till att satsa på dansbandsmusiken. Och det gör hon och bandet i tuffa tider som utmanar branschen, men där många också ser möjligheter.

– Vi har ju fått en riktigt bra start då skivbolag och bokningsbolag har trott på oss och har stöttat oss och gett oss fina uppdrag från början. Och de nonstopspelningar som vi har haft har varit tillsammans med väldigt etablerade band som drar mycket publik. Där har vi haft chans att visa upp oss. Och då vi har fått så oerhört fin respons tillbaka från publiken så känner vi att vi måste satsa. För det här är vad vi vill.

Melissa hoppas på fler kvinnor inom dansbandsbranschen framöver. Foto: Brogrens

Dansbandsbranschen är i dagsläget en väldigt mansdominerad bransch, och Melissa själv skulle önska fler kvinnliga dansbandsmusiker.

– Ja jag tycker att det verkligen inte hade skadat om det fanns fler dansbandssångerskor.

Delade scen med barndomsidolen

I somras fick hon dock dela scen med en av dansbandshistoriens största sångerskor, Monia Sjöström i Grönwalls, ett band som har återuppstått. Och Monia är sångerskan som har haft en direkt avgörande betydelse för Melissas drömmar om dansband, hennes val i livet och framtida mål.

– Ja det är Grönwalls och framför allt Monia som har fått mig att börja lyssna på dansband. När jag var sju år så var det henne som jag imiterade och försökte härma framför spegeln där hemma varje dag.

Hur var det då att träffas i somras och faktiskt dela scen med Monia?

– Det var helt fantastiskt och sen togs det en bild på oss två och den bär jag med mig då jag tänker tillbaka på min barndom. Och sen har vi valt att ta in några låtar från Grönwalls i vår repertoar som jag sjöng som sjuåring, så det känns extra starkt och härligt.

Berättade du för Monia Sjöström i somras hur mycket hon har betytt för dig?

– Nej…. Hon vet inte det…

Hoppas på fler spelningar 

Nu laddar Brogrens för att släppa den nya plattan och för en höst med ett par spelningar i månaden. Och önskemålet framöver för Brogrens handlar enligt Melissa om ännu mer musik….

– Ja flera spelningar. Dock inte på heltid i och med att vi alla har jobb, familj med barn och så vidare, men absolut fler spelningar. Sen är det alltid trevligt att få komma till nya ställen, möta nya arrangörer och en ny danspublik.

– Hittills har vi varit mest i Skåne och spelat vilket är väldigt trevligt, men nu har vi fått möjlighet att spela i Finland i november. Och vi hoppas också på att få nå ut till flera nya ställen framöver. Så nästa år satsar vi på flera gig, och så självklart Malung under sommaren. Det är ju riktig folkfest.

/NIKLAS LINDH, REPORTER