Hoppa till innehåll

Anrika dansbandet Jigs gör comeback – 31 år efter nedläggningen

Ett gammeldags orkesterkort från 1975 när dansbandet Jigs var väldigt stora. Till höger en bild från nutid när Jigs sångare Jota Thorén står på scenen.
Jigs orkester anno 1975. Till höger bandets sångare Jota Thorén. Foto: Jigs/privat

Ett av de riktigt stora dansbanden från förr – Jigs – förbereder sig för comeback. Om bara några veckor kliver bandet upp på scenen, med bland annat superhiten ”Hallå du gamle indian” på repertoaren.

– Det ska bli otroligt roligt, säger bandets sångare, Jota Thorén till Dansbandsnytt.

Det var ungefär fem år sedan bandet Jigs senast återförenades på scenen, och den 5 augusti är det dags igen. Det blir i form av en ”trädgårdskonsert” vid Café Gula Huset i Brålanda.

– Vi fick en förfrågan från killen och tjejen som har hand om Gula Huset i Brålanda. De har nästan frågat varje år. Men i och med att jag är medlem i The Cadillac Band så har det krockat tidigare men nu ska det bli av.

Hur känns det att återförenas med Jigs igen?

– Det ska bli skitkul att träffa de gamla gubbarna igen. Det är ju gamla grejer som kommer att komma tillbaka igen. Låtarna förstås, och så publiken…att se hur de gillar våra gamla låtar. Och även idag är det ju ganska många som lyssnar på dem på Spotify.

Hur förbereder ni er? Sitter låtarna i ryggmärgen eller behöver ni träffas och repa några gånger innan?

Röda Korset

– Haha, man får köra på talang vet du (skratt). Men flera av oss har spelat hela tiden, även efter det att vi skildes åt.

Förutom 73-årige Jota Thorén så kommer bandets kapellmästare, orkesterledare och gitarrist Tryggve Johansson att vara med på konserten, samt Peter Dahlqvist som spelade piano, Hammond, dragspel och stråkmaskin i Jigs. Dessutom kommer ytterligare tre musiker att vara med under spelningen.

Kommer det att bli ännu fler spelningar från Jigs framöver?

– Ja vi får väl skynda oss i så fall så vi inte behöver komma ut på scenen med rollator för vi börjar ju bli lite till åren. I så fall får det väl inte dröja fem år till nästa gång, men det är inget planerat.

Här kan man läsa mer om Jigs spelning i Brålanda.

/Niklas Lindh, reporter