Hoppa till innehåll

Allstars: ”Stoppa utvisningen av Lisa” – alltfler dansband tar kampen för nioåringen

Peter "Peppe" Söderström, kapellmästare i Allstars. Nu skriver hela bandet på för att stoppa utvisningen av nioåriga Lisa (Höger bild) Foto: Emil Särnehed SarnehedPhoto/Privat

Nu ansluter sig ännu ett populärt dansband till protesterna mot beslutet att utvisa nioåriga Lisa till Albanien. ”Det känns helt naturligt att försöka hjälpa till”, säger Allstars kapellmästare Peter ”Peppe” Söderström.

– Det är en byråkrati som inte borde få fungera så här! Vi är engagerade, alla medlemmar i bandet, och för min del så är engagemanget väldigt stort då min sambo är verksam i familjehemsfrågor i sitt yrke, så vi samtalar om såna här frågor varje dag. Det här med att engagera sig för Lisas sak – det är något som alla borde stå bakom. Punkt slut!

Vad har du för tankar kring det här ärendet?

– Man känner sig helt maktlös. Det är fruktansvärt att tänka sig att man kan koppla bort en individ och bara fatta ett beslut. Det går inte att förstå det här!

Flickan är född i Sverige och har bott största delen av sitt liv tillsammans med sin svenska mamma och pappa, i byn Järpås i Lidköpings kommun. Föräldrarna Paulina och Hans Backström har vårdnaden om Lisa och har ansökt om att få adoptera henne, men har fått avslag både av tingsrätten och hovrätten. Detta trots att även den biologiska mamman, som inte finns i Albanien, har ställt sig bakom att flickan får adopteras av paret Backström.

Därför engagerar sig dansbandsbranschen

Sedan tidigare har medlemmarna i dansbanden Blender och Kjellez skrivit under för Lisas sak, liksom Drifters tidigare sångerska Erica Sjöström och dansarrangören Ann-Cathrine Friberg vid Utängens loge i Tanumshede. Och de senaste i raden är alltså medlemmarna i Allstars, berättar Peter ”Peppe” Söderström.

Varför tror du att så många från just dansbandskulturen engagerar sig?

Röda Korset

– Mina kollegor, som jag uppfattar dem, är väldigt fina och sociala människor med hjärtat på rätta stället, så det känns naturligt att vi går ihop och gör någonting för en sån här sak.

Peppe Söderström påpekar också att ärendet kring Esmeralda, som kallades för ”Lilla Hjärtat”, har påverkat många dansbandsmusiker. Blenders kapellmästare Lasse Lundberg var nämligen familjehemspappa till Esmeralda, men myndigheterna beslutade att flickan skulle flyttas tillbaka till sina biologiska föräldrar. Där utsattes flickan för sådan vanvård att hon avled, endast tre år gammal.

– Jag tror att vi alla har blivit påverkade av det som hände Lasse, Melinda och ”Lilla Hjärtat”. Det var så fruktansvärt att jag inte ens finner ord… 

Närmare 85 000 personer har hittills skrivit under protestlistan mot att utvisa Lisa till Albanien. Protestlistan finns här.

/NIKLAS LINDH, REPORTER