Hoppa till innehåll

70-talsbandet Ajax återuppstår – gör comeback i Eslöv

Sittande Tessan Hansen, stående från vänster Bosse Magnusson, Christer Mårtensson och Leif Remlén. Foto: Privat

Dansbandet Ajax har en lång historia bakom sig och nu skrivs ett nytt kapitel. Efter att bandet har legat nere under några år, så arbetas det nu för fullt med en nystart. Comebacken är satt att ske vid Trollsjön i Eslöv den 11 augusti.

– Förberedelserna pågår för fullt. Vi repeterar både nya och gamla låtar, säger Christer Mårtensson till Dansbandsnytt. Han kommer att finnas bakom trummorna när nu bandet kör igång igen.

I januari 2020 beslutade sig Ajax för att sluta spela helt, efter att kapellmästaren och grundaren Gert Jönsson hastigt hade gått bort. Annars har Ajax en lång historia bakom sig.  Redan 1976 dök det upp ett band med det namnet i skånska Svedala. Flera sångerskor har varit frontfigurer i bandet, bland annat Camilla Lindgren, Nina Hansson och Therese Hansen.

Under årens lopp har också bandet haft flera andra namn som Camilla Lindgrens och RemlénZ, men från årsskiftet 2016/2017 var det namnet Ajax som gällde igen.

Sångerskan är kvar i bandet

Nu gör alltså Ajax en nystart. Tidigare medlemmen Christer Mårtensson är tillbaka bakom trummorna och sjunger dessutom. Han tar även med sig vännen och tidigare Ajaxmedlemmen Leif Remlén på gitarr, sång och saxofon. På klaviatur har de med sig en gemensam vän vid namn Bosse Magnusson. Therese Hansen är kvar i bandet med sin karismatiska sång och saxofonspel.

Ägaren och originalmedlemmen Janne Jönsson har fortfarande en roll i bandet men numera som passiv medlem. 

– De senaste åren har jag spelat med ett countryband, men det är dansmusik som är grejen. Det var inte svårt att starta upp bandet igen, då allting fanns, både replokal, instrument och annat nödvändigt material, säger Christer Mårtensson.

Hur kommer då nystartade Ajax att låta?

– Vi kommer att bjuda på mogen dansmusik med ett fräscht sound. Vi kör med dubbla saxar, det är det inte många som gör. 

Premiären för nystarten kommer att ske på Trollsjön, ett anrikt utedansställe i Eslöv den 11 augusti.  Vad det blir sedan återstår att se, bandet har inte öppnat upp sin bokning än.

– Tanken är att vi kommer att spela på deltid. Vi tänker oss en fyra till fem spelningar i månaden och kommer att köra på halva Sverige. Allt ska vara så proffsigt och bra det som det bara går, lovar Christer Mårtensson.

/Anders Norin, reporter