Hoppa till innehåll

Utedanser i idyller – Matz Bladhs: Sommardanser är något extra

Matz Bladhs under en av sommarens danser vid idylliska Lilltorpet i Falun. Foto:PeO Karlström

Dans i Dalarna handlar inte bara om jättearrangemang som Dansbandsveckan i Malung. Sommardanser i mindre parker som Lilltorpet, Hjortnäs Brygga, Mannes Loge, Säterdalen med mera är omtyckta inslag under sommaren i Dalarna.

– Det kan inte bli bättre än att komma ut och dansa en vacker sommarkväll. Titta bara här. Fint dansgolv och med sjön Vällan i bakgrunden, säger Berth Johansson till nyhetstidningen Dalabygden som träffar honom på idylliska Lilltorpet i Falun.

Berth är en av många som har dans som sin hobby.

– Jag och min fru dansade i över 30 år. Ibland tre till fyra gånger i veckan. Nu är jag änkeman men fortsätter att dansa.

Matz Bladhs slog publikrekordet

Berth Johansson och cirka 200 till svävade runt på dangolvet till tonerna av legendariska Matz Bladhs på söndagskvällen. Tidningen Dalabygden, som bevakar landsbygdsnyheter skriver ofta om dans och dansmusik. I söndags kväll gav sig tidningens reporter PeO Karlström ut till en av Dalarnas mest idylliskt belägna dansbanor, i folkparken i Falun. Matz Bladhs som stod för dansmusiken har för övrigt publikrekordet på Lilltorpet.

– Någon gång i mitten av 80-talet var det 1500 besökare här, säger Inger Ekstrand, en av eldsjälarna på Lilltorpet.

Samma epitet kan sättas på hennes man KG Johansson.

– Föreningen IOGT/NTO tog över evenemangen 1985 och sedan dess har jag och Inger varit här, säger KG till Dalabygden.

Sommardanser på torsdagar och söndagar

16 danstillfällen står på programmet på Lilltorpet under sommaren och det är mycket välkända dansbandsorkestrar som tar scenen i besittning i folkparken.

Matz Bladhs från Falkenberg hade den första spelningen redan på nyårsaftonen år 1968 och har sedan dess stått på scener över 8000 gånger.

Röda Korset

– I år blir det 140 spelningar och av dessa närmare 50 under sommaren, säger Lars-Olof ”Lollo” Karlsson, sångare och gitarrist, till Dalabygden. Han gör nu sin 36:e säsong i Matz Bladhs. Han vittnar om hur publiktillströmningen är på väg att stabiliseras efter pandemin, men att det går lite trögt.

– I sommar ser vi en stabilisering. Vi hade ju ändå önskat att det hade kommit fler både för oss, besökarna och arrangörerna.

Hur är det att spela i mindre folkparker som den här?

– Sommardanserna är något alldeles extra. Något man längtar till hela året. Att stå på en loge eller som här på en riktig dansbana ger extra inspiration. Så idylliskt och vackert.

KG Johansson från dansarrangören är av samma uppfattning.

– Vi och många med oss har tappat cirka 30 procent. Två år utan dans sätter sina spår. Några hittar nya intressen och framför allt blev det inga nya dansare under två år.

Men de 200 personerna som var på Lilltorpet under söndagskvällen dansade med glädje till orkestern som är känd för att spela ”Leende dansmusik”.

Läs mer och se bilderna från danskvällen på Lilltorpet hos tidningen Dalabygden.

/PeO Karlström, reporter