Hoppa till innehåll

Tuff dansbandskamp mellan 12 dansband – han leder fartfyllda dueller

Underhållaren och musikern Tur-Åke Lindkvist håller i trådarna i en riktig dansbandskamp på Cinderella. Foto: Niklas Lindh/VikingLine

Med bara två månader kvar till Dansbandsveckan på Cinderella har Tur-Åke Lindkvist förberett en ny version av en klassisk tv-favorit. Mängder av utmaningar, skratt och spänning utlovas under rubriken ”På Estraden”.

Dansbandsveckan på Cinderella anordnas den 21 till 27 januari, och förutom dans på flera olika dansbanor på fartyget, så blir det ”en ny sorts dansbandskamp”, som går under rubriken ”På Estraden”. Under återresorna kl 11 under förmiddagarna kommer två av de dansband som finns ombord att ställas mot varandra i en kamp där geniknölar ska gnuggas på allvar.

– Ja det här kommer att bli jättekul och spännande, och precis just nu är jag klar med hur programmet ska se ut. Så det här ska bli både fartfyllt, festligt och roligt för både publiken och banden, säger Tur-Åke Lindkvist.

Programledare är Tur-Åke (även medarbetare här på Dansbandsnytt), husband är Matz Jinglez och lagledare är Cinderellaprofilerna Per Nyberg och Humle Holmgren.

Från en tv-favorit till en annan

Idén till upplägget fick Tur-Åke efter den förra dansbandsveckan på Cinderella, då Humle Holmgren höll i en programpunkt som var inspirerad av SVT-klassikern ”Så ska det låta”, och där Tur-Åke var lagledare för ett av lagen. Nu blir förlagan en annan tv-favorit, nämligen SVT:s ”På spåret”.

Så nu har Tur-Åke ”fnulat och klurat” i sann På spåret-anda, och hittat på både ett upplägg med de mest underfundiga och ibland dubbelbottnade ledtrådarna, och där dansbandsvärlden är arenan för det här konceptet. 

– Jajamen, så ”På Spåret” blir ”På Estraden”, och där ledtrådarna kan ses som både urdumma, men smarta och kluriga, och där man efteråt kan säga ”Men ahh så dumt…” (skratt)

Det blir också följdfrågor på de artister och grupper som är svaren på ”dansbandsresorna”, och frågor om årtal där den som är närmast rätt svar vinner. Även publiken kommer att involveras och engageras i tävlingarna där allt görs på fullt allvar men med ”mängder av glimtar i ögonen”. 

– Ja publiken får vara med och gissa och varje gång delas ett publikpris ut.

”Här kan alla känna sig välkomna”

Tur-Åke vill passa på och slå ett slag för just Dansbandsveckan på Cinderella – ett koncept som har lockat mängder av publik genom åren.

– Ja det är verkligen hur kul som helst. Det är så underbar publik. Alla kommer dit för att träffas och ha trevligt, att umgås och dansa. Och att det finns en massa andra aktiviteter runt om höjer ju trivseln ytterligare.

Det brukar också vara en väldigt blandad publik, och där kärleken till själva dansbandsmusiken är den gemensamma nämnaren, slår Tur-Åke fast.

– Absolut, så är det. Här kan alla känna sig välkomna och alla får dansa, oavsett hur duktig man är. De som kommer på dansveckan är där för att ha roligt helt enkelt. Så det här är en höjdpunkt att se fram emot.

Här är dansbandsduellerna

  • Avgång sön 21/1: Donnez vs Bob Stevens
  • Avgång mån 22/1: Streaplers vs Engdahls
  • Avgång tis 23/1: Black Jack vs Martinez
  • Avgång ons 24/1: Wahlströms vs Barrabazz
  • Avgång tor 25/1: Allstars vs Alvenfors
  • Avgång fre 26/1: Date vs Xplays

Dansbandsnytt kommer att finnas på plats och rapportera under Dansbandsveckan på Cinderella under samtliga sju kryssningar.

/NIKLAS LINDH, REPORTER