Hoppa till innehåll

Succésommar för danslogen som skulle läggas ner

Sannex gjorde publiksuccé när de spelade på Nya Utängens loge, med Ann-Cathrine Friberg som arrangör. Nu återvänder bandet till Tanumshede - två gånger i sommar.

Det klassiska dansstället Utängens loge, utanför Tanumshede, skulle stänga för gott efter 36 år, då paret Kjell och Gunilla Jakobsson inte orkade driva verksamheten vidare. Det som skulle bli den ”sista dansen” på klassisk mark anordnades i slutet av förra sommaren. Därefter fick paret ett telefonsamtal som ändrade allt.

Det var Ann-Cathrine Friberg som ringde – en lokalt sett välkänd entreprenör som driver klädbutiker sedan 30 år tillbaka. Hon har dessutom ett stort hjärta för dans och dansbandskulturen.

– Ja jag en gammal så kallad dansråtta (skratt), och det var väl det som gjorde att jag ville ta över Utängen. Jag försökte få några med mig eftersom jag egentligen hade fullt upp med annat, men det var ingen som vågade. Och då tänkte jag att jag skiter i det och kör själv. Och idag är jag väldigt glad för att jag vågade göra det.

Fullt med parkerade bilar brukar vara en vanlig syn i samband med logdanserna.

Att danspubliken uppskattade nysatsningen råder det inget tvivel om. Sommaren har hittills varit fantastisk för Nya Utängens loge, enligt Ann-Cathrine.

– Ja det är verkligen så, för publiken HAR kommit. Förra lördagen hade jag Sannex här och då var det drygt 400 personer på plats. Och till säsongspremiären med Streaplers kom 650. Jag ligger i allmänhet och pendlar mellan 350 och 400 och jag är väldigt nöjd med de siffrorna.

Sannex var ett av dansbanden som lockade storpublik till logen.

Fortsätter en månad till

Det har varit många danskvällar i logen den här sommaren, och det fortsätter en bit in i september. Men under två veckor har logen varit stängd. Och så kommer det att vara framöver också.

– Ja jag ska alltid se till att ha stängt vecka 28 och 29, för vecka 28 har Lane Loge sin dansvecka och sen är det ju Dansbandsveckan i Malung vecka 29. Den veckan i Malung är helig för mig – då ska jag vara där. Det har varit min enda semestervecka under sommaren, även om jag var i Malung både som arrangör och privatperson.

Ann-Cathrine passar även på att göra reklam i logen för sin butik.

Att få tillbaka all danspublik efter pandemin har varit svårt för många dansarrangörer. Inte minst då Ukrainakriget ledde till en mängd konsekvenser som starkt påverkade hushållens ekonomiska förutsättningar. Och även om Ann-Cathrine har haft gott om besök på logen i sommar, så är det främst kvardröjande pandemirädsla som hon upplever har hängt kvar länge.

– Ja efter pandemin så hände det ju nånting med arrangörer och publik, och framför allt den där rädslan. Och många har väl inte kommit tillbaka, förrän nu då.

Lägre entréavgifter för unga

Nya Utängens loge satsar på att få fler unga att komma på danserna. Det sker bland annat genom lägre entrépriser. 

– Ja jag har vänt mig till aktivt till alla föreningar här och bjudit in dem och berättat att ungdomar under 18 år går in för reducerat pris och barn går in gratis. Jag har gjort så för att jag själv har tre barn och den äldste har varit särskilt duktig på dans och tävlat bland annat i SM. Och då kände jag det som så, att man måste tänka underifrån och sänka priserna för att de unga ska ha råd att komma in. Jag tar 150 kronor för ungdom och 250 för vuxna. 

– Jag har också ett fast entrépris oavsett vilket band som spelar för jag känner att alla orkestrar är lika mycket värda för mig.

Får du ekonomin att gå ihop så du vill och kan fortsätta även efter den här sommaren?

– Ja Gud ja! Jag har redan bokat upp 16 band till nästa säsong.

Vacker miljö även när man ”trappar upp” i logen.

Det är inte nog med Ann-Cathrines engagemang i Nya Utängens loge. Till hösten och vintern ska hon anordna danser i Grebbestad, trots att det är ”lågsäsong”.

– Ja jag ska ner till Lunden i Grebbestad och ha fyra danser under vintertid. Lunden är helt fantastiskt. Det är en gammaldags folkpark och där var jag själv som ung.

– Den 7 oktober kör jag i Lunden i Grebbestad, i november så är det en lokal dansförening som ville ha Donnez hos sig, så då lade jag mig ner, för jag hade tänkt att ha dem. Men fortsättningsvis så blir det oktober, november, februari och mars som jag kommer att anordna dans i Lunden. En dans varje månad.

Men först återstår flera sommardanser i logen. Här är dansbanden som avslutar sommarsäsongen på logen som skulle läggas ner, men där det nu sprudlar av framtidstro och dansglädje igen.

5/8: Streaplers (för andra gången den här danssommaren)

12/8: Larz Kristerz

19/8: Engdahls

26/8: Donnez

2/9: Micke Ahlgrens

9/9: Date

/Niklas Lindh, reporter (Alla bilder kommer från Nya Utängens loge)

Ann-Cathrine tillsammans med stjärnskottet Lucianos under Dansbandsveckan i Malung. Foto: Privat