Hoppa till innehåll

Succén med dansband under Stockholms Kulturfestival återkommer – så utvecklas satsningen 

Moa Jönsson är producent för programmet i Kungsträdgården under Kulturfestivalen. Bilderna till höger är från fjolårets festival. Foto: Privat/Felix Lättman

Arrangörerna av Kulturfestivalen i Stockholm satsar på dansband i Kungsträdgården även i år. Och nu ska det bli ännu större möjligheter att helt gratis få dansa till dansband.

När dansband för första gången välkomnades under Kulturfestivalen i Stockholm ifjol så blev publikens gensvar enormt. Mycket stora mängder av besökare kom till Kungsträdgården under kvällarna, både för att lyssna till dansbandsmusik och för att dansa på dansbanan.

– Det här var något som vi hade velat göra länge och vi tycker att det blev jättelyckat! Att ha såna här arrangemang under en gratisfestival – som är till för alla, på en sån här plats mitt i Stockholm – det blev otroligt bra helt enkelt, säger Moa Jönsson, producent på festivalen.

– Året innan hade vi inga arrangemang i Kungsträdgården på kvällarna så då blev det lite tomt där. Så att göra en sån här satsning med dansband där på kvällarna kändes jättelyckat och det blev väldigt fint. Dessutom togs det emot väldigt väl. Vi hade gott om publik och det blev uppskattat!

Så dansbandsmusik är kultur även i det här sammanhanget?

– Ja absolut! Det tycker vi definitivt. Vi vill ju att Kulturfestivalen ska ha ett brett program med olika kulturuttryck, och där alla människor ska kunna hitta något som passar dem.

Engdahls på Kulturfestivalen i Stockholm 2023. I år blir dansbanan ännu större. Foto: Engdahls

Mer tid för dans och större dansbana

I år anordnas Kulturfestivalen i Stockholm den 14 till 18 augusti, och varje kväll blir det dans till dansbandsmusik.

Röda Korset

– Vi kommer att ha ett dansband per kväll, precis som ifjol. I år kommer danskvällarna att starta en timme tidigare och hålla på mellan klockan 19.15 och 22.00, så det blir en timme extra per kväll jämfört med ifjol.

– Sen kommer vi att satsa på att göra en större dansbana och göra området lite mysigare med anpassad belysning och  annat sånt runt omkring.

Så här såg det ut när Sannex spelade under Kulturfestivalen ifjol. Foto: Sannex

Vilka dansband som kommer att spela är ännu inte officiellt. Dansprogrammet släpps senast den 1 juli. 

Arrangörerna har dock redan berättat att Lasse Stefanz är ett av banden som spelar i Kungsträdgården och härom dagen kunde Dansbandsnytt avslöja att Sannex spelar under en av kvällarna.

/NIKLAS LINDH, REPORTER