Hoppa till innehåll

Stopp för direktsänd Guldklavengala i radio – sänds först när Dansbandsveckan är över

Radiosändningen från Guldklavengalan sker först när publiken har gått hem, från hela Dansbandsveckan. Foto: Niklas Lindh

Det blir ingen direktsändning i P4 i Sveriges Radio från årets Guldklavengala på Dansbandsveckan i Malung. Orsaken är, enligt radioledningen, att man istället prioriterar att sända från EM-finalen i fotboll.

Det är först en vecka senare, när publiken har gått hem från hela Dansbandsveckan i Malung, som radiolyssnarna kommer att få ta del av galan som alltid har direktsänts tidigare i Sveriges Radio. Ledningen för Sveriges Radio har beslutat att Guldklavengalan, som anordnas söndagen den 14 juli, ska spelas in för att sändas i P4 precis en vecka senare. EM-finalen i fotbollar nämligen samtidigt som Guldklaven, vilket gör att sändningen från galan flyttas fram en hel vecka.

När P4 Dans berättade om nomineringarna till årets priser på sin programsida, så nämnde programmet inget om omständigheterna kring varför galan inte direktsänds i år:

Söndag den 14 juli kl 18.30 är det dags för Årets stora dansbandsgala där årets bästa dansband och dansbandsmusiker ska hyllas. Det är också en gala som efterhandssänds i Sveriges Radio P4 söndagen därpå, den 21 juli 20.00 – 23.00. 

När P4 Dans sedan länkade till sidan i ett Facebookinlägg så skrev dansbandskännaren Markus Redman ett kritiskt inlägg i kommentarsfältet:

– Att inte sända galan när den genomförs verkar helt galet. Att eftersända galan är ju helt värdelöst. Ni borde ju kunna sända den DIREKT via webben i P4Plus eller vad som helst.

Redman fick medhåll i flera kommentarer, som exempelvis:

– Eftersändning? Den har ju alltid direktsänds tidigare år så varför inte fortsätta med det. Ingen idé att lyssna en vecka senare när man redan vet vinnarna. Ni eftersänder ju knappast P3 Guldgalan osv. Det känns som ytterligare ett hån mot oss dansare och dansband.

Röda Korset

– Men va? Eftersändning? Vad är det här för trams?! Ska radion börja gå ut med nyheter också i efterhand? Nej, gör om och gör rätt!!!

– Helt jäkla sjukt! Kul att lyssna när svaren redan finns. Sänd på ett annat forum!

Redaktionen för P4 Dans svarade med följande kommentar:

Redaktionen säger sig ha förståelse för frustrationen men väljer att vidarebefordra ett svar från Sveriges Radios kanalledning:

Skälet till att galan inte kan direktsändas i år är att finalen i fotbolls-EM spelas samma kväll. Det är den kanske viktigaste internationella matchen i år och intresserar en stor del av P4:s publik, därför kommer den att direktsändas så som alltid sker med stora sporthändelser. Sveriges Radio förstår att det är en olycklig krock just i år men bedömningen är att det är bättre att sända ett långt program från dansbandsgalan veckan efteråt än inte alls.

Det framgår dock inte varför radioledningen inte sänder galan direkt via någon av sina webbkanaler.

/NIKLAS LINDH, REPORTER