Hoppa till innehåll

Sorg inom Foxie inför sista spelningen: ”Det känns för jäkligt!”

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 4 min read
Dansbandet Foxie med Jörgen Rhodén, (bilden uppe till vänster) som driver verksamheten i bandet. Foto: Foxie

Det återstår bara en enda spelning för Foxie innan dansbandet läggs ner. Dessutom ger bandet ut en avskedslåt med ett viktigt budskap till danspubliken.

Det var i mitten av september som Foxie i ett känslostarkt inlägg på sin Facebooksida meddelade att dansbandet kommer att läggas ner. Höga omkostnader och ”sjuka dieselpriser” var orsaken, meddelade bandet.

– I hjärta, själ och magtrakten så känns det på ren svenska för jäkligt. Foxie har varit en ögonsten ända sedan vi startade år 2015. Men tänker jag logiskt och med sunt förnuft, så framför allt ekonomiskt finns det ingen annan väg att gå. Tyvärr, säger Jörgen Rhodén, som driver verksamheten i bandet.

Jörgen berättar att bandet aldrig kom igång igen på samma sätt efter pandemin och att lusten och motivationen tidvis har varit påverkad av allt tuffare ekonomiska förutsättningar i branschen. Och han är tydlig med att det är de ekonomiska faktorerna som är det definitiva huvudskälet till avskedet.

En allt större publik

Sedan bandet meddelat den dystra nyheten har publiken strömmat till i ännu högre grad till bandets spelningar under hösten.

– Det är klart att det känns fint! Vi har också alltid haft en trogen publik, för vi spelar ju en ganska speciell stil. Vi är lite mer som ett coverband till dans och det är väldigt många som har tyckt om det. Och jag tror att det går upp för många dansare, när flera dansband nu har försvunnit, att det är på allvar nu.

Vad säger du till danspubliken om det?

– Jag pratar ju jättegärna med dansare om det här. Att de bör ta vara på de band som finns. Var rädd om dem, och var rädd om arrangörerna! För det är viktigt.

Save it for a sunny day

Nu återstår bara en enda spelning – den 15 december i Ljungsbro Folkets Park. Dessutom, i samband med finalspelningen, kommer Foxie att komma ut med en ny låt.

Röda Korset

– Det är från en artist som jag av en händelse upptäckte via tv-programmet America´s got talent. Och så lyssnade jag på den artistens skiva, och upptäckte låten ”Save it for a sunny day”. Och även om jag i vanliga fall inte lyssnar så mycket på texter, så gick den här rätt in i hjärtat. Och det var som om allt föll på plats inför vårt avslut. 

– Jag har ju fått många frågor om vi någon gång i framtiden kanske ändå skulle kunna spela igen med Foxie. Och det kan ju jag inte svara på naturligtvis. Om allt känns rätt, om vindarna blåser åt rätt håll och dieseln är billigare, så vem vet? Då kanske man vill börja igen. Så i det sammanhanget så säger låttiteln ”Save it for a sunny day” det mesta. Så låten är mot den bakgrunden så himla rätt.

Hur kommer den sista spelningen att bli?

– Känslomässigt kommer det säkert att vara både upp och ner. Men rent praktiskt så är det så att man bara kan förboka. Dessutom kommer Ida (Sundelius) att komma tillbaka – hon som var med och startade bandet. Hon kommer att vara med och sjunga ett pass, det blir lite gäster, idéer och överraskningar. Så det blir en blandning av avsked, fest och dans.

Vad ska du göra istället när Foxie är nedlagt?

– Jag har ju alltid varit en ”after ski-trubadur” där jag kör mycket partyspelningar. Det är det som jag har gjort mest. Tidigare körde jag det på heltid i 14 år och det tänker jag fortsätta med i liten utsträckning. Och så ska jag fortsätta att jobba som reklammontör – något som jag har gjort sedan pandemin.

Dessutom har Jörgen Rhodén och Ida Sundelius, som också blev ett par via Foxie, en duo ihop där de spelar en del tillsammans. Så musiken kommer på ett, eller flera sätt, att leva vidare även efter den 15 december. Och kanske kan det bli en återförening någon gång i framtiden. ”Save it for a sunny day…..”

/NIKLAS LINDH, REPORTER