Hoppa till innehåll

Sista Gävlemaran på Estraden kan börja: ”Förköpet slog rekord”

Dansfesten i Gävle pågår den 20 till 22 oktober. Foto: Gävlemaran

När Gävlemaran nu anordnas för allra sista gången på anrika Estraden – innan dansstället rivs för att ge plats för nya bostäder – så blir det en tre dagar lång dansfest som kan slå det mesta. För intresset för arrangemanget är oerhört stort, berättar arrangören Leif Wibron.

– Det ser helt fantastiskt ut. Vi har aldrig någonsin haft så mycket förköp som nu, säger Leif Wibron till Dansbandsnytt.

Helgens upplaga av Gävlemaran, som anordnas under fredagen till söndagen, blir alltså den sista på Estraden (Gävleparken), där det har dansats och festats i över 100 år. Den första november lämnas nyckeln över till fastighetsägaren K-fastigheter som ska riva dansstället för att istället ge plats för ett nytt bostadsområde med 134 lägenheter.

Men även om många upplever stor sorg inför rivningen, så verkar den sista dansfesten kunna bli något alldeles extra. 2100 förköp slår alla tidigare rekord, berättar Leif Wibron.

– Intresset beror förstås på att det är ett otroligt bra arrangemang, och så att det är sista gången på Estraden.

Det här blir sista arrangemanget på Estraden innan rivningen. Foto: Gävlemaran

”Mycket kommer att hända”

Det kommer dessutom att hände flera speciella saker under de tre danskvällarna. Under fredagen kommer Sveriges Radios program P4 Dans att producera ett specialprogram om Gävlemaran på Estraden, som ska sändas på söndag istället för ett vanligt P4 Dans.

Leif Wibron berättar också att under lördagen kommer Xplays och Wahlströms största fans – Sofia och Mats som är kända från tv-serien ”En annan del av Köping”. Dessutom kommer Allstars, som också spelar på lördagen, att ha en speciell konstellation under sitt sista set, där man förstärker med fyra ”proffsblåsare”.

– Det blir otroligt mäktigt! Med den blåskvartetten så kommer det att bli helt grymt alltså!

Dessutom kommer Tom Lindquist att göra sin sista spelning någonsin med Callinaz.

Dansbanden Blender, Callinaz, Shine och Perikles är några av de som spelar på Gävlemaran. I mitten Leif Wibron, ansvarig för Gävlemaran. Pressbilder

Hit flyttar Gävlemaran i vår

Nästa Gävlemara kommer att anordnas den 12 till 14 april i idrottsanläggningen Gavlehovshallen, som endast ligger 700 meter från Estraden.

– Det här är en lagom stor arena med bra campingmöjligheter också. Det är en jättefin arena där vi nog får in en 1500 till 2000 besökare. Dans-SM anordnades där för fem år sedan och det var magiskt bra och otroligt mycket folk.

Så Gävlemaran på det nya stället kan också bli nåt riktigt bra?

– Ja absolut. Det kommer att bli jättebra. Och Gävle kommun värderar det här arrangemanget oerhört högt eftersom det drar så mycket folk till kommunen. Ett evenemang som verkligen sätter Gävle på kartan.

Men Gävlemaran på den nya platsen blir dock lite annorlunda, då det blir ett större dansgolv, och inte två mindre som på Estraden. Det finns dock möjlighet att använda två av Gavlehovshallens idrottshallar till Gävlemaran framöver, om intresset skulle fortsätta att växa.

– Det här betyder att vi istället för två band på två scener, kan köra tre band per kväll som turas om från den stora scenen under fredagen och lördagen, och så två band på söndagen. 

– Så även om det känns sorgligt att vi är på Estraden för allra sista gången så ska det bli en helt fantastisk dansfest i tre dagar. Och sen laddar vi om för en ny Gävlemara i vår som också kommer att bli riktigt bra, avslutar Leif Wibron.

Banden som spelar på Gävlemaran:

Fredag: Blender, Perikles, Ankies, PHs

Lördag: Allstars, Callinaz, Wahlströms, Xplays

Söndag: Casanovas, Shine

/NIKLAS LINDH, REPORTER