Hoppa till innehåll

”Spännande!” – Så kickstartar Mona sitt 54:e år som artist

Mona Gustafson från det fartfyllda fjolåret 2023, bland annat med spelning i Malung. Foto: Hans Persson (Atelje´ Braun)/Markus Redman/Lisbeth Torstensson (bilden längst till höger)

Hon är unik i många avseenden – Mona Gustafson, eller Mona G som hon kallas. Med 53 år som artist har hon en erfarenhet som är ytterst få förunnat. Men redan nu rivstartar hon sitt 54:e år. Med ett musiksläpp som utgör början på en ny dröm. Det här är hennes egna ord om året som gick, och om allt det nya som precis nu är på G, för Mona G:

Att få äran att skriva en egen ”årskrönika” är både ärofyllt och roligt. Men hur ska jag få med allt magiskt som har varit och som väntar under det nya fina orörda året? Ok, jag kör så här:

”Drömmarnas tid är INTE förbi!” De bevingade orden sa vår älskade och för alltid saknade   Torgny Söderberg när jag fick hans SKAP-stipendium för mina låtar. Och 2024 kommer en av de allra  vackraste och största drömmanar att bli verklighet.  

Jag gör ett album där jag hyllar en av de största  countrydrottningarna som vi har, nämligen Dolly Parton. Denna underbara artist är bara 1.58 meter utan heels och hövolm, men wow vilken sångerska och låtskrivare. Lagom till sommarspelningarna ska det vara klart.  

Det är också superhäftigt att de musikanter från Nashville som har turnerat med Dolly också spelar på min skiva. Bara en sån sak! Det är väl här som verkligheten överträffar dikten…

Det briljanta förslaget kom från Pär Winberg på Atenzia under färden hem från Malung i somras.    

– Men inte kan väl jag, tänkte jag då.  

Premiär under trettondagsaftonen

Men det har gått riktigt bra och den första singeln av fyra kommer på Spotify nu under trettondagsaftonen, den 5 januari. Då kan man lyssna på min drömlåt ”Here you come again” och dessutom låten ”Det goda livet” som har skrivits av duktige Micke Karlsson och där jag har gjort texten. Sååå spännande! Allt har producerats av min oumbärlige ”hovproducent” Dennis Lagerkvist.  

Det finns också funderingar på att göra en turne´ med Dollytema. Så håll utkik i vår efter vad som kommer att hända. 

Det känns fantastiskt när jag nu går in på mitt 54:e år som artist och får uppleva  dessa äventyr. Änglarna verkar vara på g (!) och kanske lilla mamma och pappa vakar från himlen…

Men för att backa bandet lite… 

2023 började med en rivstart när Atenzia och jag bestämde oss för att göra de countrylåtar, från de senaste fyra albumen, på svenska. ”Nashville på svenska” blev titeln. Under våren spelade jag och Dennis in hela skivan och den blev klar till midsommar.   

Från Lindome till Malung

En egen låt hade jag med – ”Aldrig var min himmel så blå”, som älskade Thorleifs tidigare spelade in. Denna svenska skiva blev glädjande nog mycket omtyckt och när till och med Ginza beställde fler exemplar i tre omgångar, så var det givetvis underbart.   

Där fanns också riktiga pärlor som ”Tunna skivor” och ”När vi rör varann”.

Röda Korset

Samtidigt hade jag många roliga och inspirerande jobb. Jag kan inte få plats med alla här tyvärr. Jag sjöng på nya underbara ställen som bland annat Hasses Loge i Frillesås. Jag ska tillbaka dit i maj . 

Dessutom Lindome PRO och  Ryttartorpet i Våxjö. Allsången i Linnéparken var en av sommarens höjdpunkter. Där träffade jag underbara Robert och Maria Wells.

Så var det förstås Malung – den mest skimrande juvelen av alla i dansbandsvärlden. Att få komma dit och bli så vänligt bemött och få så otroligt mycket kärlek är en gåva. Likaså att få träffa älskade vänner från hela landet och prata lite. 

Och visst finns det hopp för CD-försäljningen! Mina skivor sålde nästan slut. Men så sköttes den också av ett superproffs – Pär Winberg. Jag tror att jag kan prata för hela branschen när jag säger att utan Pär och Christina på Atenzia, så hade det inte varit många skivinspelningar! Stort tack för allt som ni gör för oss! 

Jag hade också besök av flera av vår lokaltidningar, och skimrande sommarminnen från min balkong över en kopp och jordgubbstårta. Jodå, solen lyste som sig bör på sommaren. 

Olssonska Gården i Torsås besökte jag traditionsenligt på min födelesdag. Det var underbart väder och dito publik. 

Lyckolåten mot miljonen

Hösten blev lika intensiv. Jag älskar att få komma till mina äldre vänner, så jag hade ”Kultur i vården” på flera ställen. Jag skrev även klar min nya låt, som kommer med på albumet.  

Så kom då den mest skimrande diamanten i vintermörkret.  Min lyckolåt ”De Luxe” – Bella Notte! Den närmar så sakta en miljon streams på Spotify! För mig är det en fantastisk siffra!

Så sände jag också min traditionsenliga Monas Julhörna under december med final på Julafton. Där sitter jag i soffan vid den rosa rosentapeten och sjunger till gitarr i all enkelhet. Det är för mej en stor glädje och det verkar vara omtyckt.

Jag glömde nästan att berätta om ännu en diamant i  vintermörkret. Jag ska åka på Finlandsturne´ i februari med min kära och duktige vän Lasse Sigfridsson. Det ska bli såå roligt!

Till sist önskar jag er alla en fin fortsättning på det nya året. Jag hoppas att vi ses på någon spelning. Att träffa vänner som lyssnar på mig och min musik är det som skänker mening åt mitt liv. 

/MONA GUSTAFSON, GÄSTKRÖNIKÖR