Hoppa till innehåll

Så satsar Luciano under nästa år: ”2024 ska bli ännu bättre”

Luciano Axelsson under en intervju med Dansbandsnytt. Foto: Niklas Lindh

Det är verkligen ett makalöst år som Luciano Axelsson kan se tillbaka på efter att ha blivit det nya stjärnskottet inom svensk dansbandsmusik. Men för Dansbandsnytt berättar Luciano att det här var bara början. Planerna för nästa år är ännu större…..

Det är sen eftermiddag i Falun när Luciano möter upp på Lugnet i hotellets lobby efter att ha upp laddat inför ännu en spelning i stan. Kvällen innan uppträdde han inför något tusental kommunanställda som hade julfest. Luciano stod för musikunderhållningen, bland annat tillsammans med Linda Bengtzing och partybandet Farbror Fläsk. 

När Luciano sjöng sin version av Black Jack-låten ”Inget stoppar oss nu” lämnade kommunens medarbetare matborden, sprang fram till scenen och sjöng med i låten.

– Det var ett grymt bra drag här i Falun. Otroligt roligt att se hur glada alla var, och att människor i alla åldrar sjöng med.

Snart är det dags för ännu en spelning med samma upplägg, då de kommunanställda är så många att det delas upp på två festkvällar. 

De kommunanställda i Falun sjöng med och dansade när Lucianoz framförde sina hitlåtar. Foto: Anders Norin

Luciano lutar sig tillbaka i fåtöljen invid brasan nära hotellets restaurang, ler och berättar om sina känslor för ett år där tillvaron vändes upp och ner – på ett fantastiskt sätt – för 30-åringen från Stockholm.

– Det känns verkligen lyckat och mina drömmar har gått i uppfyllelse. Jag har verkligen fått uppleva väldigt vackra saker, besökt spännande platser och har träffat otroligt fina människor.

Malung som årets höjdpunkt

Luciano beskriver Dansbandsveckan i Malung som årets höjdpunkt – något som också var målet i den tv-serie som sändes under hösten i TV4 och där artistens dröm vara att få sjunga just i Malung i somras.

– Ja det var otroligt festligt. Det showades, dansades, det var musik och glädje överallt – precis så som man vill att det ska vara när det handlar om dansband.

När du var på Guldklavengalan, bland mängder av rutinerade musiker, låtskrivare, skivbolag och dansarrangörer – hur upplevde du det? Kände du dig välkommen i branschen?

– Ja det gjorde jag faktiskt. Alla var verkligen jättetrevliga! Jag pratade extra mycket med Arvingarna och Larz Kristerz, och flera av de andra dansbanden kom fram till mig….också flera unga dansmusiker. Det var otroligt trevligt! Jag kände mig så hemma. 

Luciano blev dessutom tagen på sängen när hans namn ropades upp under Guldklavengalan och han fick gå upp på scenen och ta emot en guldklav som ”Årets surprize”. Dagen efter sjöng han i Grönlandsparken, och trots en tilltagande förkylning så höll rösten hela vägen och framträdandet blev oerhört lyckat.

En hektisk höst

Sommaren innehöll också ett framträdande inför miljonpublik när Lucianoz var med på Allsång på Skansen. Men det var inte första gången som han sjöng inför en jättepublik direkt i svensk tv. Tidigare under året framförde han en dansbandsversion av Piccadilly Circus som en mellanakt under Melodifestivalen, vilket gav ett stort genomslag.

Efter Dansbandsveckan i Malung följde flera framträdanden under sommaren, och därefter en väldigt hektisk höst med turnerande och drygt 50 shower samt tv-framträdanden.

– Jag ger verkligen järnet varje gång, på varenda scen. Och jag får så fin kärlek från publiken så det ger mycket energi tillbaka.

Fler yngre gillar dansband

Från flera dansarrangörer och dansband rapporteras om en betydligt större andel av yngre personer som kommer ut på dans, och som lyssnar på dansband. Det märks också på sociala medier som TikTok där Luciano själv slog igen, och där en yngre målgrupp finns.

– Ja det är jättefint att fler verkar gilla dansband, och att vi ser både yngre och äldre som lyssnar på den här musiken. Och jag ser det också på mina shower att både yngre och äldre finns i publiken och gillar musiken.

– Det är också kul tycker jag att många yngre får se att det finns så mycket glädje och kärlek i dansbandsmusiken. Och då jag sjunger dansband så är det fler unga som tidigare tyckte att den här typen av musik kanske var lite töntigt, men som nu har fått upp ögonen för att det här är nåt bra! Jag får också meddelanden från föräldrar som tackar för att deras barn har börjar lyssna på dansband. Det är roligt!

Det finns så mycket glädje och kärlek i dansbandsmusik, säger Luciano till Dansbandsnytt. Foto: Anders Norin

Svårigheterna med det nya kändisskapet

Det är fantastiska upplevelser som Luciano har fått vara med om, beskriver han själv, men frågan är också om det finns någon baksida? Eller svårigheter som han har mött under året?

– Det svåra är väl egentligen att kunna ta in allt som händer. Eftersom det blir så otroligt mycket intryck så är det nästan svårt att minnas allt det fantastiska.

Röda Korset

Hinner du med dig själv inombords, att ibland zooma ut och njuta av det som händer?

– Jag försöker. Jag älskar att gå på spa och koppla av och återhämta mig. Men samtidigt är det ju så mycket som händer så då vill jag kunna ge järnet också.

Som artist beskriver Luciano att han känner sig oerhört mycket säkrare nu jämfört med för ett halvår sedan, när uppladdningen inför Malung var igång. 

Vilka är de bästa tipsen du har fått från andra dansbandsmusiker?

– Att alltid fortsätta om man råkar tappa texten. Och så att vara försiktig med alkoholen. Och med tjejerna. (Skratt)

Planerna för nästa år

Snart väntar ett nytt år, och det är mycket spännande saker som väntar. Luciano är en av artisterna som ingår i sommarens uppsättning av Diggiloo. Totalt väntas 24 spelningar tillsammans med bland andra Elisa Lindström, Anders Bagge, Dogge Doggelito, Jessica Andersson, Andreas Lundstedt och Liamoo.

– Det kommer att bli jättecoolt! Och så häftigt att få göra det här tillsammans med så fina artister. Jag tänkte direkt: ”Wow…..” Det blir en grym sommar nästa år också!

Och så får både du och Elisa in dansband i det här sammanhanget…

– Exakt….så dansband sprids mer och mer!

Luciano berättar om planerna för nästa år. Foto: Niklas Lindh

Vad är mer på gång under 2024?

– Det är rätt mycket. (Skratt) Jag ska också släppa nya egna låtar och så kanske några fler covers på Stefan Borsch låtar.

Kommer du alltså att satsa en del på egna låtar?

– Ja jag kommer att skriva lite själv och så ta hjälp av några andra. Det finns några riktigt grymma personer som vill skriva låtar till mig så det kommer att bli väldigt bra.

Hur tänker du framöver? Vill du fortsätta på det här sättet som dansbandssångare eller vill du sätta ihop ett mer klassiskt dansband och turnera runt med orkesterbuss?

– Jag tror, åtminstone just nu, att jag fortsätter som soloartist. Sen vet man inte hur det blir längre fram, men just nu känns det här helt rätt.

Mörkret sänker sig alltmer utanför hotellet på Lugnet i Falun och snöflingorna singlar sakta ner från himlen. 

Det är ett vackert vinterlandskap som sprider julstämning. Och snart ska också feststämningen återigen sprida sig bland ytterligare något tusental kommunanställda. Och där sannolikt alla – precis som kvällen innan – sjunger med i Lucianoz senaste hitlåt ”Simsalabim”. 

Dansbandsmusiken verkar få ta plats i alltfler sammanhang, och Luciano Axelsson bidrar definitivt till det.

/NIKLAS LINDH, REPORTER