Hoppa till innehåll

Så här kan vi tillsammans skapa ett fantastiskt nytt dansår

Dansentusiasten Britt-Marie Laine är en av idémakarna bakom danssatsningen i Haninge. Foto: Emil Särnehed/Niklas Lindh/Privat

Britt-Marie Laine brinner för dansen. Hon är en flitig dansare och besöker en mängd olika dansarrangemang. Men under det här året fick hon en idé, tillsammans med två andra dansare. Den ledde till en kommunal satsning på större danskvällar – i princip ett nytt danscentrum i Stockholm. Britt-Marie, eller ”Brittis” som hon ofta kallas, är nästa gästkrönikör hos Dansbandsnytt. Det här är hennes egna ord om att ta egna initiativ och försöka bidra till ett starkt dansår 2024.

2023 är snart ett minne blott. Alla kommer minnas det här som ett år som präglats av mycket hemska saker i vårt samhälle. Många har upplevt känslor av oro, rädsla och vi alla har blivit påverkade på ett eller annat sätt.

Även inom dansens värld har oron varit stor.

– Flera band slutade spela.

– Vi har tappat mycket dansfolk efter pandemin.

– ”Spotifydanserna” konkurrerade med liveband.

– Flera arrangörer klappade igen. 

Dansbanden signalerade i ett tidigt skede sin oro över pandemins konsekvenser för branschen. Arrangörerna likaså. Det blev också mycket skriverier om det i sociala medier. För att inte tala om debatten om danser till spellistemusik.

Jag personligen tror att 2024 blir ett år med mer danser, en mer positiv framfart, fler arrangörer som vågar satsa samt att banden får mer jobb och att nya band föds.

Men det allra viktigaste för att vi ska lyckas är att vi behöver få fler dansare till dansgolven och att vi bjuder in. Vi kan få snurr på det om vi hjälps åt.

Det skrivs en hel del om vad arrangörer och dansband kan göra, men vad kan vi dansare göra? ”Jo…..” som vi som är från Norrland säger….

Ett mycket viktigt tips:

Vi måste alla marknadsföra dansen bättre och visa upp oss. Vi måste sprida dansglädjen! Ingen ser oss om ingen vet vad det faktiskt är som händer.

Några exempel:

– Vi bör bli fler som kontaktar tv via mail, exempelvis SVT och TV4, om att vi önskar få se mer dans och dansbandsprogram på tv.  Att kanaler och produktionsbolag lyfter fram program av det här slaget, då vi vill hylla alla dansband och arrangörer som gör så mycket för oss som älskar att dansa. Får de tillräckligt med påtryckningar så blir det resultat till slut…

Röda Korset

– Ni som kör danskurser – kontakta stora gallerior och fråga om ni kan få köra uppvisningar och erbjuda ”våga prova på-” danser i centrum. Tipsa dem också om att de kan boka upp ett dansband vid större event.

Att köra dans….det funkar riktigt bra. Vi körde flera år i Tyresö centrum på min gamla arbetsplats med stora dansband och mycket folk kom. Det var alldeles fullt på dansgolvet.

– Ta kontakt med kommuner och föreningar om lokaler för dans. Prata med dem om hur viktigt det är med dans och att vi vill få fler att börja dansa.

Jag och mina vänner tog kontakt med Haninge kommun och de nappade på en idé. Nu kör vi våran första dans den 17 februari på Kulturhuset i Haninge och till All Stars. Sedan hörde Dansbansnytt detta och skrev en artikel. Även P4 Stockholm lyfte detta och nu i veckan hörde tidningen Mitt i Haninge av sig och ville göra en artikel. Vi hamnade på förstasidan, samt en stor artikel om vår dans.

Tommi Kivelä, Britt-Marie Laine och Tariq Qadir kom med dansförslaget till kommunen. Foto: Privat

Den ursprungliga idén blev därmed så mycket större och flera tycker att det här är kanon. Att en kommun vill satsa och att vi, tre helt vanliga dansare, lyckades få kommunen att vilja vara med på tåget är ju jättestort.

Kan vi så kan ni!

– Ta kontakt med skolor och företag – stora som små – i er närhet. Det är bra att fånga in de yngre. 

– Kontakta större hotell. Förr i tiden var det mycket dans på många hotell och de vill vi ju ha tillbaka. Sälj in idéer om att kunna käka lite mat och dansa. Erbjud dem lite enklare workshops och tipsa om att köra med dansband. 

– Gå ihop ett gäng så blir det mer tyngd i allt. 

– Fråga ansvariga för galleriorna och kommunerna om ni kan sätta upp information om era danskurser eller när det är dans i närheten. Många är positiva till sånt om det händer något bra som gynnar befolkningen i deras kommun/närhet.

Vi får fler folk till våra danser om vi syns och hörs mer. Om vi sprider vår dansglädje till andra.

Lycka till och Gott nytt år.

/BRITT-MARIE LAINE, GÄSTKRÖNIKÖR