Hoppa till innehåll

Så blir premiären för nya Birka Gotland: ”Jättespännande!”

Åsa Elmcrona, marknadschef på det nybildade bolaget bakom fartyget M/S Birka Gotland. Foto: Gotland Alandia Cruises

Nu på onsdag, den 20 mars, är datumet som många har längtat efter. Och nyfikenheten bland resenärerna inför nystarten av M/S Birka Gotland har varit enorm. Dansbandsnytt har tagit pulsen på marknadschefen inom det nybildade bolaget som nu gör sig redo att kasta loss.

70 miljoner kronor har satsats på att fräscha upp fartyget, både exteriört och interiört och företaget har utlovat fem avgångar per vecka med dans till dansband, till att börja med. ”Det är otroligt spännande att nu kunna fylla fartyget med passagerare”, säger Åsa Elmcrona som är marknadschef för företaget Gotland Alandia Cruises som driver kryssningstrafik med Birka Gotland.

– Ja det känns så fantastiskt roligt, och att nu få se fartyget i ruljans på riktigt med gäster ombord. Vi har ju förberett oss länge för det här och renoverat fartyget så nu ska det bli jättespännande att få se hur det tas emot.

Vad säger du om det enorma intresse som det har varit under lång tid på sociala medier för vad som skulle hända med Birkafartyget?

– Ja vi är oerhört glada och tacksamma för vilket engagemang som det har funnits, och det är högt ställda förväntningar som vi nu ska infria. Gästerna kommer att känna igen sig men det kommer i många fall att bli bättre än tidigare.

Vad har de 70 miljonerna använts till för att göra med fartyget?

– Mycket har vi lagt på vårt däck 10 som ju är både terassen och vårt spa. Vårt spa är renoverat från grunden så det blir en helt ny upplevelse där. Vi kommer fortfarande att ha en jacuzzi utomhus och en inomhus, och så bastu med havsutsikt.

– Birkas signum är ju glastaket på däck 10 och det behåller vi, men har gjort om så det blir en lounge-yta där man kan njuta och ta en drink och exempelvis titta upp mot kvällsljuset och natthimlen. Det blir en naturlig samlingsplats före eller efter middagen till exempel.

Birka Gotland efter renoveringen för 70 miljoner kronor. Foto: Gotland Alandia Cruises

Ont om tid att sälja biljetter

Biljettförsäljningen har endast hunnit vara igång sedan den 23 januari så frågan är hur stort intresse det har hunnit bli att köpa biljetter?

– Det har varit ett väldigt bra intresse och det såldes mycket bra från start. Det kanske har varit lite utmaningar för de närmaste veckorna, men ändå en stor försäljningsökning för maj, juni och framåt. Så vi är jätteglada över det stora intresset och är nöjda med försäljningen, men vi kan alltid sälja mer.

– Det fins fortfarande platser kvar på avgångarna under mars och april och just nu har vi en kampanj på 50 procents rabatt på avresor i närtid.

Företaget Gotland Alandia Cruises AB bildades sedan Gotlandsbolaget sålt halva sitt ägarskap av Birkafartyget till Viking Line. Tillsammans bildade de båda ett gemensamt bolag där Gotlandsbolaget och Viking Line äger 50 procent vardera.

Mycket dans till dansbandsmusik

Under premiärturen nu på onsdag den 20 mars fylls de fem restaurangerna av delikatesser och scener med artister som Melodifestivalaktuella Elisa Lindström, Streaplers – som förra veckan utsågs till Årets dansband vid en gala – och så ett annat anrikt och klassiskt band, nämligen Rospiggarna.

Röda Korset

– Vi är jätteglada för den mixen av artister och riktigt bra musik ombord. Det här är nåt som vi verkligen tror att gästerna kommer att tycka mycket om!

Birka Gotland har också i sin marknadsföring hävdat att dans till dansbandsmusik är viktigt för nöjesutbudet ombord, och att det från början blir dansband på fartyget under fem dagar i veckan.

– Ja det är ett starkt intresse för vår målgrupp. Det är precis som vi vill vara – alltså ett ställe där man kan vara tillsammans, ha en härlig stund, dansa, roa sig och möta både nya vänner och träffa sina bekanta och åka iväg i större grupper. Då ser vi att dansen är en förenande och engagerande aktivitet som man vill göra tillsammans.

– Dansband har ju alltid varit stort i Sverige, och det kommer ju faktiskt mer och mer nu, så vi tror att det här kommer att attrahera våra gäster.

Dansbandsveckan till havs på Birka

I samband med att M/S Birka Gotland nu tas i trafik så flyttas också Viking Line-fartyget M/S Cinderella till linjen Helsingfors – Mariehamn – Stockholm, vilket också innebar att Dansbandsveckan på Cinderella genomfördes för sista gången i januari. 

Istället flyttas Dansbandsveckan till Birka Gotland nästa gång.

– Det ska bli otroligt kul! Det har ju varit väldigt framgångsrikt på Cinderella och nu tar vi över veckan. Vi ser verkligen fram emot att få ha så många dansband ombord på Birka Gotland, både att se hur det fungerar rent praktiskt men också att se hur det tas emot av våra gäster. Det ska bli otroligt spännande och det ser vi också verkligen fram emot.

Fem restauranger ombord

Maten ombord på kryssningar brukar vara otroligt viktigt för gästerna. Frågan är vad resenärerna med det nyrenoverade Birkafartyget kan förvänta sig ombord?

– Ja maten har alltid varit bra ombord på Birka och där har vi ett arv som vi vill förvalta på ett bra sätt, att matcha förväntningarna och överträffa dem. Vi har en skaldjursbuffé som vi är stolta över, sen har vi en ostron- och kaviarmeny och så brunchen i kombination med bistro och vårt fina köttutbud.

– Så kombinationen av fem restauranger med toppkvalitet på maten, tror vi verkligen kommer att uppskattas av våra gäster.

/NIKLAS LINDH, REPORTER