Hoppa till innehåll

Nya motioner om att ta bort ”dansbandsmomsen” – men finns majoritet i riksdagen?

Larz Kristerz är ett av banden som både spelar för sittande och dansande publik, och därmed gäller olika momssatser. Höger bild: Per Söderlund (SD), vice ordförande i riksdagens skatteutskott. Foto: Niklas Lindh/Riksdagen

Inför valet 2022 var Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tydlig med att han ville ha bort den så kallade dansbandsmomsen. Men i det så kallade Tidöavtalet finns inte frågan med. Så hur viktig var frågan egentligen för partiet? Dansbandsnytt ska i flera artiklar lyfta den till synes evighetslånga frågan om dansbandsmomsen, som få vill försvara, men som ända finns kvar år efter år.

Frågan om den så kallade dansbandsmomsen har förbryllat, engagerat, irriterat och förvånat under mängder av år. Bland dansintresserade och inom dansbandsbranschen har man inte förstått varför just dansen ska ha en momssats på 25 procent medan ”kulturmomsen”, för exempelvis vanliga konserter inför en sittande publik, är nere på sex procent.

Faktum är att om ett dansband spelar på en konsert för sittande publik så är momssatsen sex procent, men om samma dansband spelar samma låtar för en dansande publik, är det 25 procent som gäller.

Inför valet 2022 sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att dansbandsmomsen måste bort. Hans parti fick en stark ställning i valet och ett stort inflytande på den nuvarande regeringens politik i och med förhandlingarna som utmynnade i det så kallade Tidöavtalet. Men i det avtalet fanns inte frågan om dansbandsmomsen med. Så kan frågan återigen riskera att falla i glömska?

Flera politiker från olika partier

Flera partier och politiker har genom åren skrivit motioner om att ta bort den så kallade dansbandsmomsen, och nu under hösten har fem riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna lämnat in en gemensam motion i ärendet. Dessutom har moderaten Sten Bergheden lämnat in en motion om att se över dansbandsmomsen.

Dansbandsnytt kommer att lyfta frågan om dansbandsmomsen i ett antal artiklar. Och först kontaktar vi sverigedemokraten Per Söderlund som har rollen som vice ordförande i riksdagens skatteutskott. Han hävdar att han vill få bort dansbandsmomsen.

– Ja frågan är inte med i Tidöavtalet så vi får väl se om vi kan få gehör för den. Det är ju en väldigt konstig situation om folk är på en konsert, och så reser de sig upp och dansar och då blir momsen en annan. Det är helt vansinnigt.

Finns det fler skäl till att du vill få bort den?

– Det är klart att om man kan få ner priserna så har vi ju en folkhälsoaspekt, alltså en motionsdel i det.

Vilken möjlighet har du att påverka i din roll som vice ordförande i riksdagens skatteutskott?

– Nja det innebär ju inte att man har några större möjligheter att få igenom förslag i utskottet, utan det här handlar ju i första hand att påverka inom Tidösamarbetet och se om vi kan göra någonting där. För får vi med de partierna så kan vi ändra lagen i det här avseendet.

Upplever du att det är svårt att få något engagemang för frågor av den här arten i tider då det är så oerhört stora frågor som nu hanteras, kopplat till krig, säkerhet, klimat, gängskjutningar med mera?

Röda Korset

– Nej det här är ingen banal fråga, för det är egentligen en del av en större fråga, hur momssatser ska tillämpas. Och här är vi också till stor del styrda av EU:s momsdirektiv. Så man kan inte göra hur mycket som helst heller, men man kan definitivt agera politiskt. Och det finns ju fler områden där det slår olika, som exempelvis gästbåtshamnar som har högre skatter än campingar och så vidare.

Dansbandsmomsfrågan har ju funnits under mycket lång tid. Finns det nåt som tyder på att det skulle kunna bli en ändring inom överskådlig tid?

– Alltså om jag fick bestämma så skulle man ju komma till rätta med den, men jag kan inte ge några löften. Vi driver dock frågan. Sen gäller det att vi får gehör för den av andra partier. Jag hoppas att det skulle kunna vara möjligt att driva igenom det.

Hur snabbt skulle det vara möjligt att få till en förändring?

– Det är ju svårt att säga men det kanske skulle kunna ta ett par år. Jag törs egentligen inte svara på det.

Vilket är ditt eget förhållande till dans och dansband?

– Jag har faktiskt varit uppe på Dansbandsveckan i Malung, men jag är inte särskilt danskunnig själv. (Skratt) Jag gillar musiken, både dansband och country. Men jag är inte aktiv inom dansbandsvärlden på något sätt.

Intervjuer med flera högt uppsatta politiker angående dansbandsmomsfrågan kommer att publiceras hos Dansbandsnytt framöver.

Fotnot: Ordet dansbandsmoms är inget formellt begrepp. Det är däremot ett flitigt använt uttryck för att belysa hur dansbandsarrangemang har en betydligt högre momssats än exempelvis konserter för en sittande publik.

/NIKLAS LINDH, REPORTER