Hoppa till innehåll

Han söker musiker till Frippez – drömmer om dansbandsturnéer

Fredrik Frippe Myrer tror på dansbandskulturen framöver. Foto: Privat

Dansbandsmusikern, låtskrivaren och artisten Fredrik Frippe Myrer fick stående ovationer i Malung i somras. Nu har han släppt en jullåt samtidigt som han bygger på sin nya studio och söker musiker till sitt dansband. För Frippez ska bli bandet som turnerar runt i parkerna framöver.

39-årige Frippe är uppväxt och fortfarande bosatt i Kil i Värmland. Hans intresse för dansband kom i tidiga år och väcktes av pappa Dag ”Daggen” Myrer som var dansbandsmusiker. Han spelade i bland annat Erik Lihms, Jenny Saléns och Keith Elwins, men gick tyvärr hastigt bort år 2016.

– Pappa var verkligen min största förebild och den största  anledningen till att jag, än idag, både sjunger och skriver dansbandsmusik.

Frippe tillsammans med pappa Dag. Foto: Privat

Frippe har alltid haft musiken som största intresse och även som heltidsjobb i perioder. Sedan två år tillbaka jobbar han som transportledare på Värmlandsschakt i Karlstad. Innan det var han långtradarchaufför i över 16 år. 

Mellan sina ”vanliga jobb” har musiken alltid haft en stor plats i livet, både som intresse och som inkomstkälla. Frippe är både trubadur och han har sitt eget ”dansband” – Frippez. Han säger att han trivs perfekt med tillvaron idag.

– Jag känner att jag verkligen har hittat en balans i tillvaron med att blanda musiken med mitt arbete. Detta tillsammans med att jag hittat mitt livs kärlek i Camilla, som jag har varit förlovad med sedan ett år tillbaka, gör att livet känns på topp.

Deltog i ”Biggest loser”

För på topp har det inte alltid varit. Frippe berättar om ett liv präglat av utmaningar, som viktproblem. Något som han försökte råda bot på genom sin medverkan i tv-programmet ”Biggest loser” där han var med år 2020. ”Biggest loser” blev dock inte någon väg till ett sundare leverne på lång sikt för Frippe.

– Nej jag fick inte de verktyg som jag skulle ha behövt för att ta tag i mina viktproblem. Biggest loser var helt enkelt inte min grej!

Något som däremot är Frippes grej är just dansbandsmusiken. Efter pappa Dags bortgång skrev Frippe ”Sången till pappa”, som idag är en av Frippes mest spelade låtar på Spotify. 

Frippe använder ofta låtskrivandet för att berätta om sitt liv.

– Skrivandet har hjälpt mig mycket genom livet. Allt ifrån svåra stunder till idag när livet känns på topp med kärlek och livet i stort.

Låtskrivandet har hjälpt Frippe både i utmanande tider och även i glada tider som nu, tillsammans med kärleken Camilla. Foto: Privat

Många kilo lättare

Tack vare sitt mående och sin goda hälsa har Frippe under hösten fått göra en efterlängtad gastric bypass-operation, något som han länge har sett fram emot. Så nu blir det en lite lättare dansbandsmusiker som äntrar scenen framöver.

– Ja nu ser jag verkligen fram emot att ”mitt nya jag” ska få möta publiken. 

Röda Korset

Frippe säger att hans hittills största minnen från scenerna kommer från Dansbandsveckan.

– Ja tveklöst Malung! Det är ett av mina största ögonblick när jag i somras stod på scenen och fick ta emot publikens stående ovationer efter mitt framträdande i Grönlandsparken. Det var otroligt stort! Att dessutom få framföra min låt ”Alla vägar bär till Malung” tillsammans med husbandet var ett minne för livet. 

Signaturmelodi för Färjestad

Nu hoppas Frippe på att kunna sätta ihop bandet ”Frippez” till i sommar för att skapa nya musikaliska minnen, bland annat i Malung. 

Annars är det Värmland som ligger honom varmt om hjärtat. En av hans mest spelade låtar är ”Tillsammans (Vårt älskade Färjestad)”. Det är en låt som används vid introt när Färjestad äntrar isen i Löfbergs Lila Arena inför hockeymatcherna, och något av en signaturmelodi för Färjestadsfansen. 

Även sången ”Det snöar i Värmland” ligger i topp på Frippes Spotify, så hans kärlek till både Värmland och julen är tydlig.

– Ja, visst märks det att jag gillar Värmland, skrattar Frippe. Det finns väl ingenting som slår en jul i Värmland. Apropå det så har jag precis släppt en jullåt, som heter ”Tomten ska dansa”.

– Annars håller jag precis på att bygga min nya studio där jag skriver låtar för fullt.

Folkparker kan blomma på nytt

När det gäller framtiden så tror Frippe både på att folkparkskulturen kan blomma upp på nytt och att den egna satsningen på dansbandsmusik ska kunna bli lyckad.

– Ja, jag skulle som sagt vilja få ihop mitt band Frippez. Drömmen är att det ska bli ett turnerande dansband. Jag letar just nu efter medlemmar till bandet. En dröm vore att någon dag få framföra min låt ”Alla vägar bär till Malung” på Guldklavengalan som öppnar Dansbandsveckan i Malung. 

–  Jag tror och hoppas på att folkparkerna kommer tillbaka. Ser man på de senaste tio åren så kanske det inte ser så ljust ut, men jag tror verkligen att de klassiska danskvällarna i folkparkerna kan få en ”revival”. 

– Folkparkerna kommer att både få ge och ta; både ”proffsdansare” och de som dansar på hobbynivå måste samsas. Man ska kunna ta en öl och njuta av en sommarkväll med pilkastning, ”körv med brö” och härlig dansbandsmusik. Sedan får det gärna blandas med både DJ, coverband och någon annan artist så att det finns något för alla! 

/JOHAN ERIKSSON, REPORTER