Hoppa till innehåll

Nu blir det avspark i VM för ”Gas” i Engdahls: ”Det kan bli guld”

Lars-Göran "Gas" Petersson i Engdahls är landslagsman i gåfotboll. Foto: Privat

Dansbandet Engdahls egen fotbollsfantast, Lars-Göran ”Gas” Petersson, reser nu till Chesterfield i England för att representera Sverige i världsmästerskapen i gåfotboll. Under fredagen till söndagen ska han försvara landets färger i mästerskapet.

Uppladdningen inför världsmästerskapet har Lars-Göran ”Gas” Petersson haft på fartyget Birka Gotland i form av en tredagars kryssning tillsammans med Engdahls. Nu blir det istället till att snabbt ta tåget ner mot Malmö och sedan mot Kastrup för flyget mot VM-staden Chesterfield, som ligger mellan städerna Sheffield och Derby.

Frågan är hur formen är efter tredagarskryssningen med många spelningar ombord?

– Min form är faktiskt rätt bra. Jag har tränat rätt mycket på hemmaplan, jag har gått på gym, jag har varit ute och gått ganska mycket och så har jag hållit igen lite med maten och försöker äta mer förnuftigt.

Det här är inte första gången som ”Gas” är landslagsaktuell. Flera gånger har han ingått i det svenska landslaget, och i december spelade han tre landskamper mot Wales, England och Karibien – och det blev blågula segrar över lag.

Lyckades lika bra som AC Milan

Fotbollen har legat ”Gas” varmt om hjärtat under hela livet och han spelade med i Veberöds AIK i början av 90-talet. Hans starkaste fotbollsminne är när Veberöd, som då var nykomling i tvåan, slog IFK Göteborg i Svenska Cupen 1993, med 4 – 3. 

Det blev en stor sensation som fick uppmärksamhet i båda tv och radio. Förutom Veberöd så var det endast AC Milan som lyckades göra fyra mål på IFK Göteborg i en och samma match, under åren 1992 och 1993.

Drömmer om VM-guld

Nu är det alltså VM i gåfotboll som gäller för Lars-Göran och de övriga spelarna i den svenska landslagstruppen. Det är nio matcher som väntar under tre dagar i hans åldersklass. Och frågan är om det inte skulle kunna bli VM-guld i slutändan?

– Jag tror att vi kan gå hela vägen för vi har ett jättebra lag. Vi är väl inga jättestjärnor men vi är ett riktigt bra lag, och det är ju det som är det viktiga. Vi kämpar för varandra!

Vilka blir de tuffaste motståndarna?

– England blir svårast! De är riktigt duktiga. Men vi slog dem faktiskt i Wales i vintras.

Vilken position spelar du på?

– Jag brukar spela i mitten.

Är det inte, ärligt talat, lite svårt att inte springa lite under matcherna då du ju är rätt vältränad?

– Ja det är ju lite svårt, och så är det ju lite av en bedömningssak utifrån hur tuffa domarna är. Det kanske har hänt att man har tjuvsprungit nån gång… (Skratt) Men domarna är rätt tuffa när man har bollen!

Det är mellan 600 och 700 personer som deltar i VM, i de olika åldersklasserna, plus arrangörer och publik, så mästerskapet har blivit ganska stort. Och i Sverige så växer trenden med gåfotboll alltmer.

– Det är otroligt roligt, både med intresset och så att vara med i ett mästerskap! Samtidigt så är det ju tråkigt att inte kunna vara med grabbarna i bandet under deras spelningar nu under torsdagen och i helgen. Men de har tagit in en vikarie så jag ska kunna vara med i VM. De är snälla mot mig. (Skratt)

/NIKLAS LINDH, REPORTER