2023 har varit ett mycket tufft år för dansbands-Sverige, konstaterar Niclas Olén, som är kapellmästare i Matz Bladhs. Det kommer för lite folk på dans till ”mogenbanden” konstaterar han, och känner oro för framtiden.
Det är snart slut på en semestertripp till solen och värmen för Niclas Olén. Dansbandsnytt når honom i solstolen där han samlar ny kraft inför tre väntande kryssningar för Matz Bladhs på M/S Cinderella, innan det sedan blir lite julledigt.
Och en tillbakablick på året med Matz Bladhs innebär både utmaningar men också lösningar som har uppskattats av publiken.
– Ja det var turbulent med tanke på att vi med ganska kort varsel blev av med Tom Käldström. Och det värsta med det var folks spekulationer om att vi skulle vara ovänner. Det finns inte minsta osämja utan vi jobbar ju fortfarande ihop. Han jobbar med att spela in och producera och jag är med och spelar på hans produktioner och vi hörs varenda vecka.
Ett provisorium som blev permanent
Det var i september som beskedet kom att Tom Käldström skulle sluta som sångare i Matz Bladhs. Då Tom bor i Finland så innebar det flygresor som hade blivit betydligt dyrare på senare år, samtidigt som han har ett lärarjobb som gjorde det svårt med spelningar under veckorna.
– Det som då från början var en provisorisk lösning har blivit något av ett permanent provisorium med Håkan Nordling, vår tidigare saxofonist. Vi har inte frågat honom om att börja permanent, men han är med på affischer så det ser ju ut som att han har blivit kvar. Han har nog börjat. (Skratt)
– Det här är en klockren lösning och vi känner varandra så bra. Och nästan på varenda ställe som vi är på så säger publiken ”vad kul det är att Håkan är tillbaka….att det är gamla Matz Bladhs igen”.
”Mörk framtid för mogensidan”
En tillbakablick på året som gått för dansbands-Sverige ser dock mörk ut, sett till dansställen som framför allt satsar på ”mogenband” – det slår Niclas Olén fast.
– Det är en väldigt delad bild. Jag vill säga att det råder en stor kris bland arrangörer eftersom det kommer för lite folk – och då gäller det mogensvängen. Några av moderbanden, som har flyt, går det bra för. Men sen är det kräftgång, för många i varje fall.
– Man blir faktiskt bekymrad när både band och arrangörer säger att de är nöjda med att det kanske kommer 200 personer. Då börjar nästan vitsen försvinna med det.
Besviken på media
En faktor som har betydelse i det sammanhanget enligt Niclas Olén är medias bristande intresse för dansband, och att Sveriges Radio enligt honom knappt spelar dansband alls.
– Idag finns det nästan ingen chans för ett dansband att i något media få en hit. Och vi har fått sämsta tiden på radion – på söndagkvällen när folk håller på och förbereder sig för en ny arbetsvecka. Det är som att någon har skyfflat undan oss in i den garderoben för att de måste ha det i sitt utbud. När låg en låt med Lasse Stefanz på a-rotation på Sveriges Radio senast? Vi får ingen som helst hjälp medialt med att hålla det här vid liv!
Vad tror du kommer att hända 2024?
– Jag tror att fler dansställen kan få lägga ner, eller att man kör färre danskvällar, eller att vissa bara satsar på modernband. Och finns det inte tillräckligt mycket jobb så kommer dansband att få lägga ner.
Hur ser det ut för ditt eget band nästa år då?
– Vi har väl ungefär de jobb i antal som vi brukar ha så här dags inför kommande år.
Ska vi kanske avsluta med några hoppfulla ord inför framtiden?
– Ja jag vill ju inte vara pessimist, men det är svårt att se att det skulle kunna vända och bli strålande tider. Men det finns ju ändå en tjusning med det här. Och inte minst när det gäller gagget i bussen, att det är som något slags vuxendagis. (Skratt)
Är det några spelningar som du längtar särskilt efter?
– Ja det är ju alltid roligt att spela nonstop. Och vi har ju väldigt goda vänner i Engdahls. Vi umgås privat och vi har skitkul ihop och hörs av i princip dagligen. Och likadant med Streaplers. Och nu ska vi faktiskt spela tillsammans med både Engdahls och Streaplers i januari under Dansbandsveckan på Cinderella, samma dag. Det ska bli en höjdare!
/NIKLAS LINDH, REPORTER