Hoppa till innehåll

Lövgrens gör comeback efter pandemin: ”Jag blev av med mitt livsverk”

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 4 min read
Nu gör Lövgrens comeback efter pandemin. Foto: Lövgrens

Dansbandet Lövgrens gör comeback, nu som en trio. Repertoaren kommer precis som tidigare att bestå av mogen dansmusik.

– Jag är väldigt spelsugen och sedan det blev officiellt att vi skulle köra igång igen, så har bokningarna börjat trilla in. Det är redan en hel del bokat nästa år, avslöjar Claes Lövgren i intervjun med Dansbandsnytt.

Lövgrens var ett av Sveriges populäraste dansband och hade spelat i cirka 20 år när pandemin kom svepande in över landet. Den sista, eller senaste, spelningen gjorde bandet i mars 2020 på Sundspärlan i Helsingborg.

– Karriären bara tvärdog. Vi hade 130 inbokade spelningar 2020 som bara försvann över en natt. Där stod jag och blev av med mitt livsverk. Det var förstås tufft, säger Claes Lövgren.

Sadlade om – blev hantverkare

Efter att ha livnärt sig på musiken i 20 år fick han lov att sadla om. Det blev till att byta mick och gitarr mot pensel och hammare. Ett jobb som hantverkare blev lösningen på försörjningen.

– Jag valde att köra igång ett eget bolag. Jag är utbildad målare och hade även arbetat som snickare tidigare, och har haft fullt upp, säger Claes Lövgren.

Musiken har han inte slutat med. De senaste åren har Claes spelat en hel del på äldreboenden och kyrkor i närområdet kring Söderköping.

Nu väntar något annat när han har valt att köra igång Lövgrens igen. Det riktiga spelsuget är tillbaka. I den nya trion kommer också Martino Borén (trummor och sång) och Janne Auvinen (gitarr och sång) att finnas med.

– Janne var med och vikarierade en hel del under den förra Lövgrens-tiden, så det kändes naturligt att höra av sig till honom. Martino är duktig på trummor men också en bra sångare. Tillsammans kommer det här att bli bra, menar Claes Lövgren.

Första spelningen på Kanarieöarna

Den första spelningen kommer att bli på Playa Del Sol på Gran Canaria den 15 februari 2024.

– Vi har sagt att vi kommer att göra fyra till sex spelningar i månaden. Först var väl tanken att vi främst skulle spela i närområdet kring Söderköping/Norrköping, lite hemmaplan så. Nu vet jag inte riktigt hur det blir. Sedan det blev officiellt att Lövgrens skulle göra comeback har arrangörer över hela landet börjat höra av sig. Jag är spelsugen, bandet är spelsuget, och det ska bli kul att komma ut och spela igen.

Kommer publiken att känna igen soundet och låtarna som Lövgrens stått för?

Absolut. Jag vet vad folk vill ha, och repertoaren kommer till stora delar att se ut som den gjorde när vi slutade 2020. Sedan kommer givetvis Martino och Janne att vilja ha med några av sina favoritlåtar också. Men mogendans är det vi kommer att bjuda på!

Buss och släpvagn är inköpta. Allt är förberett för att ge sig ut i dansbandsvängen igen.

– Det känns bra att dra starta med en trio. Vi sjunger bra alla tre och kommer att låta bra tillsammans. Nu gäller det bara att repa in låtarna. Sedan får vi se om vi i framtiden fyller på med en medlem till eller inte. Många arrangörer vill inte gärna boka en trio utan vill att man ska ha minst fyra bandmedlemmar på scenen, men vi startar så här, säger Claes Lövgren.

Ska spela Lasse Stefanz-låtar på kryssning

Vill man se Claes Lövgren spela, så kan man boka in sig på Viking Cinderella den 26-27 september. Då väntar två kryssningar i Lasse Stefanz tecken.

Bandet själva kommer att bjuda på alla sina hits och i pianobaren kommer Claes Lövgren att sitta och spela Lasse Stefanz-låtar!

– Just nu håller jag därför på att lära mig en massa låtar från deras repertoar. Det ska bli en kul grej att göra, säger Claes Lövgren.

Ombord under kryssningen finns även Pia Pihlgrens, partytrubadurerna Calle Nilsson och Jesper Pantzar samt konferencier Mats Ingels.

/ANDERS NORIN, REPORTER