Hoppa till innehåll

Lotta Engberg – om tuffa dansbandsår, om julturné och om livet efter allsången

  • Nyhet, Toppnyhet
  • 5 min read
Lotta Engberg och Elisabeth Andreassen sjunger julmusik. Pressfoto: MötesplatsenP&B

Det är 11 år sedan Lotta Engberg var ute på julturné senast – då tillsammans med Christer Sjögren och Gunhild Carling. Nu är det Elisabeth Andreassen som är Lottas parhäst, och tillsammans ska de sprida julstämning runt om i landet. Dansbandsnytt fick en pratstund med Lotta Engberg, om 17 år med dansband, om julmusik och om livet efter allsångsprogrammen på TV.

Lotta Engberg är precis på väg in i hemmet efter en hundpromenad ute i duggregnet. Det är inte mycket som påminner om julstämning runt omkring, men inombords bubblar det av entusiasm över att ge sig ut på julturné med musikerkollegan och mycket nära vännen Elisabeth Andreassen.

– Jag längtar väldigt mycket, då jag ska få göra det här tillsammans med min fantastiska väninna Bettan. Vi är goda kompisar sedan 40 år tillbaka. Nu har vi också repat tillsammans med musikanterna och det blir så himla bra och fint. Det blir inte ”tjoho” eller nåt sånt, utan det kommer att bli ljuv musik av vårt samarbete. 

Kyrkor och konserthus

Det blir 20 konserter, varav 18 i Sverige och två i Norge. Och konserterna kommer att ske i kyrkor till största delen, och även i konserthus.

– Ja det var ett önskemål från oss, att vi skulle vara i vackra ”rum” där det är lite vilsamt och där det finns harmoni och ett lugn som känns gott. Det här är inte julmusik då man blir sugen på att bugga, utan mer stillsamt och stämningsfullt.

– Det blir exempelvis sånger som ”Nu tändas tusen juleljus” och så ”Oh store Gud” med lite ”country-soul-stuk”. Och så berättar vi om lite anekdoter från våra liv, både lite dystra och så glädjerika. Julen är ju en tid för eftertanke och musiken kan ju plåstra om oss på något sätt.

Julturnén inleds onsdag den 22 november. Pressfoto: Mötesplatsen P&B

Inga fler turnéer

Efter julturnén finns det dock inga planer på fler musikaliska satsningar eller turnéer. Istället skär Lotta ner på olika engagemang, och för några veckor sedan meddelade hon att hon slutar med TV4-programmet ”Lotta på Liseberg” för att istället kunna ägna mer tid åt bland annat barnbarnen.

– Ja jag är ju inne i livscykeln där jag dämpar ner mig själv. (Skratt) Jag ska ha min första lediga sommar nästa år…den första sedan jag var 13 år faktiskt. Det ska bli både spännande och skönt. Så det finns absolut inga planer på nya turnéer. Nej!

Men tänker du fortsätta som programledare för Bingolotto?

– Jajamen! I love it!

Hur viktigt tycker du det är med dansband som uppträder i Bingolotto?

– Jaaee…får jag vända på det? Det känns ju som att det är viktigare att de finns ute på dansbanorna… Å andra sidan så är ju tv ett viktigt fönster. Så jag tycker att det är viktigt med all typ av musik i Bingolotto. Vi försöker vara breda och ha alla stilar. Så Ja, det är viktigt, men det är viktigt med all levande musik.

Tufft liv som dansbandssångerska

Lotta Engberg har sina ursprungliga musikaliska rötter inom den klassiska musiken, efter fyra års musikhögskolestudier. Sedan blev det schlager och vinst i Melodifestivalen 1987 med Fyra bugg och en Coca-Cola. Sedan följde 17 år som dansbandssångerska.

– Ja att jobba med dansband är ett tufft arbete och man måste brinna otroligt mycket för det man gör. När det gäller arbetsförhållandena så är det långa resor, mycket packande, långa arbetsdagar, fysiskt ansträngande, och sen ska rösten hålla i många timmar, kväll efter kväll.

– Men sen har ju jag aldrig varit en riktig solist utan mer av en medmusikant och det passar ju väldigt bra när man spelar dansbandsmusik.

Att du stannade kvar som dansbandssångerska så länge måste väl ha betytt att fördelarna övervägde nackdelarna sammantaget?

– Ja absolut! Men faktiskt både och, måste jag säga. För när jag slutade med dansband, så insåg jag att man fick en annan kontakt från scenen med publiken när de inte dansade. När jag själv är ute och dansar, vilket inte sker så ofta, så har jag inte 100-procentigt intresse av vad som händer på scenen, utan har snarare ganska mycket intresse för vad jag har i handen… Men åren som dansbandsmusiker var väldigt givande på många sätt!

Även om Lotta Engberg planerar för att skära ner på sina engagemang så är resten av året fullt inbokat. Både med Bingolotto, inklusive den populära Uppesittarkvällen dagen före julafton, och så på nyårsaftonen. Och så julturnén förstås, som inleds onsdagen den 22 november i Kungälv.

– Det ska bli fantastiskt. Det känns otroligt roligt det här, avslutar Lotta Engberg.

/NIKLAS LINDH, REPORTER

Här finns mer information om julturnén och om de 20 konserterna.