Hoppa till innehåll

Locket på om dansband och Dansbandsveckan på Östersjön

Fartygen Cinderella och Birka Stockholm. Foto: Viking Line/Gotlandsbolaget

Det har snart gått två månader sedan beskedet om rederiaffären mellan Viking Line och Gotlandsbolaget. Det är ännu oklart hur nöjesutbudet kommer att se ut framöver och om Dansbandsveckan på Cinderella läggs ner eller blir kvar i någon annan form.

Det var i början av september som det stod klart att Gotlandsbolaget skulle sälja halva sin andel av kryssningsfartyget Birka Paradise till Viking Line, och att de båda rederierna bildar ett gemensamt bolag där kryssningar med Birkafartyget ska bedrivas.

I vår är det planerad trafikstart för Birka Stockholm på linjen Stockholm – Mariehamn, och förberedelserna är i full gång. Samtidigt som Birka sätts in på linjen så flyttas Viking Lines Cinderella från Ålandskryssningar till linjen Helsingfors – Mariehamn – Stockholm.

När beskedet om rederiaffären och fartygsrockaden kom väcktes många frågor om nöjesutbudet, inte minst utbudet av dans till dansband. Och varken Viking Line eller Gotlandsbolaget sade sig kunna svara på frågor om hur utbudet skulle se ut framöver och om Dansbandsveckan på Cinderella skulle bli kvar.

Dansbandsnytt har ringt upp informationschefen för Viking Lines svenska verksamhet, Eleonora Hansi, för att höra hur arbetet går:

– Vi har inte kommit tillräckligt långt i arbetet för att kunna ge några besked, tyvärr. Det dröjer ännu då det är många bitar som ska komma på plats.

Hur går arbetet då?

– Det går framåt. Me det finns inget konkret att säga i nuläget.

När kan det komma ett besked? Det är ju i redan i vår som Birka ska tas i trafik…

Röda Korset

– Det är inget som jag kan säga något om, utan vi jobbar på här och berättar så snart vi kan.

Kan ändå den publik som tycker om att dansa till dansband räkna med ett likvärdigt utbud som tidigare, eller kan det bli någon förändring i utbudets storlek?

– Det kan jag inte säga någonting om. Det är för tidigt att gå ut och lova något.

Upplever ni att det finns en efterfrågan från resenärer på dans till dansband som är viktig för er att försöka uppfylla?

– Dansbandspubliken har traditionellt sett varit jätteviktig för oss. Så absolut.

Den 21 till 27 januari anordnas för övrigt Dansbandsveckan på Cinderella. Det återstår att se om det blir den sista dansbandsveckan till havs i den här formen, eller om den kommer att leva kvar. 

/NIKLAS LINDH, REPORTER