Hoppa till innehåll

Larz Kristerz tillbaka på populära stadsfesten: ”Fler yngre kommer och dansar”

Det brukar vara fullsatt på dansbanan under dansbandskvällarna på Åfesten i Falun. Till höger: Trond Korsmoe i Larz Kristerz. Foto: Åfesten/Anders Norin

För en av Sveriges många stadsfestivaler är dans till dansband på lövad bana något alldeles speciellt. Och i sommar är Larz Kristerz tillbaka på dansbandsscenen på den populära festivalen. ”Åfesten i Falun är en riktig höjdare”, säger basisten Trond Korsmoe.

Åfesten är en kommunalt finansierad stadsfestival som håller till invid Faluån i Faluns stadskärna. För kommunens festivalsamordnare Per Staffas är idén med en lövad dansbana ett sätt att skapa lite folkparksfeeling i stadsmiljö. Och satsningen har slagit mycket väl ut.

– Det är verkligen fullt på dansbanan under festivalen, från dansen startar kl 20 till det är slut kl 01 på natten, säger Per Staffas.

Per Staffas är festivalsamordnare i Falu kommun och ansvarar bland annat för Åfesten. Foto: Privat/Åfesten

Larz Kristerz har varit ett givet band under flera år på Åfesten, men på grund av en bokningsmiss från bandet så kunde de inte spela under fjolåret. Men i början av juni är de tillbaka och äntrar scenen igen.

– Det är jättekul att vara tillbaka och vi ser verkligen fram emot den här spelningen. Det är ju en av de större grejerna vi gör hemma i Dalarna, berättar Trond Korsmoe.

Varför är Åfesten speciell för er?

– Det är så roligt att det är en blandad publik. Det är både äldre och yngre som dansar tillsammans, och det är både dans och party – så som vi gärna vill ha det.

Fler yngre lockas att dansa

För Falu kommun har dansbanan blivit en av de viktigaste ingredienserna under hela Åfesten. Och det är något som Trond Korsmoe hyllar.

– Det tycker jag är jättebra och viktigt, för vi ser ju att det kommer ut fler ungdomar nu på våra spelningar och de är ju med och dansar för fullt. Så att få ut ungdomen och dansa är så viktigt för att det här ska leva vidare, och Åfesten är ett jättebra exempel på det – hur man träffas, dansar och trivs över åldersgränserna.

Röda Korset
”Kolla här, år 2008 på stenen. Det passar ju bra”, sa Trond i samband med fotograferingen av Larz Kristerz när Dansbandsnytt uppmärksammade att det gått 15 år sedan genombrottet i Dansbandskampen. Foto: Niklas Lindh

Dansbanan håller till alldeles invid en mikrobryggerifestival med öl från Dalarna som serveras där. Dansbanesatsningen har blivit en av de viktigaste ingredienserna under stadsfesten. Och Per Staffas berättade tidigare för Dansbandsnytt hur satsningen har bidragit till en lugn och städad festival:

– Ja det är folkligt och festligt och vi får ut vuxna människor på stan på kvällarna. I ett tidigare festivalkoncept så var det mycket fylla och stök då vuxna gick hem på kvällen. Men med dansen har det här också blivit en väldigt städad festival, men det är ändå väldigt mycket folk…och som sagt, i alla åldrar. 

Två danskvällar

Åfesten anordnas i år den 6 till 9 juni, och en av artisterna på den stora festivalscenen är Måns Zelmerlöw. 

Det är under två av festivalkvällarna som det anordnas dans till dansband. Det ena dansbandet är alltså Larz Kristerz från Älvdalen som spelar på fredagen den 7 juni, och det andra är Excess med sångerskan Therese Sundahl från Jönköping, som spelar på lördagen den 8 juni.

Therese Sundahl, sångerska i Excess, är också en av krönikörerna på Dansbandsnytt. Foto: Privat

– Det ska bli jättekul! Det är första gången som vi spelar på Åfesten i Falun.

Hur brukar det vara att spela för en publik där det är så stor blandning av allt ifrån 20- till 80-åringar på dansbanan?

– Det är alltid extra kul att spela när publiken är av blandade åldrar, och speciellt för dem som kanske inte skulle gå på ett dansbandsevenemang i ”vanliga” fall.

/NIKLAS LINDH, REPORTER