Hoppa till innehåll

Krönika: Vågar vi på Dansbandsnytt egentligen berätta om det här?

Niklas Lindh
Niklas Lindh är redaktör och verksamhetsansvarig för Dansbandsnytt.

Under torsdagen hade Dansbandsnytt varit ”i luften” i 50 dagar! Alltså drygt sju veckor. Ändå har så mycket hänt, och vi – gänget bakom Dansbandsnytt – har upplevt att ni läsare har gett oss det finaste välkomnandet vi har kunnat få. Och ändå, ibland när det kommer en idé som verkar vara lite vågad, så kommer en tanke: ”Vågar vi verkligen berätta om det här?”

Vi har en journalistisk integritet. Det innebär för oss att vi i vårt journalistiska urval av vilka idéer och tips som vi ska göra artiklar av, är helt oberoende av kommersiella intressen och samarbeten som skulle kunna leda till intäkter. Journalistisk professionalitet och integritet är det som styr oss.

Det innebär inte att vi är ointresserade av annonsörer, eller att skapa så kallade ”native-artiklar”, alltså artiklar som produceras utifrån ett önskemål om reklam i form av en nyhetsartikel. Men om det förekommer hos oss, så kommer det alltid att vara tydligt utmärkt. Då kan ni som läsare skilja på vanliga nyhetsartiklar som vi producerar då det enligt oss är journalistiskt motiverat, och samarbeten som är betalda. 

Men frågan ”Vågar vi egentligen berätta om det här?” är ändå berättigad att ställa ibland. Även om vi tror stenhårt på att vara modiga, för att vara relevanta. Att vissa stenar behöver man ibland lyfta på, att vissa frågor behöver ställas, just för att det kan vara relevant.

– Vågar vi lyfta frågan om motsättningar mellan den helnyktra danspubliken och de som gärna vill kunna gå ut och ta sig ett glas i parken och dansa, men som dansar mindre bra än väldigt bra?

– Vågar vi vara först med att berätta om att rederiaffären mellan Gotlandsbolaget och Viking Line faktiskt leder till att Cinderella flyttas från Ålandslinjen, att det därmed inte blir ytterligare en aktör som kryssar till Åland, och att framtiden för Dansbandsveckan till havs därmed är oklar? Ska vi berätta det, eller ska vi låta rederierna få ”vara ifred” i sina processer? Ska vi kanske låta folk få komma till tals och försöka vara med och påverka?

– Vågar vi vara först i Sverige med att berätta om att Let´s Dance pausas i TV4? (Ja faktiskt sekunderna efter det att TV4 själv meddelat det) Det innebär att vi var före både Expressen, Aftonbladet, SVT, TT och alla andra nyhetsmedier. I vårt gäng finns det gamla nyhetsjägare. Vi är vana vid att vässa pennorna snabbt. Det gjorde vi också den här gången, med besked.  

– Vågar vi berätta om bandet som var flera år före Lasse Stefanz med att använda bokstaven Z i slutet av sitt bandnamn, eller riskerar vi att stöta oss med några då? För i praktiken berättar vi om ett perspektiv som skriver om dansbandshistorien.

Röda Korset

– Vågar vi ställa de riktigt tuffa och ansvarsutkrävande frågorna till den ansvarige hos Göteborgs Kulturkalas som valde bort dansbanden i år? 

Svaret på samtliga frågor bör vara Ja! Att inte ducka, utan att istället skildra frågeställningar ansvarsfullt. Att vara en aktör som bidrar till att dansbandskulturens röst hörs lite tydligare. Som på sikt kanske bidrar till ett ökat intresse och engagemang. 

Vi tror på mod, professionalitet, inkludering, nyfikenhet och omtanke. Våra ledord! Det gäller omtanke om den kultur som vi alla, som är engagerade i satsningen på Dansbandsnytt, känner så starkt för.

Vill Du bidra till att Dansbandsnytt ska kunna bli en alltmer relevant röst för dansbandskulturen? Läs gärna våra artiklar. Följ oss i sociala medier. Resonera, debattera, jubla och sprid kanske kärlek i våra sociala medieflöden. Bjud in dina vänner till vår Facebooksida. Tagga oss, berätta om nyheter som kommer från oss, och fortsätt att tipsa oss om vad som är på gång. Och vad du tycker att vi ska skriva om.

För faktum är att ”tillsammansskapet” är det som styr oss. Alltså att ”vi skapar tillsammans”. Ni och vi. Det är då som vi tillsammans – danspublik, dansband, arrangörer, skivbolag, medier och andra intresserade – kan bidra till att ge dansbandskulturen en lite starkare röst. Det är tillsammans som är nyckelordet, för en bättre resa. Framåt.

/NIKLAS LINDH, KRÖNIKÖR OCH VERKSAMHETSANSVARIG FÖR DANSBANDSNYTT