Hoppa till innehåll

Klart med ny sångare i Holidays – premiär redan under lördagen

Gamla Holidays, uppe till vänster. Nya Holidays nedanför. Och till höger nye sångaren Ole Hansen. Foto: Kurt Sundin/Holidays/Inge Isaksson

Nu står det klart vem som ersätter Mattias Sjöstenius som sångare i Holidays. Och det handlar om en välkänd profil och rutinerad sångare som härom veckan gjorde sin sista spelning med Kjellez.

Det var i december månad som Sjöstenius meddelade att han skulle sluta som leadsångare i Holidays efter sex år, för att kunna få ihop livet med att både vara en närvarande förälder och att kunna ha ett civilt arbete.

– Jag vill vara den pappa som mina tjejer förtjänar att ha och som är mer närvarande, sa Mattias i ett Facebookinlägg när han meddelade att han slutar.

Mattias ersättare hämtas från populära Kjellez, där Ole Hansen gjorde sin sista spelning alldeles nyligen. 61-årige Hansen har tidigare spelat i band som exempelvis Matz Bladhs, där han var sångare fram till pandemin, och tidigare i Jontez. Och det är en riktig multimusiker som nu gör entre´ i Holidayz. Förutom att han är sångare så spelar han saxofon, gitarr, dragspel och piano.

Därför bytte han band

Det är flera orsaker till att Ole Hansen valde att ta steget till Holidays, när möjligheten dök upp.

– Jag har alltid velat sjunga istället för att spela sax. Och här blir det också mycket närmare med kortare restid för min del, än när jag spelade med Kjellez, för det blev väldigt långa resor hela tiden för min del eftersom jag bor i Karlskoga.

Premiärspelningen tillsammans i den nya konstellationen blir i Skoga bygdegård i Hagfors. Men frågan är hur arbetet med att plugga in alla nya låtar och texter har gått för Holidays nye sångare?

–  När man väl har kommit igång så brukar det gå bra. Det ger sig nog av sig själv, men det kan nog bli lite innantill-läsning så här i början, innan man kan släppa blicken från papperet och sjunga på riktigt så att säga.

Hur har du gjort för att förbereda dig på en ny repertoar?

– Jag har suttit timme efter timme var och varannan dag här och försökt att plugga in låtar som jag aldrig har hört. Jag kunde kanske 14 av 56 låtar innan och jag har haft en månad på mig till förberedelser.

Att gå in som ny sångare i ett dansband, och försöka lära sig en mängd låtar, är en ständig utmaning för alla i samma situation som Ole Hansen nu har ställts inför. Senast var det Ola Jonsson som när Jannez slutade spela, istället blev leadsångare i Black Jack, och uttryckte en del nervositet inför Dansbandsnytt med att försöka komma ihåg så många nya texter. Och nu har Hansen ställts inför en liknande utmaning, men på kortare tid….

Röda Korset

– Ja det snurrar i huvudet ibland. Vissa låtar sätter sig dock fast på riktigt och snurrar hela nätterna. (Skratt)

Är det så att till och med en rutinerad dansbandsmusiker och sångare som du är lite nervös inför lördagens premiär?

– Ja lite nervös är man allt, men när man väl står där så kommer det roliga att överväga.

Mikael Andersson som är kapellmästare i Holidays är väldigt nöjd med bandets nytillskott och ser fram emot lördagkvällen i Hagfors.

– Jajamen. Det känns jättebra. Det här kommer att bli så bra! Inga problem alls.

Hur mycket spelningar räknar ni med att göra med Holidays under det här året?

– Vi har dragit ner, till mellan 80 och 85. Tidigare låg vi mellan 110 och 120, men det här kommer att bli en mer lagom nivå för oss, eftersom vi också har jobb vid sidan av.

Efter lördagens premiärspelning i Hagfors för Holidays, så är det bara att ladda om inför en resa till Stockholm. För på tisdag är det dags för nästa spelning, i Hallunda Folkets Hus.

/NIKLAS LINDH, REPORTER