Hoppa till innehåll

Klart med Dansbandsveckan till havs även 2025 – men inte på Cinderella

Dansbandsveckan på Cinderella är nu ett minne blott. Nu flyttas veckan. Foto: Emil Särnehed – SarnehedPhoto

Den klassiska och väldigt populära Dansbandsveckan på Cinderella avslutades under söndagen, och det här var sista gången. Istället kommer konceptet att leva vidare nästa år på det mindre fartyget Birka Gotland.

Det har varit gott om spekulationer inför årets dansbandsvecka på Cinderella om det populära konceptet nu anordnades för sista gången, och precis så blir det – åtminstone i det här utförandet. Men beskedet som passagerarna har nåtts av under veckan är att Dansbandsveckan till havs kommer att leva vidare på Birka Gotland.

Det fartyget är dock mindre och kommer inte att rymma en lika stor dansbandsvecka som tidigare.

Johanna Holmqvist har jobbat som kryssningschef på Cinderella i 13 år och har haft rollen som programansvarig för Dansbandsveckan i tio års tid.

 – Ja det gör lite ont i hjärtat att släppa den här fantastiska båten, för förutsättningarna här har varit fantastiska för såna här evenemang. Men det blir fina minnen i minnesbanken och alla eror tar slut någon gång. Men med det sagt så kommer vi att försöka ta med oss så mycket mjukvärden som möjligt över till Birka Gotland.

Johanna Holmqvist har haft rollen som programansvarig för Dansbandsveckan på Cinderella i tio års tid. Foto: Emil Särnehed – SarnehedPhoto

Kan lägga provisoriska dansgolv

Dansbandsveckan till havs kommer alltså att leva vidare även framöver, men det sker ombord på det mindre Birkafartyget.

– Ja båten är ju mindre i storlek, men å andra sidan så har vi använt utrymmen på Cinderella till dansgolv och dansbanor som man inte ens trodde fanns. Så vi ska hitta på något häftigt där också. Provisoriska dansgolv kan man ju alltid lägga.

Hur många dansband kan spela samtidigt ombord på Birka?

– Inga sådana frågor kommer vi att kunna svara på för vi har inte båten i trafik ännu. Så hur det kommer att se ut och när det kommer att bli, kan vi idag inte svara på. Birka Gotland börjar gå i trafik först den 20 mars. Alla som har varit med och startat upp vilka projekt som helst vet att det är en inkörningsperiod tills man har fått alla bitar på plats. Men när grundstenarna ligger så får man börja titta på större evenemang.

I spekulationerna har det ju förekommit en hel del oro kopplat till om det här skulle bli verklighet. Hur bra tror du att en dansbandsvecka skulle kunna fungera ombord på Birka egentligen?

Röda Korset

– Allt är alltid möjligt, och när man börjar starta en ny satsning – vilken som helst – så får man sudda bort det gamla. Man bör aldrig säga ”det var bättre förr”, utan man får börja från grunden igen. Så det enda som jag kan lova just nu är att mjukvärdena kommer att leva kvar.

Vad kan man då förvänta sig av en dansbandsvecka på Birkabåten?

– Vi kommer att försöka ta med oss så mycket som möjligt av stommen som Cinderella hade, så man ändå kan känna igen sig på det viset. Men evenemanget kommer att bli annorlunda. Att det skulle kunna vara precis lika många band som vi har haft på Cinderella, det tror jag inte att man ska förvänta sig. Upplägget kommer att bli annorlunda och vi kommer att fylla båten med så mycket som vi bara kan.

Vilka fördelar ser du?

– Det är ju jättefint för gästerna. Det är fina hytter, schyssta restauranger, det är en ordentlig kryssningsbåt med balkonger hela vägen runt. Det finns så mycket som är fint och det är det som vi bland annat får lyfta fram i samband med evenemanget. Har vi lyckats göra veckan på Cinderella till vad den är idag, ja då kan vi göra samma sak på Birka Gotland. Inga betänkligheter!

Bolaget bakom Birka Gotland har gått ut och sagt att de ska ha dansband ombord fem kvällar i veckan nu under våren. Vad tänker du kring det?

– Det är ju fantastiskt. Det fyller en jättefin funktion nu när Cinderella blir finskflaggat. Det är ett vinnande koncept att ha dansbanden ute på de flytande folkparkerna, som vi kan kalla dem. Och jag tror att det är väldigt viktigt för dansbandsbranschen att det får fortsätta. 

/NIKLAS LINDH, REPORTER